Als je je droomhuis hebt gevonden, dan wil je hier natuurlijk eindeloos van blijven genieten. Niet alleen nu, maar ook in de (nabije) toekomst. Je hoeft in deze oververhitte woningmarkt – die de nodige stress met zich meebrengt – echt niet verplicht op zoek naar een nieuw huis voor je oude dag. Nee, vaak kun je met verschillende aanpassingen gewoon in je eigen woning blijven wonen. Met wat aanpassingen vergroot je het woongenot zelfs meteen. Dat is niet alleen fijn voor later, maar je profiteert er meteen van. Laat je inspireren door de mogelijkheden. 

Verbouwen

Zijn er plannen om de woning binnenkort te verbouwen? Ga je je huis bijvoorbeeld verduurzamen of misschien zelfs uitbreiden? Kijk dan meteen naar wat je nodig hebt om ook op de lange termijn fijn te kunnen wonen. Je bent nu dan misschien duurder uit, maar dan hoef je je in de toekomst geen zorgen meer te maken over aanpassingen die nodig zijn. Daarnaast kun je ook keuzes maken, waar je zowel nu als later van profiteert. Droom je van een ruimere woonkamer? Die kun je nu realiseren, terwijl je ‘m later kunt splitsen. Zo heb je niet alleen een knusse woonkamer, maar meteen een slaapkamer op de benedenverdieping. Kijk daarnaast kritisch naar deuropeningen. Kun je daar met een rolstoel makkelijk doorheen? Bij voorkeur is-ie 90 centimeter breed. En die dorpels? Zijn die echt nodig? Daar kun je alleen maar over struikelen (en echt niet alleen als je ouder bent…). 

Toilet

Kunnen de badkamer en toilet(ten) wel een opfrisbeurt gebruiken? Dan kun je bij de verbouwing ook rekening houden met later. Krijgt je toilet een upgrade, dan kun je kijken of je ‘m nu al iets extra hoger wilt hangen. Seniorentoiletten hebben vaak een hanghoogte van 46 tot 50 centimeter. Nu is dat vaak 43 centimeter. 

Badkamer

Kijk je naar de mogelijkheden voor de badkamer, dan heb je beneden misschien ruimte over om hier al voorbereidingen te treffen, zodat je later de bijkeuken of garage kunt ombouwen tot badkamer(tje). Laat dan bij een verbouwing nu de aansluitingen voor dat moment al realiseren. Maar ook in je huidige badkamer kun je tijdens een verbouwing al voorzorgsmaatregelen nemen. Een inloopdouche ziet er natuurlijk ontzettend stijlvol uit, maar voor de toekomst is-ie – mits breed genoeg – ook ontzettend handig. Je kunt er dan gewoon een stoel inzetten of er zo met een rolstoel inrijden. Een nisje voor producten ziet er handig uit, maar waarom maak je er geen bankje van? Daar verzamel je nu al je doucheproducten op, terwijl je er later kunt zitten als langer staan wat lastiger is. Je hebt ook doucheglijstangen, inclusief greep, zodat je je hier gewoon aan vast kunt houden. 

Extra steun

Kun je wel wat extra steun in huis gebruiken, dan kun je kiezen voor wandbeugels. Tegenwoordig zijn er verschillende stijlvolle oplossingen verkrijgbaar. Kies bijvoorbeeld voor een toiletbeugel inclusief houder voor een toiletrol. Waren dit soort beugels voorheen vooral in het wit verkrijgbaar, inmiddels zijn RVS en chroom ook mogelijk. Of wat dacht je van stijlvol zwart. Er zijn zelfs glow in the dark afsluitdoppen te vinden voor beugels, zodat je in het donker niet op de tast naar je wandbeugel (bij de trap) hoeft te zoeken. In het verlengde daarvoor kun je ook kiezen voor LED-verlichte wandcontactdozen. Zo heb je oriëntatieverlichting voor in de nacht. 

Traplift

Is het niet mogelijk om een slaapkamer of badkamer te realiseren op de begane grond, verdiep je dan alvast in het plaatsen van een traplift. Zo kun je langer zelfstandigg blijven wonen én is een verbouwing of verhuizing helemaal niet nodig. Een traplift is ideaal voor het moment dat traplopen een grotere uitdaging wordt, bijvoorbeeld omdat het te veel energie kost, pijn doet of onveilig voelt. Dit is voor jezelf niet alleen fijn, maar ook voor je naasten die zich mogelijk zorgen maken over valgevaar. Zo weten zij zeker dat je gewoon veilig van boven naar beneden – en vice versa – gaat.

Smart home

Hoe smart is jouw huis op dit moment? Domotica is niet alleen leuk voor nu, maar ook een must voor later. Er zijn echt tal van mogelijkheden om zaken in huis te automatiseren. Je kunt denken aan verlichting met bewegingssensoren. En wat dacht je van zonwering die op basis van lichtintensiteit naar beneden gaat? Dat is in het kader van duurzaamheid zelfs ideaal; je bepaalt namelijk zelf hoeveel warmte er door de zon binnenkomt. Gordijnen kunnen – dankzij een slimme rails – gewoon automatisch open en dicht gaan op het door jou ingestelde tijdstip. Niet alleen handig, maar ook ideaal als je met vakantie bent. Je hoeft niemand te regelen die de gordijnen doet, maar bedient ze gewoon met de app.

Werk uit handen

Met domotica kun je ook het werk in en om huis beperken. ’s Nachts rijdt de robotstofzuiger door de woonkamer. Toch een extra ritje nodig, omdat er bezoek komt? Dan zeg je dat gewoon tegen de Google Assistent, Siri of Alexa. Maak je je zorgen over het onderhoud van het gras in je tuin? Zorg voor beregening, die je via de app kunt bedienen en laat het maaien door je robotmaaier. En de voordeur? Daar mag een slimme deurbel natuurlijk niet ontbreken. Zie je op je smartphone wie er voor je deur staat. En als het dan zelfs nog ‘smarter’ mag, dan zorg je gewoon dat je met een knop op diezelfde smartphone je deur kunt ontgrendelen als er een bekende is. Ideaal als je niet meer zo goed ter been bent.