Is jouw huis nog echt een thuis? Of zie je het inmiddels vooral als kantoor en klaslokaal? Kortom: het wordt tijd om het weer om te toveren naar een plek waar je écht kunt genieten.

 

Opruimen

Schoonmaken is misschien niet het meest leuke klusje, maar een schoon en opgeruimd huis geeft zoveel voldoening. Niet alleen op het moment dat je de allesreiniger, schuursponsjes en microvezeldoekjes opbergt, maar ook als je in de dagen daarna om je heen kijkt. Een opgeruimd huis zorgt voor rust in je hoofd; wist je dat dat zelfs uit onderzoek blijkt. Rommel om je heen heeft invloed op je cortisolgehalte en zorgt dus voor stress. Daarnaast zijn er volgens de wetenschap nog meer negatieve invloeden: troep zorgt voor uitstelgedrag, je raakt erdoor overprikkeld en je geheugen zou er zelfs door achteruit gaan. Tijd dus om aan de slag te gaan…

Voorjaarsschoonmaak

Tijdens de voorjaarsschoonmaak is het tijd om alle ruimtes in huis eens flink onder handen te nemen. Neem het stof van plinten en kozijnen af. Zet meubels aan de kant, zodat je de ruimte achter én onder ook kunt schoonmaken. Haal een dweil door het huis. Maak keukenkastjes schoon – en gooi alles weg wat je toch niet meer gaat gebruiken. Neem keukenapparatuur als oven en afzuigkap grondig onder handen. Zorg voor een grondige reinigingsbeurt van sanitair. Laat in de slaapkamer matrassen luchten en neem je kasten door.

Ontdekken

Doordat we zoveel thuis zijn, ontdekken we ons huis opnieuw. We zien mogelijkheden, die we voorheen nooit zagen. En pakken zaken waar we ons aan storen aan. Er is het afgelopen jaar dan ook flink geklust. Herkenbaar of staat dit bij jou nog op de to do? Waarom uitstellen; als je die klusjes nu aanpakt, kun je er optimaal van genieten.

Eigen hoekje

Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen hoekje in huis? Een plek waar je echt afstand kunt nemen van je werk en/of taken als ouder. Denk bijvoorbeeld aan een fijne stoel, waarin je heerlijk een tijdschrift kunt lezen. Een bankje in de tuin waar je – onder een dekentje – kunt genieten van de eerste zonnestralen.

Kleuren

Durf daarnaast ook wat kleur in huis te brengen. Kleuren hebben namelijk niet alleen invloed op onze emoties, maar ook op onze gezondheid. Ze stralen een bepaalde energie uit, die door het menselijk lichaam duidelijk wordt waargenomen. In 1903 ontving de Deense professor Nils Finsen hier zelfs al de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor. De kleuren om je heen zijn dus ontzettend belangrijk. Wat dat betreft is de gekleurde verlichting die momenteel verkrijgbaar is echt zo gek nog niet. Kies de kleur waar jij je goed bij voelt.

Gevoel

Groen zorgt voor een rustgevend gevoel, geel stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon, oranje stimuleert creativiteit, rood brengt energie, blauw brengt rust, wit bevordert het gevoel van helderheid en grijs kan juist voor verwarring zorgen. En zeg nu zelf: als je al een heel jaar tegen een witte muur aan zit te kijken, dan is een beetje kleur nooit verkeerd. Dus aan de slag met verf of accessoires.

Bloemen

Wist je dat uit onderzoek van de Amerikaanse professoren Jeannette Haviland-Jones en Terry McGuire blijkt dat alle mensen gelukkig worden van bloemen? Tijd dus om jezelf een mooi boeket – of bloemenabonnement – cadeau te doen. We worden er namelijk blij van, minder gestrest en het zou zelfs een helende werking hebben. Wist je trouwens dat bloemsoorten ook zo hun eigen betekenis hebben? Gerbera’s maken je vrolijk. Met tulpen wens je iemand succes. Lelies zorgen voor rust en reinheid. Chrysanten staan voor geluk. En met rozen toon je aan dat je iemand lief vindt.