Hoe draag jij bij aan een duurzame toekomst? Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan het verduurzamen van je woning? Danny en Musetta gingen je voor.

Danny: “Aangenaam wonen zonder al te veel stoken; met dat doel hebben we onze woning geïsoleerd. Denk daarbij aan het juiste glas, een warm dak, maar ook aan het aanbrengen van schelpen onder de vloer. Dit natuurlijke materiaal staat bekend door de sterk isolerende werking. 

Wij hebben de schelpen gebruikt als vervanging van geel zand, als extra isolatie onder de vers gestorte betonvloer van onze woonkamer.  Tussen de schelpen en het beton zit een laag van 10cm EPS. Het klimaat in onze woning is hierdoor zeer aangenaam omdat schelpen veel minder warmte geleiden dan geel zand. Daarnaast heb je minder last van vocht, met als voordeel dat je geen muffe luchtjes en ongedierte meer hebt. 

Een ingrijpende verbouwing is voor deze wijze van isoleren niet nodig. Zeker niet als je over een kruipruimte beschikt. De schelpen worden hier dan ingestort. Alleen aan het begin heb je een beetje last van stof; verder is er minimale hinder. Het bevalt ons zo goed, dat we ook bij de uitbouw van onze woning nu voor Isoschelp kiezen. 

Musetta: “Een huis uit 1906 tot label A-woning verduurzamen: dat kan! We hebben alleen nog co2-gestuurde ventilatie nodig en dan is het zover. Wat we allemaal hebben gedaan? We begonnen met een set van tien zonnepanelen. Daarna ging het stapje voor stapje: isoleren, slimme apparatuur, gedrag veranderen, maar ook het beter inregelen van de CV. Zo hebben we een winter getest of de cv-temperatuur van zestig naar vijftig graden kon. Alleen bij extreem koude dagen is dat niet mogelijk, maar die heb je maar enkele per jaar.

Vorig jaar hebben we doorgepakt: de oude zonnepanelen zijn vervangen door vijftien nieuwe. De meterkast hebben we omgewisseld en een een inductiekookplaat geïnstalleerd. We kozen nieuwe kozijnen voor de woonkamer en hebben HR+++ glas geplaatst. In de zomer ging de CV-ketel eruit en kregen we een warmtepomp terug. Daarnaast hebben we nog 5 zonnepanelen op ons dakterras geplaatst en vijf als zonwering aan de gevel gehangen.  

Wij kozen voor verduurzamen met het oog op de toekomst. Het is de investering zeker waard geweest.


Pionier in isolatie

TONZON heeft in 1980 een revolutionaire methode ontwikkeld
om woningen te isoleren. Eigenaar Ton Willemsen vertelt meer
over deze effectieve en duurzame techniek. 

Wat doet TONZON?

“Wij hebben thermoskussens ontwikkeld, waarmee we ervoor zorgen dat vloeren sneller warm worden. Goede vloerisolatie zorgt ervoor dat de temperatuur egaal over de kamer wordt verdeeld, waardoor je minder hoeft te stoken. Intussen worden ook voorzetwanden, daken, radiatoren en zelfs ligbaden geïsoleerd via onze techniek, die je het beste met een thermosfles kunt vergelijken.”

Kan dit in iedere woning?

“Ja, dankzij onze techniek kunnen we een monumentaal pand nog energiezuiniger maken dan een standaard nieuwbouwwoning. Bij interesse komt één van onze mensen vrijblijvend langs om de situatie te beoordelen. Veel ruimte is er niet nodig, want we vullen onze kussens ter plaatse met gratis aanwezige lucht.”

Dat biedt dus meer voordelen?

“Alle producten zijn gebaseerd op onze unieke, dunne maar ijzersterke folie. We hebben daardoor weinig materiaal nodig. Dat betekent lage energiekosten bij de productie, installatie en voornamelijk bij het transport. Wij hebben geen grote vrachtwagens nodig. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat TONZON-producten de laagste milieubelasting hebben van alle isolatiemateriaal. We beschikken over het DUBO keurmerk duurzaam bouwen.”