Hoewel hij nog geen spijker in de muur kan slaan, heeft acteur en dj Géza Weisz (30) een goed gevoel voor binnenhuisarchitectuur. Dat ontdekte hij bij toeval tijdens de verbouwing van zijn appartement vorig jaar. We spraken hem over zijn lampenfetisj, huisdieren, een badkuip uit de 17e eeuw en de film die hij samen met zijn vader maakte.

Je bent geboren en getogen in Amsterdam, en woont er nog steeds. Ga jij hier ooit weg?

“Ik woon al bijna tien jaar in dit appartement in de Pijp. Ik ben er heel blij mee, hoewel het ook me leuk lijkt om een nieuw avontuur aan te gaan. Iets kopen bijvoorbeeld, want ik huur dit. Ik zou ook best een tijdje in Amerika willen wonen, of in Italië. Maar ik denk dat écht emigreren bijna onmogelijk is, zeker als je zo’n ras-Amsterdammer bent als ik. Als ik door de stad loop, kom ik om de haverklap iemand tegen die ik ken. Zelfs met kinderen zou ik in Amsterdam blijven wonen. Ik ben zelf ook in een redelijk druk gedeelte van de stad opgegroeid, en dat is prima.”

“Voor een ras-Amsterdammer als ik is het bijna onmogelijk om de stad voorgoed te verlaten”

Is je inrichting in die tien jaar tijd hetzelfde gebleven?

“De inrichting is heel erg veranderd. Ik woonde hier eerst met mijn beste vriend, toen hadden we allebei een eigen kamer. Na een paar jaar is hij weggegaan en uiteindelijk heb ik mijn appartement vorig jaar helemaal verbouwd. Van die twee kamers heb ik één grote kamer gemaakt. Ooit had ik een keuken waar een douchecabine in stond, en van die keuken heb ik een grote badkamer gemaakt. En mijn nieuwe keuken heb ik in de grote woonkamer gebouwd.”

Heb je hulp gehad bij die verbouwing?

“Ik heb dat door iemand laten doen, want ik heb zelf twee linkerhanden. Ik kan nog geen spijker in de muur slaan. Maar ik kan wél verzinnen hoe het eruit moet komen te zien. Ik blijk daar een soort aanleg voor te hebben, want mensen die hier binnenkomen vinden het echt te gek. Tijdens die verbouwing heb ik bij mezelf ontdekt hoeveel plezier ik heb in het inrichten van huizen. Ik blijk echt een drang tot binnenhuisarchitectuur te hebben. Nachtenlang struinde ik websites af op zoek naar oude meubels, zoals mijn bad uit 1600.”

Hoe zou je jouw woonstijl omschrijven?

“Het is best sober qua kleur, dus met veel wit en grijs. Geen heftige kleuren, maar ik heb een paar dissonanten in het geheel zoals een felblauwe Amerikaanse ijskast in de woonkamer. Het is een bij elkaar geraapt zootje, maar er zit wel een lijn in. Het klopt wel met elkaar. Het is echt een huis waar je je snel op je gemak voelt.”

Wat zijn unieke items in jouw huis?

“Ik heb dus een bad uit 1600, dat is echt een pronkstuk, en een hele mooie marmeren wasbak. En ik heb een lampenfetisj. Een van de eerste kunstwerkjes die ik kocht is lamp uit hout gezaagd van Jeroen Henneman. De grap is dat die ‘lamp’ niet echt licht geeft. Ik heb ook een mooie Japanse lamp, en eentje met een autokoplamp. Mijn moeder heeft me ooit ‘het kind van het licht’ genoemd bij mijn geboorte, en ik leg nu pas voor het eerst de link met mijn liefde voor lampen. Licht fascineert me. Daarom ben ik blij dat mijn appartement aan twee kanten ramen heeft en er veel licht naar binnen valt.”

“Mijn moeder noemde me ‘het kind van het licht’ bij mijn geboorte. Ik snap nu pas waarom”

Hoe ziet jouw droomhuis eruit?

“Vrienden van mij wonen in een oude paardenstal met hele hoge plafonds. Prachtig, zo karaktervol. Dat vind ik belangrijk. Het kan mij niet schelen of een huis nu hele hoge of hele lage plafonds heeft, als het maar karakter heeft. Ik wil voelen dat het huis een ziel heeft. Wat dat betreft heb je een goede aan Amsterdam, want daar heb je veel huizen met historie. Ik zou niet snel in een nieuwbouwhuis gaan wonen. Je ziet me eerder in een minder comfortabel huis met veel karakter, dan in een pand dat tot in de puntjes is gerenoveerd.”

Kook je graag?

“Ik heb nu twee maanden een hond en sinds zij bij mij woont, kook ik veel vaker. Ik ben nu nooit meer alleen en dat zorgt ervoor dat ik zelf veel meer rust heb thuis. In je eentje koken en dat dan in je eentje aan tafel opeten, dat vind ik zo ongezellig. Maar nu met die hond erbij gaat dat echt een stuk beter. Ik vind het sowieso echt heel gezellig dat zij er is. Toen ik een paar dagen na Lowlands gebroken in bed lag, kwam zij als een soort levende kruik tegen me aan liggen. En toen dacht ik alleen maar: dit is goed.”

“Sinds ik een hond heb, kook ik veel vaker. Grappig hè?”

Weggooien of bewaren?

“Ik ben heel slecht in weggooien. Toen mijn ouders vorig jaar verhuisden belde mijn moeder me in paniek op. Mijn vader wilde letterlijk de kranten van 30 jaar geleden bewaren. Ik zei dat ik wel even zou komen helpen, want ik moest toch mijn oude jongenskamer leegruimen. Maar toen ik bovenkwam en die dozen indook, bleef ik hangen bij elk briefje van vroeger en elke Flippo die ik tegenkwam. Dus ik kan ook niet weggooien, haha. Maar het moet wel. Het is volgens mij goed voor de geest om in een opgeruimde omgeving te zijn.”
Over je vader gesproken: je hebt net de opnames gehad voor de film Het leven is vurrukkulluk, die hij regisseert. Hoe was dat?
“Ja, dat was echt super bijzonder. Ik heb sowieso een hele goede band met mijn vader, maar nog nooit zo intensief met hem samengewerkt. Ik bewonder hem nu nóg meer. Mijn vader is echt een acteursregisseur en dat is zalig om mee te werken, omdat hij veel meer gefocust is op de acteurs dan op de techniek. Hij hoefde vaak maar één woord te zeggen en ik begreep wat hij bedoelde. We hebben twee momenten gehad van wederzijdse woede. We zijn allebei temperamentvol, dus we werden allebei driftig. Iedereen op de set schrok ervan, maar zoiets duurt bij ons altijd maar tien seconden. Dat hoort erbij – en was eigenlijk ook wel grappig.”

Over Géza

Géza werd in 1986 geboren in Amsterdam. Hij is de zoon van filmregisseur Frans Weisz en heeft in verschillende films en series gespeeld, waaronder Alleen maar nette mensen (2012), Wiplala (2014) en Bagels & Bubbels (2015). Ook deed hij in 2013 mee aan Expeditie Robinson en regisseerde hij in 2014 de film Pak van mijn hart. Samen met zijn beste vriend Manuel Broekman is Géza ook actief als dj en organisator van diverse feesten.