Een ongeluk zit in een klein hoekje, en dat geldt zeker als je met gereedschap in de weer gaat. Daarom is het belangrijk dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt als je gaat klussen. Maar welke van die tips zijn waar, en welke zijn regelrechte onzin? We vragen het aan klusexpert Dennis Mulder, bekend van Klussen met Kijkers en Eigen Huis & Tuin.

Ieder jaar raken er meer dan 100.000 mensen gewond tijdens het klussen.

Feit. Een behangetje aanbrengen, planken op maat zagen, een vloer leggen – het lijkt onschuldig, maar het is allemaal niet zonder risico’s. Uit het onderzoek dat VeiligheidNL vorig jaar naar buiten bracht, blijkt dat doe-het-zelven jaarlijks leidt tot gemiddeld 130.000 letsels. Ruim de helft daarvan heeft medische behandeling nodig. En het kan nog erger: in 2012 vonden maar liefst 34 mensen de dood tijdens het klussen.

Vrouwen hebben meer ongelukken tijdens het klussen dan mannen.

Fabel. Mannen lopen vaker letsel op tijdens het klussen dan vrouwen, zo blijkt uit het onderzoek van VeiligheidNL. Dat komt grotendeels omdat mannen vaker klussen dan vrouwen, maar – zo meldt het rapport – ‘mannen durven ook vaker risico’s te nemen dan vrouwen’. De meeste ongelukken gebeuren tijdens het zagen, boren en schilderen. Je snijden aan een cirkelzaag of hobbymes, een val van een ladder en op de duim slaan met een hamer zijn de meest voorkomende ongevallen.

“Mannen durven vaker risico’s te nemen dan vrouwen”

Klussen is zo gevaarlijk, dat je het maar beter kunt uitbesteden.

Fabel. Klusexpert Dennis Mulder relativeert bovenstaande cijfers: “Het klinkt heftig, zoveel letsel, maar de meeste ongelukken die tijdens het doe-het-zelven gebeuren zijn betrekkelijk onschuldig. Een snijwond, een kneuzing. De grote ongelukken gebeuren vooral bij professionals die met zwaar gereedschap werken.” Laat je dus niet bang maken en blijf lekker klussen, wil Mulder maar zeggen.

Je kunt beter éérst je klus afmaken, en dan pas alles opruimen

.
Fabel. Voor mensen die zelf aan de slag gaan heeft Mulder tips. “Het allerbelangrijkste is een opgeruimde werkplek, zeg ik altijd. Ben je aan het behangen en heb je een muur klaar, ruim dan eerst alle resten op, voordat je aan een nieuwe muur begint. Hetzelfde geldt voor zagen. Ruim tussendoor alle houtresten op. Voor je het weet struikel je en lig je plat op de grond. Dat kan leiden tot lelijke breuken.”

Een bot mes is gevaarlijker dan een scherp mes.

Feit. Ook belangrijk volgens Mulder: zorg ervoor dat het gereedschap waarmee je werkt altijd scherp is. “Het klinkt misschien gek, maar juist bot gereedschap zorgt voor de vervelendste ongelukken. Je moet veel meer kracht zetten als je zaag, stanleymes of boor bot is. Als je dan aan het einde van een stukje hout bent, schiet een zaag zo weg. Dat kan erg link zijn.”

Een stuk hout van de muur halen doe je het beste met behulp van een schroevendraaier.

Fabel. Mulder ziet vaak dat gereedschap voor de verkeerde doeleinden wordt gebruikt. “Een verfblik openen met een schroevendraaier, dat kon nog net,” zegt hij. “Maar ik heb meerdere keren meegemaakt dat iemand met diezelfde schroevendraaier bijvoorbeeld een stuk hout van de muur probeert te slopen.” Voor die mensen heeft Mulder één tip: niet doen. “Daar heb je een koevoet voor. Je zal niet de eerste zijn die met een schroevendraaier in zijn oog op de eerste hulp belandt.”

 “Een verfblik openen met een schroevendraaier, dat kan nog net”

Stel iedereen in huis op de hoogte van je kluswerkzaamheden.

Feit. Het is volgens Mulder belangrijk om in een huishouden iedereen op de hoogte te stellen van het feit dat je aan het klussen bent. “En dat geldt al helemaal als je met elektra aan het werk bent. Om verrassingen te voorkomen ga ik altijd met mijn gezicht naar de deur staan als ik aan het zagen ben. Dat voorkomt dat iemand je onbedoeld laat schrikken. Laat huisdieren en kinderen om die reden ook niet los rondlopen als je aan het doe-het-zelven bent.”

Neem je deze tips in acht, zegt Mulder, dan is de kans klein dat het misgaat. Aan de slag, dus!

Beeld: Dennis Mulder