Het is weer lente! Dat betekent niet alleen vrolijk kwetterende vogels en bomen en planten die hun groen weer laten zien. Nee, het is ook het moment om zelf in de tuin aan de slag te gaan. Dankzij het werk dat je nu doet, kun je in de zomer optimaal genieten van de buitenruimte.

 

Snoeien

Zolang het niet vriest, is de lente hét moment om te snoeien. Ga aan de slag met laatbloeiende heesters en vlinderstruiken – zij groeien op jong hout, waardoor ze in de zomer mooi groeien. Planten die op oud hout bloeien – zoals de boeren hortensia – geven pas volgend jaar weer bloemen op de takken die je dit jaar snoeit. Ontdoe varens van hun oude blad. Verwijder het dode hout uit heesters. En knip de lavendel, kattenstaart of ridderspoor bij, zodat ze in de zomer prachtig kunnen uitlopen. Rozen in de tuin? Wacht dan niet te lang. Die dien je echt ten laatste in de maand april te snoeien.

Haag

Met de haag kun je nog ietsje langer wachten. Door voldoende zon en fijne temperaturen krijgen zij in het voorjaar vaak hun eerste groeischeut. Voor de zomer snoei je dan de eerste keer. Na de zomer werk je de haag bij, zodat ze mooi ‘geschoren’ de winter in gaan. Dit geldt voor verschillende soorten als de liguster, meidoorn, beukenhaag, buxushaag en diverse coniferen. Heb je taxus staan? Die kun je het hele jaar door snoeien.

(Kunst)gras

Is het gras langer dan vijf centimeter, dan wordt het tijd om weer te maaien. Wist je dat de ideale hoogte voor een speelgazon ongeveer vier centimeter is? Ook als je kunstgras hebt, is dit een mooi moment om weer eens stil te staan bij het onderhoud. Verwijder bladeren en takken. Borstel daarna het gras weer mooi rechtop.

Gazon

Hoe ligt jouw gazon erbij? Heb je veel mos, dan is dit het moment om te verticuteren en kalk te strooien. En hoe zit het met de kale plekken? Heb je die al ingezaaid? Nee, wacht daar dan niet langer mee en doe het nu. April is ook de maand om de tuin en het gras te bemesten. Bij een gespecialiseerd tuincentrum kunnen ze precies vertellen wat jouw tuin nodig heeft. Iedere bodem is tenslotte uniek.

Moestuin

Als je een moestuin hebt, ben je waarschijnlijk al druk in de weer. Zo kun je in huis nu al aubergine, courgettes, paprika, tomaten en watermeloen zaaien. In een kas is het bijvoorbeeld tijd voor de broccoli, komkommers, prei en diverse bonen. Maar je kunt ook al in de volle grond planten. Denk dan aan bieten, tuinbonen, bloemkool, doperwten, spinazie, rucola, uien en wortel en meer. Heb je een aardbeienbed dan kun je te groot geworden planten nu uit elkaar halen en de jongste delen weer terug planten. Qua kruiden kun je bieslook, bladpeterselie, dille en salie zaaien. Binnen kun je de meeste kruiden alvast zaaien en vervolgens vanaf mei naar buiten verplanten.

 

de tuin planten

Planten

Nu de temperaturen omhoog gaan, kun je flink met je border aan de slag. Als je nu rozen plant, dan kun je er deze zomer al van genieten. Maar ook blauweregen, rododendrons en heesters kun je nu zetten. Snak je naar kleur in de tuin, dan kun je nu bloembollen planten van tal van prachtig gekleurde bloemen. Wat dacht je van de dahlia, pioenroos, ranonkel, lupine, maar denk ook aan de gladiool, iris of freesia.

Bloemen

Het is niet alleen het moment om zomerbloembollen te planten, maar je kunt in april en mei ook verschillende bloemzaadjes strooien. Heb je kinderen, dan is dit natuurlijk een ontzettend leuk klusje om samen te doen. De keuze aan bloemen is heel divers. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloemen. Die kunnen enorm hoog groeien – tot wel drie meter – dus zorg voor een stevige ondergrond. Op zoek naar een bloem waar je verder geen omkijken naar hebt, dan is de goudsbloem een aanrader. Dit oranje bloemetje bloeit van juni tot september. Je kunt ‘m zaaien in de grond, maar hij doet het ook goed in een grote bloempot of balkonbak.

Kleurrijk

De korenbloem ken je van zijn prachtige blauwe bloemen, maar er zijn inmiddels ook varianten verkrijgbaar in kleuren als wit, roze en lichtblauw. Zaai ‘m in het zonnige gedeelte van de tuin. Dit kan zelfs in een grote bloembak. Een plantje dat net wat meer aandacht nodig heeft, maar wel ontzettend fleurig is – en ook perfect groeit in bloempotten of -manden – is de Nemesia. Deze plant heeft witte, gele, blauwe, roze en oranje bloemetjes. En vergeet ook de Clarkia niet. Deze bloem die het liefst in de zon staat, heeft helaas een korte bloei. Maar als-ie in bloei staat is deze plant – die twintig tot zeventig centimeter hoog kan worden – echt prachtig. Als je ‘m apart zaait, dan is deze ook perfect als snijbloem te gebruiken.

 

de tuin bijen

Bijen

Bloemen zorgen trouwens niet alleen voor een vrolijke aanblik in je tuin. Nee, het is ook nog eens goed voor de natuur én onze voeding. Het zorgt ervoor dat honingbijen, solitaire bijen en hommels voldoende voeding hebben. Het stuifmeel dat ze bij de ene bloem vinden, brengen ze vervolgens over naar de stamper van een andere bloem, die zo wordt bevrucht. Waardoor wij vervolgens kunnen genieten van allerlei heerlijks, zoals appels, peren, kersen en ga zo maar door.

Bijenhotel maken

Wil je van je tuin helemaal een paradijs voor bijen maken, dan kun je zelf een bijenhotel maken. Dat kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld met een lege 2 liter PET-fles en droge, holle stengels van bijvoorbeeld bamboe, frambozenplant, vlier of distel. Als je de bovenzijde van de fles knipt, kun je de stengels er vervolgens inschuiven. Maar je kunt ook kiezen voor een boomstam. Daar boor je gaatjes van verschillende breedte (2-9 mm) en lengte (5-15 cm) in. Fanatieke klussers kunnen zich helemaal uitleven en zelfs een waar paleis maken. De basis maak je bijvoorbeeld in een oude krat, kast of zelf getimmerde bak. Vervolgens varieer je daar met stengels en boomstammen. Zorg er altijd voor dat de achterkant gesloten is, dat randjes mooi afgewerkt zijn en het hotel niet inregent.

Creatief

Kan jouw balkon, dakterras of tuin nog een paar leuke eyecatchers gebruiken? Dan zijn er tal van zaken die je zelf kunt maken. Zo kun je pallets omtoveren tot een rollend plateau, bloembak of een stoel. Of wat dacht je van een pallet-tuin. Ideaal om kruiden in te planten als je niet zo’n grote buitenruimte hebt. En wist je dat je van vier houten kleerhangers en drie planken ook een tafeltje of plantenstandaard kunt maken? Ben je op je balkon toe aan meer groen, dan kun je ook een verticale tuin creëren. Er zijn kant-en-klare-systemen verkrijgbaar, maar online vind je ook tal van voorbeelden hoe je hier zelf mee aan de slag kunt. Hou hierbij rekening met het feit dat de muur niet te nat wordt én de planten niet te zwaar zijn. Of wat dacht je van een mini-vijvertje op je balkon? Eenvoudig te realiseren door een teil met water te vullen en hier waterlelies en andere waterplanten in te doen.


Je tuin jouw thuis

Het kwik stijgt naar aangename temperaturen om buiten te vertoeven. Tijd dus om iets moois te maken van jouw buiten; hoe klein of groot die ook is. Laat je inspireren door deze ideeën van Karwei. Geschikt voor iedere buitenruimte: of het nu gaat om een balkon, dakterras of (grote) tuin.

 

Upcyclen

Geef oude spullen een duurzame upgrade, waarmee je meteen leuke aankleding hebt voor de buitenruimte. Een oude baksteen tover je zo om tot insectenhotel. En wist je dat je van een oud raam een kweekkas kunt maken voor bijvoorbeeld kruiden? Betontegels over? Verlijm ze met elkaar en je hebt een plantenbak. Voor meer inspiratie ga je naar karwei.nl/upcyclen.

Pluk je geluk

En wat dacht je van veel moois én lekkers in je eigen tuin? Zaai bijvoorbeeld veel bloemen in. Dat is niet alleen een mooi zicht, je kunt zo prachtige boeketten uit eigen tuin plukken én het is een feest voor bijen en vlinders. Wil je zelf kruiden en groenten gaan telen, dan is dit het moment om aan de slag te gaan. Groentes die je zelf hebt zien groeien, smaken extra lekker. Ga nu aan de slag en pluk straks je geluk.

www.karwei.nl