Jim Bakkum over thuis zijn, zijn woonstijl, kinderen en zijn kinderboek Dadoe.

Zanger, danser, acteur, vader en tegenwoordig ook kinderboekenschrijver. Jim Bakkum is het allemaal, maar een kast in elkaar zetten? Dat laat hij liever aan zijn vrouw over.

“Ik heb twee linkerhanden, dus dat soort dingen doet Bettina. Daarentegen ben ik degene die fotolijstjes neerzet en kaarsjes koopt en dingen voor in huis bedenkt. Zij gaat er in mee. Ik bemoei me graag met de inrichting van ons huis. Die rolverdeling is bij ons dus een beetje anders dan het beeld wat er heerst”, vertelt hij. Sinds maart 2015 woont Bakkum met zijn gezin – zoon Lux van 5, dochter Posy van 2 en vrouw Bettina Holwerda – in ’t Gooi.

Woonstijl

“Zo’n tien jaar geleden vond ik een landelijke woonstijl helemaal te gek, nu ben ik meer van retro meets strak, maar wel gezellig. Zo hebben wij een geelachtig vloerkleed, met een strakke bank. Verlichting vind ik ook erg belangrijk”, vertelt Jim. “Het moet warm zijn. Ik vind het heel fijn dat als ik thuiskom de kaarsjes branden en het licht gedempt is.” Maar het allerfijnst aan thuiskomen vindt hij de reactie van zijn kinderen. “Dat ze mij dan aan zien komen door het raam en naar de deur komen, mij knuffelen en omhelzen; dat is echt het allerfijnst aan thuiskomen.”

“Mijn ideale thuisdag? Als ik echt de hele dag thuis ben, breng ik eerst het huis een beetje op orde. Dan met mijn kinderen spelen, dingen ondernemen. Lekker eten met z’n vieren. Als de kinderen op bed liggen ga ik graag in bad en daarna lekker een serietje kijken met Bettina. Dat is voor mij een perfecte thuisdag.”

Dat bad is dan ook meteen zijn lievelingsplek in huis. “We hebben twee badkamers en de badkamer met het bad is mijn lievelingsplek in huis. En dan vooral het bad zelf”, vertelt hij. “Als ik op reis ga mis ik thuis altijd. Vooral ons bed. We hebben zó’n lekker bed, er is geen bed ter wereld wat daar aan kan tippen. Op reis neem ik altijd mijn eigen hoofdkussen en een knuffelbeer – die we ooit voor mijn zoon Lux kochten – mee. Ik slaap op mijn rug met mijn armen wijd en nek scheef, dus die beer gebruik ik om tegen aan te leunen. En stiekem ook om mee te knuffelen”, lacht hij.

Dadoe

“In 2017 schreef ik samen met Kirsten Michel het boekje Dadoe. Een boekje met een aantal verhaaltjes en bijpassende liedjes. Uiteraard waren mijn kinderen mijn testpanel en heb ik er veel uit voorgelezen, maar hij ligt nu even aan de kant. Die kinderen denken op een gegeven moment ook: heb je hem weer met z’n boek. Maar voorlezen vind ik inderdaad heel leuk. Daarom hebben we Dadoe ook geschreven. Ik merkte dat de boeken die ik voorlas vaak te ingewikkeld waren of veel te simpel”, vertelt Jim.
“Ik bedoel Dadoe is geen literair wonder wat ik heb neergezet, maar we zitten volgens mij net tussen het ingewikkelde en simpele in. Er waren natuurlijk wel kinderboeken met liedjes, maar vaak vond ik die liedjes – vooral voor de ouders – echt niet te pruimen. Bij Dadoe horen hele organische liedjes, niet van dat gehoempapa.”

“In 2018 kun je eigenlijk niet om Dadoe heen”, biecht Bakkum op. “Er komt een Puzzelboekje, Sinterklaasschoenenboekje, een Moederdagboekje en eind dit jaar komt er ook nog een nieuwe bundel met 13 verhaaltjes en liedjes.”

Hij is zanger, acteur en dus ook kinderboekenschrijver, maar doet deze veelzijdige man ook iets in het huishouden? “Als ik thuis ben vind ik het helemaal niet erg om deel te nemen in het huishouden. Mijn minst favoriete taak is wel de was. Het is zo’n klus waar geen eind aan lijkt te komen en als je dan eindelijk klaar bent, ligt de volgende wasmand al weer vol.”

Sushi

“Ik vind het heel gezellig om met z’n vieren te eten en ik kan ook wel prima koken. Maar ik vind het niet echt leuk. Als we koken moet het vooral gezond zijn, maar we bestellen ook best vaak en dat is dan weer minder gezond. Sushi bijvoorbeeld, heerlijk. Als ik kook moet ik wel opzoeken wat ik moet doen, want ik ben er niet echt in thuis.”

Mijn jeugd

“Vroeger bij mijn ouders stond mijn moeder altijd voor ons op, mijn vader was dan al naar z’n werk. Dan zaten we op de bank naar het ontbijtnieuws te kijken terwijl zij ons ontbijtje klaarmaakte. Dat was echt fijn. Mijn lievelingsherinnering aan vroeger? Dat is gek genoeg als ik ziek was. Dan lag ik op de bank en maakte m’n moeder een fruitbordje voor me klaar. Appeltje, banaan en sinaasappels in stukjes gesneden.”

Jim is ’s ochtends ook meestal degene die voor de kinderen op staat. “Bettina doet de nachten en ik de ochtenden. Onze kinderen worden nog best vaak wakker ’s nachts, vooral onze dochter Posy, dus Bettina heeft haar slaap in de ochtend echt nodig.

Ik ga met de kids naar beneden en smeer hun brood. Als Bettina dan naar beneden komt ga ik douchen. Dus met z’n vieren ontbijten doen we niet vaak. Daarom vind ik ’s avonds met elkaar eten nóg belangrijker.”