Er bestaan regels voor de grootte van een dakkapel in verhouding met het dak. Daarnaast is het natuurlijk smaak onderhevig. Dit zorgt ervoor dat een dakkapel meestal uniek is.

Inmeten dakkapel
Weet je niet precies hoe je de maat van een dakkapel moet meten? Geen probleem, deze kun je in laten meten door een vakkundig iemand. Nadat je een showroom hebt bezocht en advies hebt ingewonnen, kun je een afspraak maken met een adviseur die bij je thuis komt inmeten. Daar wordt mee bedoeld dat er maten opgenomen worden die vaststellen hoe groot het dakkapel moet worden. Wanneer het inmeten door jezelf gedaan wordt moet je natuurlijk op de hoogte zijn van de wettelijke regels. Als je aan alle regels voldoet, kun je vaak een vergunningsvrije dakkapel plaatsen of laten plaatsen. De regels waar je aan moet voldoen zijn:

  • plat dak voor dakkapel
  • hoogte van een dakkapel mag maximaal 1,75 zijn
  • zijkanten van een dakkapel 0,5 m vanaf het dakvlak van de dakkapel
  • onderkant van een dakkapel moet tussen de 0,5 en 1 m zijn vanaf de dakvoet
  • bovenkant van een dakkapel 0,5 m onder daknok

Wat is een dakvoet precies? Dat is het onderste gedeelte van een dakschild. Meer info hierover kun je hier lezen.

Vergunningsvrije dakkapel
Een dakkapel waar je geen vergunning voor nodig hebt moet dus voldoen aan een maximale lengte, deze is afhankelijk van het dak waar een dakkapel geplaatst wordt. De regels die er zijn voor een dakkapel zijn er niet voor niets. Voldoe je niet aan de regels van de maten van een dakkapel dan moet je een vergunning aanvragen. Wanneer je de juiste maten hebt binnen de regels dan kan er een vergunningsvrije dakkapel geplaatst worden. Als je een dakkapel aan de voorkant wilt laten plaatsen heb je altijd een vergunning nodig. Vraag online advies hierover bij de rijksoverheid.

Bepaal de grootte van je dakkapel
Je bepaalt eerst waar je het dakkapel wilt hebben, daarna besluit je hoe groot je deze wilt hebben. Hoeveel extra ruimte wil je op de zolderverdieping? Je kunt ook kiezen voor twee dakkapellen. Vervolgens bepaal je de maten van je dakkapel. De maten van een standaard dakkapel hebben een maximale hoogte van 1,5 meter of 1,75 meter. De standaard breedte van een dakkapel is 1 of 1,5 meter. Hierboven heb je over de maten gelezen die nodig zijn voor een vergunningsvrije dakkapel. Wil je sowieso een vergunningsvrije dakkapel dan moet je voldoen aan de maten die daar voor tellen. Wanneer je een andere maat wil dan zul je een vergunning aan moeten vragen. Het is dus belangrijk dat je de maten nauwkeurig meet. Inmeten doe je door alles op te meten, de lengte, breedte, hoogte en diepte. Andere factoren waar je op moet letten zijn de dakpannen. Een dakkapel wordt zoveel mogelijk netjes tussen de dakpannen geplaatst. Soms moeten de dakpannen geslepen worden om zo de precieze maat te krijgen.