Maak jij je zorgen over de hoge gasprijzen? Betaal je flink meer sinds de stijging van de tarieven in het najaar van 2021? In dit artikel gaan we op zoek naar mogelijkheden om je gasverbruik te verminderen. Van het aanpassen van je gedrag tot het isoleren van de woning.

Gedrag

Op hoeveel graden staat de verwarming bij jou thuis? Als je bezig bent, is negentien graden vaak warm genoeg. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 tot 7% procent in het gasverbruik. Kijk ook of de verwarming wel in ieder vertrek aan moet staan. In de slaapkamer is de ideale temperatuur bijvoorbeeld tussen de vijftien en achttien graden. Uit onderzoek blijkt dat je sneller in slaap valt, en daarnaast ook dieper en rustiger slaapt. Ook in de badkamer kun je besparen door korter te douchen en minder vaak in bad te gaan.

Radiatoren

Kijk ook eens naar de positie van je bankstel en de gordijnen. Als je vloerverwarming hebt, zijn lange gordijnen geen enkel probleem. Sterker nog: dan zorgen ze voor extra isolatie. Maar als je radiatoren hebt waar de verwarming voor hangt, dan blijft de warmte juist achter de gordijnen hangen. Dat maakt het lastiger om de ruimte te verwarmen en resulteert in hoge stookkosten. Hetzelfde geldt voor een bankstel dat voor de verwarming staat.

Isoleren

Daarnaast is het goed om je te verdiepen in de isolatie van je woning. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Als je een kruip­ruimte hebt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor isolatie met schelpen. Dit natuurlijke materiaal staat bekend door de sterk isolerende werking, daardoor wordt de vloer 2 à 3 graden. Wel zo fijn in de winter. En ze hebben nog een bijkomend voordeel: ook muffe geurtjes en ongedierte zijn verleden tijd.

Isoschelp

Hoe dat werkt, vertelt Heleen Dingemanse van Isoschelp. “De schelpen die we in de kruipruimte storten, bestaan voor 95 uit kalk. Ze verspreiden een droge lucht door de kruipruimte en zorgen zo voor een droog en gezond klimaat. Ook de fundatiemuren drogen onder invloed van de schelpen en zodoende behoort optrekkend vocht dan tot het verleden.”

TONZON

Een andere effectieve, duurzame techniek om te isoleren is met de Thermoskussens van TONZON. Deze pionier op het gebied van isolatie heeft in 1980 een methode ontwikkeld, die je het beste kunt vergelijken met een thermosfles. Die speciale kussens zijn eenvoudig aan te brengen om vloeren, voorzetwanden, daken, radiatoren en zelfs ligbaden te isoleren.

Gasverbruik omlaag

Flinke besparing

Door te kiezen voor TONZON Vloerisolatie én daarbij het optimaliseren van de warmteafgifte van de cv kun je zelfs als het koud is besparen. Eigenaar Ton Willemsen vertelt: “We hebben het gasverbruik van twee klanten die meededen aan het tv-programma Green Make Over onder de loep genomen aan het begin van 2021. Monika Harms uit Gouda verbruikte bijvoorbeeld 297m3 minder gas in de eerste vijf maanden van 2021 dan het gemiddelde van de drie jaar daarvoor. Toen ze haar jaaropgave kreeg, bleek ze 43% bespaard te hebben op haar stookkosten. Bij de familie Nederend daalde het gasverbruik in de eerste vijf maanden met 25% in vergelijking met diezelfde periode daarvoor.”

Vloerisolatie

Willemsen vertelt dat de flinke besparingen gerealiseerd zijn door gebruik te maken van TONZON Vloer­isolatie aangevuld met koppelfolie en het cv-optimaliseringspakket. “In de woning van Monika ging voorheen veel warmte verloren, omdat er veel cv-buizen onder de vloer doorliepen. 

Daarnaast kwam er behoorlijk veel lucht uit de kruipruimte via de plinten de woning in. Het warmteverlies van de cv-buizen is deels beperkt met buisisolatie omwikkeld met Bandagefolie en waar mogelijk geëlimineerd met koppelfolie. Deze is onder de verwarmingsbuizen aangebracht en gekoppeld aan de Thermoskussens die tussen de houten balken zijn bevestigd. De warmte die de buizen afgeven, gaat nu niet meer verloren naar de kruipruimte, maar trekt naar boven naar de vloer. Hierbij wordt handig gebruik gemaakt van het feit dat warme lucht stijgt.”

CV-optimaliseringspakket

Dankzij het CV-optimaliseringspakket, bespaar je nog meer. “De warmte die wordt opgewekt wordt dan optimaal gebruikt. Hiervoor bevestigen we onze radiatorfolie op de achterkant van de radiator. Onder de vensterbank brengen we vensterbankfolie aan, die als een soort spoiler ervoor zorgt dat de warme lucht makkelijker en sneller de kamer in komt. De vensterbank wordt dan veel minder opgewarmd, waardoor je stookkosten bespaard. En dat alles zonder ingrijpende verbouwingen.”


Transformeer jouw zolderruimte naar de fijnste plek in huis

Gasverbruik omlaag

Net nu de behoefte naar meer leefruimte in huis toeneemt, is de woningmarkt krapper dan ooit. Veel thuis zijn is de nieuwe standaard geworden, waardoor er bij velen belangstelling voor een goede werkplek of hobbyruimte ontstaat. Een populaire ruimte om in te investeren, is onder het hellende dak. Oftewel, de zolder.

Kleine ingreep

Deze ruimte is ideaal om te transformeren tot misschien wel de mooiste en meest comfortabele ruimte van de woning. Vaak wordt de zolder nu nog gebruikt als opslagplek. Ook wordt deze vaak ontsiert door leidingen en de cv-ketel. Dit maakt het lastig om je daar een mooie ruimte voor te stellen. Toch zijn deze waardevolle vierkante meters, soms wel tot 1/3e van de beschikbare woonoppervlakte, met een kleine ingreep te transformeren tot een comfortabele en fijne plek. 

Daglicht & frisse lucht

Het transformeren van je zolder kan bijvoorbeeld door het dak te voorzien van isolatie en door het toepassen van VELUX dakramen met een raamdecoratieproduct en een buitenzonwering. Dakramen geven veel extra daglicht waardoor de ruimte al snel veel groter oogt. Daarnaast kan er beter geventileerd worden, dit zorgt voor een constante aanvoer van frisse lucht. Essentieel voor een gezond binnenklimaat.

Duurzame keuze

Het plaatsen van een dakraam is een belangrijke maatregel om de woning te verduurzamen en het energielabel te verbeteren. Indien dit wordt gecombineerd met het plaatsen van zonnepanelen, dan kan gebruik gemaakt worden van de ISDE subsidies die nu beschikbaar zijn. Kortom, er ligt heel veel potentieel op zolders en in ongebruikte ruimtes. Dat maakt verhuizen voor extra woonruimte ook direct een stuk minder noodzakelijk.