Waarom zoeken naar een nieuwe woning voor je oude dag als je met verschillende aanpassingen thuis kunt blijven genieten? Waar een oververhitte woningmarkt juist voor stress zorgt, daar kunnen aanpassingen in je eigen woning direct voor meer woongenot zorgen. Nu en op de lange termijn. Laat je inspireren door de mogelijkheden. 

Smart home

Hoe smart is jouw huis op dit moment? Er zijn zoveel mogelijkheden om zaken in huis te automatiseren. Zo werkt de verlichting met bewegingssensoren. Gaat de zonwering naar beneden op basis van de lichtintensiteit. Schuiven de gordijnen automatisch dicht op het door jou ingestelde tijdstip. ’s Nachts rijdt de robotstofzuiger door de woonkamer en het gras wordt gemaaid door een robotmaaier. En de deurbel? Die bedien je met je smartphone. Verder iets nodig, dan geef je gewoon een opdracht aan Alexa, Siri of de Google Assistant. Op iedere leeftijd zorgt dit voor extra woongenot.

Extra steun

Kun je wel wat extra ondersteuning gebruiken, dan kun je kiezen om te werken met een wandbeugel. Tegenwoordig zijn er verschillende stijlvolle oplossingen verkrijgbaar. Kies bijvoorbeeld voor een toiletbeugel inclusief houder voor een toiletrol. Waren dit soort beugels voorheen vooral in het wit verkrijgbaar, inmiddels zijn RVS en chroom ook mogelijk. Of wat dacht je van stijlvol zwart. Er zijn zelfs glow in the dark afsluitdoppen te vinden voor beugels, zodat je in het donker niet op de tast naar je wandbeugel (bij de trap) hoeft te zoeken. In het verlengde daarvan kun je ook kiezen voor LED-verlichte wandcontactdozen. Zo heb je oriëntatieverlichting voor in de nacht. 

Traplift

Als traplopen sowieso een steeds grotere uitdaging wordt – omdat het te veel energie kost, pijn doet of onveilig voelt – verdiep je dan in de mogelijkheden van een traplift. Zo kun je langer zelfstandig blijven wonen én is een verbouwing of verhuizing helemaal niet nodig. Dit is voor jezelf niet alleen fijn, maar ook voor je naasten die zich mogelijk zorgen maken over valgevaar.

Verbouwen voor later

Gaan jullie je woning binnenkort verbouwen, kijk dan wat voor mogelijkheden er voor de langere termijn zijn. Is er bijvoorbeeld beneden een slaapkamer inclusief douche te realiseren? Maar denk ook aan het weglaten van dorpels. En kijk naar deuropeningen; wil je daar met een rolstoel makkelijk doorheen kunnen later dan is deze bij voorkeur 90 centimeter breed. Neem je de keuken onder handen, verdiep je dan meteen in kranen die reageren op contact met de huid. 

Badkamer en toilet

Ook bij het verbouwen van de badkamer zijn er tal van opties. Zo ziet een inloopdouche er niet alleen heel stijlvol uit; het is ook nog eens ontzettend handig. En waarom zou je een nisje maken om producten in te zetten als je ook een bakje kunt realiseren. Dan verzamel je daar nu je badproducten op en kun je er – als langer staan lastiger is – gewoon zittend douchen. Je hebt ook doucheglijstangen, inclusief greep, zodat je je hier gewoon aan vast kunt houden. Krijgt je toilet een upgrade, dan kun je ook kijken of je ‘m nu al iets extra hoger kunt hangen. Seniorentoiletten hebben vaak een hanghoogte van 46 tot 50 centimeter. Nu is dat vaak 43 centimeter. 

Toch op zoek…

Is op de lange termijn toch een verhuizing nodig? Kijk dan naar woningen, die klaar voor jouw toekomst zijn. Of die je met een (kleine) verbouwing zo kunt omtoveren tot een plek waar je nog jarenlang kunt genieten. Maar niet alleen het huis zelf is belangrijk; let ook op de omgeving. Wel zo fijn als voorzieningen, zoals supermarkt en apotheek, qua afstand ook goed te bereiken zijn als je wat minder mobiel wordt.