De Nederlandse kunstbeweging ‘De Stijl’ viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Bijzonder is dat de principes van De Stijl nog steeds de basis vormen voor Dutch Design. Deze interieurstijl is inmiddels geliefd over de hele wereld, en allang niet meer voorbehouden aan Nederlandse ontwerpers. Maar wat is Dutch Design nu precies, en waarom is het zo populair?

Van een bovenzaaltje naar de grootste meubelbeurs

Voor de geschiedenis van Dutch Design gaan we een kleine 25 jaar terug in de tijd. In 1993 was het bovenzaaltje van de Amsterdamse Paradiso het decor voor een mini-expositie van Gijs Bakker en Renny Ramakers, beter bekend als de oprichters van Droog Design. Met onder meer een kast van sloophout en een kroonluchter van gloeilampen, zetten zij zich af tegen de overdaad van Italiaanse ontwerpstudio’s. Nog hetzelfde jaar stond Droog Design op de internationale meubelbeurs in Milaan en spraken journalisten over ‘a new wave of Dutch design’. Dutch Design was geboren!

Aan humor geen gebrek bij Dutch Design

Zoals Scandinavisch design vaak wordt omschreven als strak en functioneel, heeft ook Dutch Design een eigen karakter. Van oorsprong worden de ontwerpen bedacht door Nederlandse designers die, zoals het onze landgenoten betaamt, daar een flinke dosis nuchterheid in stoppen. Daarnaast heeft Dutch Design een vijftal kenmerken, die wereldwijd worden herkend:

 • Kenmerkend voor Dutch Design is dat alleen het hoognodige wordt toegevoegd aan een ontwerp, de rest is ballast.
 • Nederlandse ontwerpers durven te experimenteren met bijvoorbeeld klei en oude kleding als basis voor designproducten.
 • Dutch Design zoekt altijd naar een betere en effectievere manier om te ontwerpen. Daarom (her)gebruiken ontwerpers duurzame en natuurlijke materialen zoals hout, kokos en mosselen.
 • Laat je verrassen door Dutch Design! De ontwerpen hebben vaak een dubbele betekenis en zijn anders dan je zou verwachten.
 • Dutch Design steekt met kop en staart boven andere interieurstijlen uit als het gaat om humor. Daarom halen we deze stijl ook zo graag in huis!

Grote Namen

Hoewel de term ‘Dutch Design’ in 1993 in gebruik werd genomen, ontstond de daadwerkelijke stroming eigenlijk al veel eerder. Wat dacht je van Gerrit Rietveld die al in 1918 de wereldberoemde Rood-Blauwe Stoel bedacht? Dutch Design heeft in de loop der jaren nog veel meer grote namen verzameld. Kijk maar:

 • Maarten Baas
 • Marcel Wanders
 • Piet Hein Eek
 • Hella Jongerius
 • Richard Hutten
 • Piet Boon
 • Bertjan Pot
 • Edward van Vliet

Bronnen: de Volkskrant, Holland.com, Dutch Design Week Eindhoven

Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat kunstenaar Theo van Doesburg het tijdschrift ‘De Stijl’ oprichtte. Hierin kregen vormgevers en architecten, waaronder Gerrit Rietveld, de ruimte om hun ideeën te presenteren. De leden van De Stijl waren van mening dat de samenleving gemoderniseerd kon worden door alles om hen heen opnieuw vorm te geven. Zo ontstond er een nieuwe, internationale beweging.

Piet Mondriaan was met zijn primair kleurgebruik en zwart-witte lijnen het grote voorbeeld voor De Stijl. Daarom heet het feestjaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’ en zijn er in het hele land tentoonstellingen en evenementen over dit thema. Bezoek bijvoorbeeld de geboorteplaats van Piet Mondriaan of verken het Dutch Design-district in Noord-Brabant, en laat je onderdompelen door 100 jaar De Stijl!

Kijk onder andere op www.destijlutrechtamersfoort.nl