Bloemen en planten zorgen voor sfeer. Althans: als ze er fleurig bij staan. Hangen de bladeren slap over de pot en is de grond volledig verschrompeld? Dan is er iets misgegaan. Daarom een overzicht van bloemen en planten die écht bij je passen.

Eindigt iedere poging om een plant te houden al na een paar weken in de groenbak? Maak je geen zorgen, er zijn mogelijkheden zat. Zo hoef je je echt niet te schamen als je kunststof bloemen en planten in huis hebt. Zelfs bloemisten verkopen prachtige werken waarin alleen kunstplanten verwerkt zijn. Hoef je niets meer aan te doen, kun je zo in de kamer zetten.

Ben je creatiever, dan kun je zelf aan de slag met de decoratie. Zo is mixen met bloemen in de mode. Papieren, zijden en opgedroogde bloemen kun je mooi met elkaar combineren. Maar ook takken, veren en bladeren zijn helemaal in. Dan heb je wel echt natuurlijke items in huis, maar ze hebben geen verzorging nodig. Okay, af en toe even het stof verwijderen.

Plantenverzorger

Dat cactussen en vetplanten geen verzorging nodig hebben, is een fabeltje. Ze zijn gelukkig wel ontzettend makkelijk in onderhoud. Zorg bijvoorbeeld dat ze altijd voldoende licht krijgen, maar ook voldoende frisse lucht. In de zomer mag je ze ook best buitenzetten. Geef ze in die periode dan ook voldoende en regelmatig water. Verwijder wel het overtollige water, want ze houden niet van natte voeten. Daarnaast hebben ze een rustperiode nodig met weinig water en koele temperaturen; dat is in de winter. Dan kun je ze het beste in de garage of berging zetten.
De hyacint fleurt de boel tijdens de donkere wintermaanden lekker op. Je hebt ze in wit, blauw, geel, roze, oranje, rood en paars. Samen verspreiden ze ook nog eens een heerlijke geur. Deze plant groeit vanuit de bol; laat die dan ook zitten, zodat de krulletjes het langst mooi blijven. Veel tijd vraagt de hyacint niet van je. Een lichte plek in de woonkamer en een keer per week een scheut water zijn voldoende. Toe aan wat anders, dan kun je ‘m gewoon buiten in een pot zetten.

Slaapkamergeluk is ook zo’n leuk plantje. Een dorstig plantje dat – zolang je ‘m water geeft en bij kamertemperatuur hebt staan – het ontzettend goed doet. Ze doen het ook perfect in vochtige ruimtes als de badkamer.

Groene vingers
Heb je echt groene vingers en wil je iets opvallends in huis halen, dan zijn kamerbomen echt de trend van 2016. Combineer de Beaucarnea, Polyscias, Dracaena en Pachira. Dat maakt het wel lastig, want ze hebben ieder een andere verzorging nodig.

De Beaucarnea ook wel ‘olifantenpoot’ genoemd, biedt een mooi contrast tussen de rechte stam en groene lancetvormige sprieten die uit de kroon groeien. Hij doet het het beste op een lichte standplaats uit de zon. Deze boom regelt z’n waterhuishouding grotendeels zelf. Voelt de grond droog dan moet je ‘m even wat water geven.

De takken van de Polyscias vallen op. Aan het rechte boompje groeien van laag tot hoog bladeren, waarbij je varianten hebt in groen, geel of wit. Deze boom staat het liefst op een vaste plek in de schaduw.

Een kleurrijk boompje met tropische uitstraling is de palmachtig gevormde Dracaena of Drakenplant. Er komen groene, gele, gouden en zelfs roze en rode bladeren aan. Om de bladtekening mooi te houden zet je ‘m op een lichte standplaats. Sproei ‘m zo nu en dan als de kluit indroogt. De Pachira – met z’n verweven stammen – dien je juist regelmatig te benevelen. Zo blijven de diepgroene bladeren – die op handen lijken – het mooiste. Volgens de Chinese feng-shui-leer pakken die groene handen geluk en fortuin en wordt hij daarom ook wel geldboom genoemd. Zorg dat de potgrond een beetje vochtig blijft en zet ‘m niet in de volle zon, maar op een iets minder lichte standplaats. Toe aan fleurige bloemen? Jij hoeft je met je groene vingers nergens zorgen over te maken. Ieder boeket dat je in huis haalt, elke plant die je aanschaft – jij zorgt dat ze er keer op keer weer perfect bij staan.

Beeld: mooiwatplantendoen.nl