Met de donkere wintermaanden in het vooruitzicht krijgen we zin om ons huis gezellig te maken. Maar hoe doe je dat? Trendwatcher Monique van der Reijden vertelt over de nieuwste woontrend “Boogie Nights” en geeft stylingtips voor snelle sfeermakers in huis.

Flashback

“Ik signaleer op mode- en interieurgebied een flashback naar de seventies en eighties. De warme en aardse kleuren die het toen zo goed deden, zijn weer helemaal actueel. Denk aan bordeauxrood, bruin, cognac en oranje. Materialen zoals fluweel, suède, marmer, messing en walnoot zijn nu populair om toe te passen. En ook door patchworkdessins, oosterse prints, strepen en tye dye komt de wilde jaren zeventig sfeer weer tot leven”.

Voor een optimale vertaalslag van deze trend, volg het advies van Monique. “De nieuwe metaalkleuren goud, brons en messing zijn de subtiele sfeermakers. Maak de glamour retrosfeer compleet met fluweel in warme tinten; fauteuils en hockers worden ermee bekleed en krijgen daardoor een luxe en klassieke uitstraling. Fluwelen kamerhoge gordijnen met dubbele plooi worden gecombineerd met kamerbreed tapijt én behang met marmer- en linnenlook. In de salontafel, een ontwerp van Jaime Hayon, zie je goed hoe de materialen marmer, messing en donkergekleurd hout gecombineerd worden in één object; het strakke onderstel en het hoog-laag effect van de bladen maakt deze tafel tot een instant designklassieker”.

Must have: ronde tafel

Ook voor de eetkamer en leefkeuken zijn nieuwe trends te signaleren. Monique: “Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een mooie nieuwe eettafel? Overweeg dan te gaan voor een rond exemplaar. De ronde eettafel is gezellig, sociaal en helemaal terug in het interieur. Vooral de wat kleinere formaten waar je met z’n drieën ruim aan kunt zitten zijn praktisch in de steeds kleiner wordende gezinnen en leefruimtes. In een multifunctionele ruimte waar de woonkeuken en de zitkamer op elkaar aansluiten is de ronde eethoek een sfeervolle plek. Kies voor gestoffeerde kuipstoelen, een messing lamp en nodig je vrienden uit voor een ouderwetse maar óh zo gezellige fondue-avond. Spelletje Twister na het eten en je beleeft weer de vibes van de seventies!

Thuiswerken

De grens tussen werk en privé vervaagt steeds meer. “Door onze smartphones en tablets zijn we 24/7 online. We zijn overal bereikbaar en werken steeds vaker thuis op de bank, in bed of aan de eettafel”, aldus Monique van der Reijden.

“Inhakend op de behoefte om thuis een plek te hebben waar je ergonomisch verantwoord en geconcentreerd je werk kunt doen, keert de aantrekkingskracht van een mooi bureau terug. Dat moet functioneel zijn, maar ook een sfeervolle en chique uitstraling hebben. Ik signaleer een hele nieuwe generatie bureaus die het interieur echt verrijken. En het blijft niet bij een functioneel werkblad, we decoreren met accessoires die niet alleen handig maar ook sfeerverhogend zijn. Mooie werkboeken, schriften, mappen, designscharen, hippe paperclips en accessoires zoals een retrolamp van messing of een old school nietmachine!”

Styling en fotografie: Floor Knaapen.
Model: Marthe / Future Faces.
Visagie: Aga Urbanowicz / Angelique Hoorn. M.m.v.: Perscentrum Wonen. Productinformatie via
perscentrumwonen.nl/woonmodetrend-boogie-nights www.voormijnhuis.nl/Interieur