De komst van een huisdier brengt meer dan gezelligheid in huis. De voordelen zijn al in tal van onderzoeken naar boven gekomen. Zo verminderen ze de eenzaamheid, houden je actief, maken je socialer, verminderen ze stress en zou je er zelfs beter van kunnen slapen. Tijd om een aantal baasjes aan de tand te voelen over hun geliefde huisdier.

Honden

Nathalie vertelt: “Wij hebben twee honden. Ze leren ons – maar zeker ook onze kinderen – wat onvoorwaardelijke liefde is. Mensen willen altijd wat terug. Een hond niet. Die zal er altijd voor je zijn, ongeacht hoe je er op dat moment uitziet of hoe je je voelt.” Maarten kan zich daar helemaal in vinden; hij ervaart ook de rust die zijn hond aan zijn oudste zoon geeft. “Haar uitstraling werkt als hij overprikkeld is. Even rustig kroelen en knuffelen en zijn hoofd wordt weer rustiger. En dan is dit dus gewoon een ‘gewone’ hond en niet eentje die ervoor opgeleid is. Die twee zijn samen opgegroeid; toen mijn vrouw zwanger was, lag onze hond al met haar hoofd op de buik van mijn vrouw.”

Baardagamen

Een baardagame als huisdier? Linda blijft zich verwonderen om deze reptielen. “Waar onze drie katten gezelligheid, lof, liefde, letterlijk warmte en een luisterend oor brengend, daar werken de baardagamen voor mij echt rustgevend. Elke dag eten geven en het terrarium weer aan kant maken; als een soort zentuintje. Ik vind ze ook mooi om te bestuderen; ze blijven me keer verrassen. Ze zijn wat dat betreft zo anders dan zoogdieren; zo bijzonder. Als ze actief zijn, kan ik er zo ongestoord een kwartier naar zitten kijken.”

Katten

Wat de katten betreft, is Maja het eens met Linda. “Dankzij hen heb ik het gevoel nooit echt alleen te zijn. Er is altijd wel beweging en gezelschap in huis.” “Onze kat is de enige in huis die niet zeurt…”, grapt Lonneke. “Heel rustgevend. Iedereen wordt blij als ze wil kroelen, gekke sprongen maakt of tegen je ‘praat’.

Vissen

Het aquarium van Tanne ziet eruit als ‘een fraai levend schilderij’. “Dichtbij is het een interessante onderwaterwereld, waarbij ik graag kijk naar het gedrag van de dieren. Mijn oudste vis heb ik nu zo’n 25 jaar; het is een anemoonvis, die we in de volksmond ook Nemo noemen. Ik vind het fascinerend dat ik in mijn eigen huiskamer een stuk koraalrif laat groeien, dat ontstaan is uit kleine stukjes koraal die door liefhebbers onderling gekweekt en geruild worden. Het hebben van een aquarium is echt een hobby; ik heb er zelfs al meerdere boeken over geschreven.”


Chip de kat! 

De vermissing van je geliefde huisdier is een nachtmerrie voor iedere dierenliefhebber. Honden worden in 93% herenigd met hun baasje, omdat ze verplicht gechipt en geregistreerd zijn. Katten hebben minder geluk. Jaarlijks ontsnappen er meer dan 60.000 katten. En van de dieren die de asielen van de Dierenbescherming terechtkomen, kan slechts 17 procent weer terug naar het baasje. Dat vraagt om actie, aldus woordvoerder Niels Kalkman van Dierenbescherming Nederland. “Chip de kat”, is zijn boodschap. 

Chip

“Je verwacht niet dat je ‘binnenkat’ op avontuur gaat, maar die kan zo naar buiten glippen als de buurman een pakketje komt halen. Weet jouw ‘buitenkat’ goed de weg naar huis; allerlei omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat hij gedesoriënteerd raakt. Als zo’n kat wordt gevonden, checkt de dierenambulance of hij gechipt is. Als dat niet het geval is, wordt-ie naar het asiel gebracht. Dat zorgt voor onnodige stress bij het beestje; hij hoort tenslotte gewoon bij jullie thuis.” 

Check

“Daarnaast merken we dat katten wel gechipt zijn, maar dat actuele gegevens van het baasje ontbreken. “Het is zaak om je meteen na het chippen te registreren. Vergeet gegevens daarnaast niet bij te werken als je een nieuw telefoonnummer hebt of gaat verhuizen. Check dit voor de zekerheid, zodat je altijd bereikbaar bent als er iets met jouw of jullie kat aan de hand is.”