Duurzaamheid is hip. Duurzaam eten, duurzame kleding én duurzaam wonen. Hoe je duurzaam woont? Wij geven je een aantal adviezen. Want duurzaam wonen betekent niet alleen goed voor het milieu, het betekent ook goed voor je portemonnee.

Stap voor stap wonen zonder aardgas

De vertrouwde cv-ketel op aardgas heeft z’n langste tijd gehad. Door het wereldwijde Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 is de weg naar duurzame energie definitief ingeslagen. Voorlichtingscentrum Milieu Centraal geeft tips over hoe je stap voor stap kunt gaan wonen zónder gebruik van aardgas.

De eerste stap is isolatie aanbrengen waar dat ontbreekt. In veel oudere woningen is er nog geen vloerisolatie en geen gevelisolatie. Sommige oudere huizen hebben ook geen dakisolatie en nog enkel glas. Niet wachten, meteen doen. Isoleren is goedkoper dan veel mensen denken. En door goede isolatie daalt je energierekening en stijgt je wooncomfort.

Iedere verbouwing is een kans

Als je met verbouwen bezig bent, is de tweede stap de bestaande isolatie verbeteren. Bijvoorbeeld: je gaat je zolder verbouwen. Alles ligt open en je ziet isolatie van maar een paar centimeter. Wat zou het een gemiste kans zijn als je het dak niet meteen goed isoleert. En als je je kozijnen vervangt, kies dan voor isolerende kozijnen met triple (echt, drievoudig!) glas.

Hybride warmtepomp

Je verwarming wordt straks een verwarming met een warmtepomp die werkt op duurzame stroom. Een hybride warmtepomp is een tussenstap. Het is een kleine elektrische warmtepomp naast je combiketel op aardgas, geschikt voor veel woningen. Een hybride warmtepomp kost zo’n 4000 euro, maar je krijgt er 1500 tot 1800 subsidie voor.

Nieuwe keuken

Niet alleen de cv-ketel, ook het gasfornuis gaat verdwijnen. Ga je je keuken vervangen? Kies voor een inductiekookplaat op elektriciteit. Die is makkelijk schoon te maken en energiezuinig.

Meer weten? Kijk op www.milieucentraal.nl/energie-besparen


Enkel glas? Niet meer van deze tijd

Heb je enkel glas in je woning? Zonde! Met dubbel glas blijft de warmte in je huis. Daardoor bespaar je energie, wat uiteraard goed is voor het klimaat maar zeker ook goed voor jouw portemonnee.

Dubbel glas verhoogt namelijk het wooncomfort: geen beslagen ramen, geen tocht en kou en minder energieverbruik. Dankzij dubbel glas blijft de warmte langer in je huis waardoor je minder hard hoeft te stoken. Levert een woning met dubbelglas je bij de verkoop van het huis dan ook weer meer op? Verschillende experts denken van wel. Gangbare maatregelen (zoals dubbel glas en isolatie) leveren de verkoper volgens hen vaak meer op. Win-winsituatie dus!

Bron: www.mijngroenehuis.nu


Zelf je energie opwekken met zonnepanelen

Als je zelf energie opwekt, draag je bij aan een beter milieu maar uiteindelijk ook aan een lagere energierekening. Er zijn verschillende manieren waarop je zelf energie kunt opwekken, maar de populairste vorm zijn de zonnepanelen. Deze zijn relatief goedkoop en compact.

Op ruim een half miljoen huizen in Nederland liggen tegenwoordig zonnepanelen. Logisch, want de zonnepanelen hebben een rendement vergelijkbaar met 6% spaarrente. Daarmee bespaar je geld, maar je spaart ook het milieu. Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen? Vraag dan wel een paar verschillende offertes aan, er zijn grote verschillen qua kosten per partij.

Gemiddeld betaal je voor 10 zonnepanelen (2700 Wattpiek) ongeveer €4400,-. Hiervan krijg je de BTW terug, dus dat scheelt dan nog eens zo’n €750,-. Die 2700 Wattpiek levert per jaar 2360 KWh stroom. Bij een energiebedrijf kost deze hoeveelheid stroom je rond de €470,-. Dit bedrag spaar je per jaar, want ieder jaar leveren de zonnepanelen jou gratis energie. Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar als je in het huis woont waar je voorlopig wilt blijven, levert het je uiteindelijk veel geld op. Het overdenken waard dus!

Bron: www.milieucentraal.nl/energie-besparen/


Duurzaamheid in het huishouden
Wil je duurzaam bezig zijn in het huishouden, maar heb je op dit moment nog even geen budget voor rigoureuze aanpassingen als isoleren, dubbel glas of zonnepanelen? Met kleine aanpassingen kun je ook goed bezig zijn voor het milieu én je portemonnee.

Hoelang douche jij? En je partner? En je kinderen? Minder lang douchen en die douche een tikje minder heet zetten levert je geld op en is beter voor het milieu. Een Nederlander veroorzaakt jaarlijks gemiddeld 200 kilo CO2 met douchen. Als iedereen vijf minuten minder lang zou douchen, scheelt dat 90 kilo CO2 per persoon per jaar.

Je komt de warme douche uit en je wilt het dan natuurlijk niet meteen super koud hebben. De verwarming lekker aan dus! Vloerverwarming? Nog beter! Je hebt het misschien heerlijk warm, maar het is minder goed voor het milieu en je portemonnee. De tips: als je thuis bent, zet je verwarming dan 1 graad lager dan je gewend bent. Als je bezig bent is 19 graden meestal warm genoeg. Daarmee bespaar je ongeveer €70,- per jaar. Wil je nog beter je best doen? Verwarm je slaapkamer dan niet, gebruik hier een kruik of extra warme deken, bespaart je zo’n €60,- per jaar. Zet de verwarming als je gaat slapen op 15 graden voor de rest van het huis, dat scheelt je €80,- per jaar. Ben je overdag weg? Laat hem dan op 15 graden staan, dan bespaar je nog een keer €180,- per jaar.

Ben je niet thuis? Doe de lampen uit! Ben je wel thuis en is het donker? Kies dan vaker voor een kaarsje in plaats van de verlichting. En vervang je gloeilampen door Ledverlichting. Gloeilampen kosten je zo’n €13,- per jaar, terwijl een ledlamp je €2,50 per jaar kost. Simpele tips waarmee je flink geld bespaart op jaarbasis.

Bron: www.milieucentraal.nl