Duurzaam wonen betekent dat je enerzijds thuis duurzame verbeteringen aanbrengt en anderzijds ook op duurzame wijze consumeert. Ben jij hier al bewust mee bezig of kun je nog wel een steuntje in de rug gebruiken?

 

Meteen resultaat

Energie besparen is dé stap wat duurzaam wonen betreft waarmee je direct kunt beginnen. Dit is niet alleen goed voor de wereld om je heen, maar ook voor je eigen portemonnee. Zelfs de kleine stappen, leveren wat dat betreft al een mooie besparing op. Denk bijvoorbeeld aan het zuiniger omgaan met de verwarming middels een slimme thermostaat of door simpelweg de temperatuur standaard één graad lager te zetten dan voorheen. Aan alleen volle wasmachines draaien. Of aan zuiniger met licht om te gaan; wat eenvoudig kan door met bewegingssensoren te werken.

Janneke Van de Laak vult het rijtje aan. “LED-verlichting is ook een heel efficiënte besparing. Die heb je zo terugverdiend, maar voor mensen met een kleinere beurs is het financieel niet altijd mogelijk om alle lampen opeens te vervangen. Koop dan iedere week bij de boodschappen één of twee lampen. Zo vervang je binnen een paar maanden ook alles, maar heb je de kosten niet in één klap. Daarnaast zijn stopcontacten met schakelaars ook ideaal, dan zet je alle opladers en accu’s ’s nachts meteen uit, wat veel sluipstroom scheelt.”

Verbouwen

Ga je verbouwen en wil je je woning verduurzamen, verdiep je dan vooraf in wat je eerst wil en moet doen. “Sommige aanpassingen zijn namelijk makkelijker te doen als je nog niet in een woning woont, zoals vloerverwarming en dakisolatie. En als je een groen dak wil, is het handig om dit te beslissen voor er zonnepanelen liggen. Misschien lijkt het veel, maar laat je hier niet door afschrikken. Het is echt de moeite om de woning te verduurzamen”, vertelt Mathilde.

Zaken die je bij een verbouwing aan kunt pakken zijn bijvoorbeeld de isolatie van muur, dak en of vloer. En wat dacht je van dubbel- of zelfs HR+++ glas? Daarnaast kun je ook kijken naar de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren. Wat al een stuk rigoureuzer is – maar zeker het onderzoeken waard is – is het gebruik van een warmtepomp. Dan heb je minder fossiele brandstoffen nodig. Het is dus een mooie stap voor de toekomst, waarin wordt gesproken over het feit dat alle woningen van het gas af moeten.

Zelf bouwen

Als je zelf een huis gaat bouwen, dan kun je meteen alle duurzame opties verwerken in je plan. Let daarbij op het feit dat iedereen wel iets anders onder ‘duurzaam’ verstaat. Zo hebben Lianne Kager en haar man ook ervaren. Haar tip: “Doe vooral wat goed bij je past en (ver)bouw de woning voor jezelf, niet voor iemand anders.” Bewuste keuzes die zij tijdens de bouw hebben gemaakt, zijn zoveel mogelijk lokale bouwmaterialen en zo min mogelijk beton en staal. Maar denk ook aan het bouwen van een woning die qua grootte precies aansluit op het gezin. Dat scheelt extra ruimtes om te maken, verwarmen en onderhouden.

“Energie wekken we zoveel mogelijk zelf op. We hebben daarom niet gekozen voor een warmtepomp die veel energie nodig heeft, maar een zonneboilersysteem met houtkachel als bijverwarmer.”

Informatie

Daarnaast is het belangrijk om je goed te verdiepen in de mogelijkheden. Masja heeft ervaren dat het lastig is om goede onafhankelijke informatie te vinden. “Elke leverancier – of het nu om bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen gaat – heeft een ander verhaal. Vraag dus meerdere aanbieders en probeer daar ‘chocola’ van te maken. Bij zonnepanelen is het daarnaast belangrijk om niet alleen naar het aankoopbedrag te kijken, maar ook naar het rendement op lange termijn. Dan blijkt vaak dat duurdere zonnepanelen over langere termijn genomen ‘goedkoper’ zijn.”