Duurzaamheid is een hot item! Niet gek, want duurzamer wonen heeft veel voordelen. Niet alleen met het oog op het milieu, maar ook in jouw portemonnee. Iets voor jou?

Zet je je eerste stapjes op dit vlak, begin dan met het isoleren van je woning. Dicht kieren en tochtgaten. En wil je het grondiger aanpakken ga dan verder met de spouwmuur, dak, gevel en, of ramen. Besparen op je stroomverbruik? Dan zijn zonnepanelen interessant. En door een zonneboiler te gebruiken, blijft de gasrekening ook laag.

Aan de slag
Ga je (ver)bouwen dan is er nog meer mogelijk. Ga je slopen? Gebruik dan de materialen die vrijkomen opnieuw. En verdiep je eens in nieuwe bouwmaterialen. Zo zijn er bouwblokken van olifantsgras, maar ook van stro en leem. Op zoek naar een duurzaam alternatief voor isolatieplaten? Je hebt ze ook van algen, hennep en vlas. En wat dacht je van bakstenen van vermalen puin of zonnedakpakken?

Groen dak
Heb je een plat dak? Dan is een ‘groen dak’ ook een aanrader. Je hebt hier zelf niet alleen profijt van; ook voor je omgeving is het goed. Zo is het goed voor de biodiversiteit, helpt het bij het dempen van stadsgeluid en vegetatie kan fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Dat een groen dak isoleert, is waarschijnlijk het meest bekende voordeel. Maar wist je dat de temperatuur op het dak ook lager is dan op een normaal dak? Binnen is het daardoor ook koeler. En het vergroot het rendement van zonnepanelen. Je zou het misschien op het eerste gezicht niet zeggen, maar ook je dakbedekking gaat langer mee omdat het groen een beschermend laagje is tegen de invloeden van buitenaf zoals hagel, UV-straling en takken.

Totale omslag
Past je huidige woning niet meer bij jouw kijk op duurzaamheid? Heb je alles al gedaan, maar wil je meer? Dan kun je ervoor kiezen om te verhuizen. Een grote stap, maar wel één waarbij je heel bewuste keuzes kunt maken. Zorg voor een nieuwe stek dichtbij de plaatsen waar je veel bent, zoals je werk, vrienden en familie, maar ook hobby’s. Zo beperk je niet alleen de reistijd, maar ook het verbruik van brandstof.

Ecodorp
Kleiner wonen geeft je daarnaast ook de kans om grootst te leven. Wat dacht je van een tiny house? Niet alleen hun kleine oppervlak en efficiëntie kenmerkt deze woning; vaak zijn ze ook nog eens CO2-neutraal geproduceerd. Het aantal plekken waar je zo’n kleine woning mag plaatsen, stijgt ieder jaar. Daarnaast zie je ook dat er ook ecodorpen ontstaan. Zo wordt er in Boekel een circulaire wijk met dertig duurzame woningen gebouwd evenals een buurthuis, werkplaats, voedselvoorziening, energievoorziening en waterzuivering.

Zonder budget
Geen budget voor aanpassingen of een grootste verbouwing, dan kun je met kleine stapje geld besparen en een gunstige invloed hebben op het milieu. Start bijvoorbeeld met het verbouwen van groenten en fruit. Stop met het gebruik van wegwerpbekers en plastic (boterham)zakjes. Gedragen kleding niet vies; laat het dan luchten. Gebruik een wasrek in plaats van de droger. Zet je verwarming 1 a 2 uur eerder uit als je gaat slapen of de deur uit gaat. En hij mag ook best een tandje lager; samen onder een dekentje is ook romantisch.