Tijdens een verhitte zoektocht naar een cadeau werd ik ineens vriendelijk toegeknikt door een bloempot. De bloempot had zijn, of haar, ogen gesloten in een serene glimlach. Als er een lijf onder had gezeten, dan zat het vast in een meditatiehouding. Het was nu alleen een gezicht, een reliëf in een bloempot. Als ik het zo beschrijf, denk je misschien aan een rekwisiet op de set van een horrorfilm, maar deze vriendelijke bloempot past eerder in een romantische komedie.

Ineens zag ik ze overal, die bloempothoofden. Uit de een stak een cactus, kortpittig, uit de andere een hangplant, als een lange bob. Hier is onmiskenbaar een interieurtrend gaande, dat kon ik – als leek – dan nog wel herkennen. Maar waarom hoofden? Ik brak er de hele middag mijn eigen hoofd over. Totdat ik aan deze interieurspecial mee mocht schrijven en er op deze – en andere prangende interieurvragen – een zeer interessant antwoord kwam.

Trendwatcher Gaby van Gestel opende voor mij een hele wereld achter interieurtrends. In deze special vertelt zij wat we allemaal in ons interieur terug gaan zien in 2020, maar nog veel interessanter: waar die trends vandaan komen. Grote maatschappelijke thema’s als duurzaamheid en gezondheid zijn ook in het interieur belangrijk. Denk aan prikkelarme ruimtes, maar ook meubels gemaakt van fruitschillen.

Daarnaast bestaat er een grote trend om producten menselijke eigenschappen toe te kennen. Jawel: bloempotten met gezichten! Deze trend komt voort uit de vraag wat onze toegevoegde waarde is ten opzichte van robots. En dan weet je straks de trends, maar kun je ze zomaar in huis halen zonder er nog naar om te kijken? Niet altijd. De groentrend – planten, planten en nog eens planten – die we al even kennen, vraagt om toewijding en de juiste zorg. Schrijver Jelmer de Boer schreef het ‘Handboek voor mensen die altijd hun kamerplanten dood laten gaan’. Door hem ga je er op de komende bladzijden wellicht achterkomen dat je jouw planten systematisch foltert. Een teveel aan water geeft namelijk dezelfde symptomen als een tekort. In een ander groen artikel lees je hoe je de tuin winterklaar maakt. Zo moet je volgens hovenier Roy Bindels ieder jaar “een derde van de oudste bloeiende rozentakken weghalen, zodat je ruimte maakt voor nieuwe scheuten.” Gooi de rozenblaadjes niet weg, want die kun je drogen. Volgens Gaby van Gestel is de vertrouwde droogbloem helemaal terug van weggeweest.

Het thema duurzaamheid komt nog eens aan bod in het stuk over hoe je je woning zo duurzaam mogelijk maakt. Met handige tips en nieuwe weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat er bouwblokken van olifantsgras bestaan? Ook een van Nederlands grootste interieurontwerpers, Marcel Wanders, houdt zich met duurzaamheid bezig. En dan met name van cultureel erfgoed. Wie alles weggooit dat van gisteren is, houdt de wegwerpmaatschappij in stand. Dat kan en moet anders, besloot hij zo’n dertig jaar geleden. Hoe hij dat doet, dat lees je in het interview. Trends interesseren hem trouwens niet: “Wij maken de inhoud, niet de trend.”

In een ander inspirerend interview lees je hoe Lieke van Lexmond haar huis heeft ingericht en hoe het er in huize Lexmond aan toegaat. Sta je inmiddels te springen om je huis een make-over te geven en met alle tips en info aan de slag te gaan? Wacht nog heel even, want een portie realisme is onmisbaar. Dit leer je van journalist Patricia de Ryck, die al haar wensen voor haar droomkeuken opsomde aan de keukenverkoper. Op papier stond de meest complete en luxe keuken ooit. Maar hoe moest dat in de praktijk als zij haar tweede oven via een trap moest bereiken? Toch niet zo handig, als je daar staat te balanceren met een gloeiende schaal lasagne. Hoe je die droomkeuken dan wel handig inricht, dat lees in je haar artikel.

Ik wens jou, lezer, na het dichtslaan van deze interieurspecial een (bloempot)hoofd vol inspiratie én handige tools om die ideeën uit te voeren. Veel plezier!