Waarom zijn accessoires zo belangrijk? Wat doet een kleurenpalet nu écht voor je huis? En hoe zorg je voor verlichting tijdens de donkere dagen? Souraya en Theo-Bert hebben beiden een eigen interieurblog en geven je graag advies.

Souraya Hassan (28) – Stylist, blogger & interieurfotograaf

www.bintihomeblog.com
instagram: @bintihome

Inrichten van de woonkamer

In mijn werk als stylist en blogger zoek ik altijd naar de juiste balans bij het inrichten van een ruimte. Zo denk ik dat woonaccessoires echt een essentieel onderdeel zijn om een ruimte helemaal af te stylen. Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Er mist iets in de ruimte, hoe zorg ik dat het één geheel wordt?’ Mijn antwoord: creëer met een kleurenpalet een balans! 

Kleurenpalet in balans

Een kleurenpalet zorgt ervoor dat een ruimte tot leven komt. Denk bijvoorbeeld aan een kleurenpalet van twee basiskleuren zoals wit en grijs of beige, aangevuld met 2/3 accentkleuren. In mijn geval zijn dat okergeel, groentinten en naturellen. Het is belangrijk om dit te verdelen over de ruimte. Bijvoorbeeld, alle wanden in de woonkamer wit en één of twee wanden een accentkleur. Vervolgens verdeel je de accentkleuren uit het kleurenpalet over meerdere plekken in de ruimte. Denk aan het vloerkleed, kussens, verlichting, schilderijen, vazen en kandelaren. Als je de kleuren op meerdere plekken in de ruimte terug laat komen zal je zien dat er al gauw een balans ontstaat.

“Verdeel de accentkleuren uit je kleurenpalet over meerdere plekken in de ruimte”

Trends in woonaccessoires

Goud is het nieuwe koper! Wat een prachtig, rijk materiaal. Dat is echt wel de trend van nu, pure materialen met een luxe uitstraling. Maar dat hoeft niet perse duur te zijn! Denk aan kussens van fluweel, handgeweven vloerkleden, kandelaars van brass en bijzettafeltjes van marmer. Mooie kleurencombinaties van okergeel, bordeaux en diverse groentinten. Planten zijn voor mij ook echt een woonaccessoire in huis en dus onmisbaar in ieder interieur!

Tip: Neem altijd de kleurstalen die je hebt gebruikt in de woning mee als je gaat shoppen voor accessoires. Deze zijn verkrijgbaar bij de verfspeciaalzaak of bouwmarkt.

Theo-Bert Pot (32) – Blogger & grafisch ontwerper/co-owner Studio Pot & van der Velden

www.thenicestuffcollector.com
instagram: @theobert_pot

Verliefd op veranderen

Een nieuw seizoen staat voor de deur, dus gaan we het binnen weer gezellig maken met rijke stoffen, warme kleuren op de muur en de kaarsen aan. Ook worden de lampen weer belangrijker in huis. Omdat ik veel heb met verlichting, hou ik van dit nieuwe seizoen. Ik kan zeggen dat ik samen met mijn partner (interieurarchitect Jelle van de Schoor) lampen verzamel – we zijn er dol op. Ik raak niet uitgekeken op de lampen die we thuis hebben staan of hangen. Sterker nog, er komen er steeds meer bij…

Onze woonkamer telt al meer dan twintig verschillende lampen. Van een simpel peertje en een mooie wandlamp van Flos, tot de prachtige Oluce Atollo lamp van ontwerper Vico Magistretti. Deze is een klassieker uit de Italiaanse designgeschiedenis en heeft een mooie plek gekregen in huis.

“Onze woonkamer telt al meer dan twintig verschillende lampen”

Sfeerbepalend

Het mooie aan lampen vind ik dat ze ‘onbewust’ veel meer functies hebben dan je van tevoren bedenkt. Functioneel licht, sfeerlicht, leeslicht, werklicht… Ook kun je met apps en verschillende lampenfabrikanten nu heel gemakkelijk sferen regelen door de lamp in te stellen via je telefoon of tablet. Zo kun je continu veranderen in huis. Stel je een lamp in op blauwwit licht, dan wordt de ruimte ongezellig maar wel prettig om in te werken. Kies je voor geel licht, dan creëer je juist meer gezelligheid en het leest fijner. Maar denk ook aan lampen die je makkelijk kunt dimmen zonder een dimmer te hoeven installeren. Dat is waarom ik zo van lampen houd. Geniet van het nieuwe seizoen en experimenteer met kleur, verlichting en durf!

Tip: Heb je vier lampen in de woonkamer staan? Wissel ze eens van en ontdek wat je nog meer kunt doen met deze sfeermakers.