Tijdens de vt wonen&design beurs gidst vtwonen je door woonland. Hoofdredacteur Carlein Kieboom: “De diversiteit van het magazine vind je terug in onze inspiratieruimtes op de beurs: acht kamers met een mooie mix van stijlen. Je stapt letterlijk vtwonen binnen.”

Het zijn drukke tijden voor vtwonen-hoofdredacteur Carlein Kieboom. Op de dag dat in de Amsterdamse RAI de vt wonen&design beurs van start gaat, tekent zij de koopakte van haar nieuwe huis. “Op de drukste dag van het jaar krijg ik de sleutel van ons droomhuis, een herenhuis uit de negentiende eeuw met veel authentieke details. Ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan. We moeten flink verbouwen, want er is nogal wat achterstallig onderhoud. Dus niets zo leuk als deze week op de beurs te staan waar nieuwe ideeën, materialen en ontwikkelingen op woongebied gepresenteerd worden.

“Anders dan de afgelopen jaren zijn mensen weer bereid om geld in hun huis te steken”

Verbouwen is ook een nieuwe component op de beurs. In de verbouwhal kun je terecht voor informatie als je, net als ik, met een verbouwing gaat beginnen. Anders dan de afgelopen jaren zijn mensen weer bereid om geld in hun huis te steken. Er wordt meer verhuisd, meer verbouwd. En ook de aandacht voor het interieur groeit. Ik vind het fijn dat vtwonen daar een rol in kan spelen door inspiratie en ideeën aan te reiken. Daarom laten wij acht verschillende ruimtes zien, met dezelfde mix van stijlen die we altijd in het magazine gebruiken: basic, industrieel, landelijk, design, klassiek, romantisch en vintage.”

Klein maar fijn

“Dit jaar hebben we ook een primeur op woongebied: een tiny little house. Compact, maar van alle gemakken voorzien. Door de toenemende verstedelijking moeten we steeds efficiënter met woonruimte omgaan. Veel ontwerpers en leveranciers zetten in op klein wonen. Dat je daarmee geen woonfuncties hoeft in te leveren, laten wij zien met een aantal verrassende oplossingen. Slapen, koken, werken: het kan allemaal in ons tiny little house.

Een ontwikkeling die al even gaande is en die je terugziet in onze inspiratieruimtes, is groen wonen. Niet alleen in de zin van duurzaam, maar ook letterlijk de natuur naar binnen halen. Er is steeds meer plaats voor de natuur in huis; planten, maar ook bloemdessins, plantenprints, behang, botanische illustraties. In het verlengde daarvan krijgt ook de inrichting van de tuin meer aandacht. Buiten en binnen wordt meer een geheel.

Wonen is altijd in beweging, een huis is nooit helemaal af. Ieder mens gaat door verschillende fases in zijn leven, met steeds andere behoeftes. Op mijn achttiende had ik heel andere wensen dan ik nu heb. Maar wat blijft is de behoefte aan een fijne plek. Het maakt niet uit wat dat is, als je je er maar thuis voelt. Ik denk dat je pas echt goed kunt functioneren als je zo’n basis hebt. Met vtwonen willen we mensen dat gevoel laten beleven en gidsen naar een eigen, persoonlijke stijl.”

Carleins favorieten op de vt wonen&design beurs

* Exclusive Steel: stoere zwartstalen deuren en ramen. “Stijlvol en industrieel. Of het nu gaat om een tussendeur of een achterpui, het geeft elk huis een spectaculaire make-over. Helemaal van nu.”

* Dock Four: personaliseer je muur met stylepads. ‘Met deze wandpanelen in allerlei kleuren, dessins en materialen maak je je eigen wanddecoratie. Uit te breiden met haken, magazinehouders, boekenplanken, magneetborden en nog veel meer.”

* Combitex: op maat gemaakte meubels. “Alles uniek en op maat gemaakt. Van hout of hergebruikte materialen. Een oude kast of tafel is echt een toevoeging aan je persoonlijke interieur.”

De vtwonen&design beurs vindt plaats van 3 t/m 8 oktober 2017 in de RAI Amsterdam, www.vtwonenendesignbeurs.nl. vtwonen staat in hal 12, standnummer 12-020.