Foodbloggers Roxane Epskamp en Anne-Marie Otter-Schuster brengen het liefst tijd door in hun keuken. Welke keukenhulpjes zijn volgens hen onmisbaar? Wat is hun favoriete apparatuur. Kortom: wat zijn hun keukengeheimen. We vragen het aan deze enthousiaste dames.

Roxane Epskamp

www.made-from-scratch.nl

“Ik ben de hele dag met eten bezig; als ik niet aan het eten ben, dan denk ik aan wat ik straks ga maken. Zo ontstond vijf jaar geleden het idee voor mijn foodblog. Je kunt bij mijn veel recepten voor taart en toetjes verwachten, maar ook reviews van kookboeken en de nieuwste drankjes. Evenals ideeën voor makkelijke doordeweekse maaltijden én verrassende gerechten van de Big Green Egg.

Zonder mijn Big Green Egg – een kamado barbecue – kan ik echt niet meer. Ik woon midden in de stad, maar zodra het vuur en de kolen aan gaan, heb ik echt een outdoor gevoel. De grootste uitdaging is dan om de temperatuur precies op een bepaald aantal graden te houden. Dat vind ik heel ontspannend. 

Je kunt op zo’n barbecue veel meer bereiden dan een pak met worstjes en burgers met veel saus. Eigenlijk kun je er alles mee maken wat in een oven ook kan; van brood tot dessert en alles ertussenin. Ingewikkeld of duur hoeft dat niet te zijn; met een simpele zalmzijde is het makkelijk indruk maken. Kies bijvoorbeeld voor een Japanse of Mexicaanse marinade om de smaak aan te passen. Wat verder niet mag ontbreken in de keuken? Een keukentang. Ik snap niet dat er mensen zijn die zonder koken.

Als je bij mij komt eten pak ik graag uit. Dan kies ik één thema, zodat alle gerechten en drankjes bij elkaar passen. Mijn Goddelijke pecan pie met karamelvulling – één van de meest bekeken recepten op mijn blog – mag daarbij niet ontbreken. De toevoeging van gebruinde boter en een scheutje bourbon whiskey zorgt voor net wat meer diepte en een iets rokerige smaak. Ook heerlijk met een bolletje ijs.”

Anne-Marie Otter-Schuster

www.myhappykitchen.nl

“Ik word gelukkig van koken en bakken. Niets fijners om de dag van je af te laten glijden tijdens het snipperen van een uitje, kneden van deeg of vouwen van gyoza. Acht jaar geleden begon ik er over te bloggen. Niet alleen over eten, maar eigenlijk over alles wat het leven net wat leuker maakt. Van lekkere recepten, handige tips tot reviews van restaurants en producten.

Mijn recepten zijn zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes, maar altijd met roomboter, suiker en, of kaas. Mijn champignonroomsaus recept – waarbij ik het verschil uitleg tussen een echte saus en die uit een pakje -is het meest populaire op mijn blog. Alleen al in december is dit recept 25.000 keer bezocht. Echt een gek idee dat zoveel mensen met kerst ‘mijn’ saus eten.

Onmisbaar in mijn keuken is mijn pistachegroene KitchenAid Artisan. Naast een lust voor het oog is het een echte alleskunner. Van het beslag voor de cake tot het deeg voor de naan, van stijfgeklopt eiwit voor de merengue tot – met de speciale ijskom – sorbetijs van vers fruit in de zomer: ik maak het er allemaal mee. Het Italiaans schuim van mijn favoriete recept – lemon meringue tartelettes – zou ik zonder niet kunnen maken. Mijn maatlepelsetje gebruik ik het meeste. Als je gaat bakken, luistert een theelepel-van-dit of een eetlepel-van-dat toch echt nauw. 

Het voelt alsof ik ‘dans’ in mijn keuken. Met één soepele beweging van fornuis naar pannenlade, een vloeiende beweging van fornuis naar koelkast en met een pirouette van aanrecht naar vaatwasser. Een goede keukenindeling is zo belangrijk. Inclusief voldoende stopcontacten op de juiste plekken én volop werk- en opbergruimte, maakt dat voor mij een droomkeuken.”