Zie jij jouw huis als ‘dé plek waar je oud wilt worden’? Ongeacht je leeftijd kun je nu al stappen nemen voor later. We zetten het voor je op een rijtje.

Nieuwe woning

Kijk bij de aankoop of bouw van een huis naar hoe toekomstproof de woning is. Is er een slaapkamer op de begane grond? Kun je die realiseren door bijvoorbeeld de ruime woonkamer te splitsen in een woon- en slaapkamer? Is er een badkamer beneden of te installeren in de garage? Twijfel je? Aarzel dan niet en neem contact op met een loodgieter. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je aan de slag wilt gaan met aanpassingen.

Apparatuur

Wat dacht je van verlichting met bewegingssensoren? Zonwering die naar beneden gaat afhankelijk van de lichtintensiteit? Een deurbel die je met je smartphone kunt bedienen. Verdiep je nu in de mogelijkheden van domotica. Nu voelt het als luxe, terwijl je er later de vruchten van plukt. Daarnaast valt de investering mee als je dit heel geleidelijk doet.

Niet struikelen

Staat er een verbouwing op de agenda, dan is het goed om meteen te kijken naar de toekomst. Heb je nog dorpels in huis, dan verwijder je die natuurlijk meteen als je een nieuwe vloer gaat leggen. Daar kun je later alleen maar over struikelen. Nu kun je nog voor een vloerkleed kiezen; ben je wat minder mobiel dan is het tijd om afscheid te nemen in verband met valgevaar.

Keuken

Is het tijd voor een nieuwe keuken? Lades zijn een stuk toegankelijker dan kasten. Maar let ook op de plaats van apparatuur. Als je meer hulp nodig hebt, kun je voor de keuken echt tal van ‘hulpjes’ aanschaffen. Van een multifunctioneel keukenwerkblad waarop je producten die je wilt snijden eenvoudig vastzet tot aan een automatische potopener.

Badkamer

Ga je met de badkamer aan de slag, kijk dan of er mogelijkheden zijn voor een ruime inloopdouche. Heb je een bad? Dan is dit misschien wel het moment om ‘m er uit te slopen. Kun je niet zonder? Dan kun je ook kiezen voor een instapbad. Wist je dat je erg stijlvolle douchebaden hebt? Die zijn niet alleen geschikt voor later, maar ook als je niet zoveel ruimte in je badkamer hebt en toch een bad en douche wil hebben.

Traplift

Wordt traplopen een steeds grotere uitdaging, omdat het te veel energie kost, pijn doet of niet meer veilig is? Informeer dan naar de mogelijkheden voor een traplift. Zo kun je langer zelfstandig blijven wonen én is een verbouwing of verhuizing helemaal niet nodig. Dit is voor jezelf niet alleen fijn, maar ook voor je naasten die zich mogelijk zorgen maken over valgevaar.

 


24 uurs zorgloket

Zorg in huis

Wil jij je fijne plekje thuis niet verlaten, maar ben je hulpbehoevend? Wist je dat je dan een gespecialiseerde zorgverlener in kunt schakelen? Bram Verhoeven van 24 Uurs Zorgloket geeft meer uitleg over het concept waarbij de verzorgende tijdelijk in huis komt wonen bij de zorgvrager.

 

Kan dit in ieder huis?

“Zolang de verzorgende een eigen kamer krijgt én er wifi is, is dit voor iedereen mogelijk. Of dat geen inbreuk op de privacy is? Als je als zorgvrager alleen woont, is het juist gezellig. Anderzijds kan het ook als oplossing dienen voor echtparen waarbij één zorgbehoevend is. Echtparen kunnen samen blijven wonen zonder dat de zorgbehoevende naar een verzorgingstehuis hoeft.”

Past dit bij ieders budget?

“Ja! De kosten voor de zorg kunnen volledig vergoed worden vanuit het budget dat de overheid beschikbaar stelt (PGB). De zorgverleners hebben allen affiniteit en ervaring met werken in de zorg, maar voor sommige zaken is ook nog extra (specialistische) zorg nodig. Ook daar blijft budget voor over.”

Hoe werkt het precies?

“We starten met een vrijblijvend gesprek. Zorgvraag en wensen van de cliënt worden dan besproken. Daarna gaan we – natuurlijk in overleg – op zoek naar een geschikte zorgverlener in Portugal, Slowakije of Polen. Pas als deze bij jou intrekt, start de overeenkomst.”

Meer informatie:

www.24uurszorgloket.nl