Wil je dat in de keuken staan iedere dag een feestje wordt? We vroegen verschillende chefkoks én fanatieke hobbykoks naar waar een goede keuken aan moet voldoen. Laat je inspireren, zodat je binnenkort in een handomdraai ook allerlei lekkers op tafel tovert.

Praktisch

Als er één ding is wat genoemd wordt door iedereen die we hebben gesproken, dan zijn het vele meters werkblad. Niet in lengte, maar zeker in de breedte. Hobbykok Carola Blom legt uit: “Wat mij betreft is een werkblad van minimaal één meter diep echt een must. Daarmee verdubbel je de werkruimte. Bovendien heb je in theorie ook minder aanrecht in de breedte nodig. Voldoende plek voor ingrediën-ten en je kunt er apparaten even wegzetten of gewoon laten staan, zodat je ze er altijd eenvoudig bij kunt pakken.”

Ga je je nieuwe keuken ontwerpen, dan heeft Joan Sieverding – die ook erg graag veel tijd in de keuken doorbrengt – nog een praktische tip. “Let er op dat de vaatwasser niet naast een muur staat. Deze muur wordt anders echt heel vies. En zorg voor voldoende stopcontacten daar waar je ze nodig hebt.” Wat keukenlades betreft, is anti-slip een aanrader.

Wat het ontwerp betreft heeft ook Hans van Oosterbosch – chefkok van hotel-restaurant Goede Buren in Buren – een aantal tips. “Vergeet een plek voor de kruiden niet. Apothekerskasten zijn hier ontzettend handig voor. Heb je veel kookboeken, die je een mooie plek wil geven, vergeet dan geen boekenplanken en een standaard waar je je recepten op kunt zetten.”

Inbouwapparatuur

Qua inbouwapparatuur gaat de keuze veel verder dan een oven en koelvriescombinatie. Van een kookplaat met ingebouwde afzuiging tot aan een ingebouwde wijnkoelkast – de mogelijkheden zijn divers. Maar welke apparatuur is voor hobbykoks nu echt onmisbaar? Ingrid Kivitis hoeft hier niet lang over na te denken. “Onze Quooker kraan en Miele hogedrukstoomoven worden hier bijna iedere dag gebruikt. Groenten zijn zo binnen twee minuten gaar en aardappelen binnen vijf minuten gekookt.”

Voor wie zich gaat verdiepen in een nieuwe koelkast of vriezer, is er ook een aantal zaken om in de gaten te houden volgens Kivits. “Denk aan de groentelade in de ijskast, waardoor groenten veel langer goed blijven. En een diepvries die niet meer aanvriest van binnen is ook echt een uitkomst.” Een No Frost-diepvries is iets duurder dan de gewone modellen, maar heeft verschillende voordelen. Zo hoef je ‘m dus nooit meer te ontdooien. Maar wat je invriest, blijft ook langer vers en smaakvol.

Must haves

Voor je aan de slag gaat, is het daarnaast zaak dat je ook een goede uitrusting in de keuken hebt. Van RVS beslagkommen, goede mandoline of rasp, losse kerntemperatuurmeters, keukenweegschaal tot aan een grill en gietijzeren pannen – het komt allemaal voorbij. Gertjan Rutten, chefkok bij Het Boothuys in Cuijk, vult aan: “Wat verder in veel keukens mist, zijn grote snijplanken. Je ziet vaak kleine plankjes, maar daar kun je eigenlijk helemaal niet zo fijn op werken. Zorg daarnaast voor diverse professionele messen en een goede keukenmachine. Een merk als Kitchenaid is bijvoorbeeld wel wat duurder in aanschaf, maar in gebruikersgemak levert het echt veel op.”

Waar je misschien niet zo snel aan zou denken, maar wat volgens Cathleen van Duijnhoven ook erg fijn is, zijn Mepal Modula bewaardozen. “Die zorgen echt voor orde en overzicht in de keuken. Je ziet precies wat je hebt en hoeveel nog.” Maar wat misschien nog wel het belangrijkste is, is passie. Dan tover je in iedere keuken de lekkerste gerechten op tafel.


Upgrade je keuken

Ben je uitgekeken op je keuken, maar doet alle apparatuur het nog perfect? Dan wordt het tijd voor een upgrade van je keuken. We zetten alvast een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.

Handgrepen

Als je knoppen of handgrepen van dezelfde maat zoekt, is het vervangen een fluitje van een cent. Je zult zien dat – hoe klein die aanpassing ook is – de impact op de uitstraling en afwerking van de keuken echt groot is.

Keukenkastjes

Wat dacht je van een nieuwe look voor de keukenkastjes? Die kun je op verschillende manieren realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het verven van de keuken. Je schroeft de deurtjes eraf, schuurt ze, neemt het stof af en verft de kastjes van binnen naar buiten. Ben je hier niet zo handig in of leent het materiaal zich er niet voor, dan kun je er ook kiezen voor wrappen met plakfolie. Niet zo handig? Laat de kastjes dan spuiten door een professional.

Schilderen

Zoek een mooie kleur uit voor de wanden in je keuken. Met een ander kleurtje op de muur ziet jouw keuken er opeens heel anders uit. Stoor je je aan die oude witte radiator in de ruimte? Wist je dat er speciale radiatorverf is, zodat je die ook een kleurtje kunt geven?