Persoonlijke gewoontes bepalen de indeling van een keuken. Daarbij staat de vraag centraal: hoe gebruik je jouw keuken? Heb je veel werkoppervlak nodig of niet? Is er behoefte aan meer opbergruimte? Keukenontwerpster Suzanne Jungschläger van Bruynzeel Keukens legt uit waarom persoonlijk en vakkundig advies over de indeling van de keuken heel belangrijk is. Want de keuken moet voor je werken, dag in dag uit.

“Wanneer we in de winkel in gesprek gaan met de klant zijn er twee uitgangspunten: de behoeftes van de klant en de beschikbare keukenruimte. Door de juiste vragen te stellen kom je al snel tot een eerste globale indeling. Ben je een kookgek met wel twintig verschillende pannen en apparaten of red jij je prima met een pannenset van drie? Haal je elke dag verse levensmiddelen, of doe je één keer per week de grote boodschappen? Heb je in huis een grote voorraadkast, kelder of trapkast? Antwoorden op dit soort persoonlijke vragen zijn belangrijk om tot de best mogelijke en meest functionele indeling te komen”, aldus Jungschläger.

Veel mensen willen iets dat helemaal niet goed bij het beschikbare aantal vierkante meters past, zoals een kookeiland. De meeste Nederlandse huizen zijn hier minder geschikt voor. Na plaatsing van de keuken blijkt dan dat het kookeiland de bewegingsruimte aanzienlijk verkleint en dat is bijzonder ongemakkelijk. Jungschläger: “Als een dergelijke wens niet leidt tot een functionele keuken zullen wij anders adviseren. Omdat we weten dat je anders elke dag ongemak ervaart in de keuken.”

De ‘keuken die werkt’ heeft volgens fabrikant Bruynzeel Keukens een compacte werkdriehoek. “Voor het efficiënt bereiden van een maaltijd leg je zo weinig mogelijk afstand af. Wij adviseren om 90-100 cm werkblad tussen de spoelbak en kookplaat op te nemen in het keukenontwerp. Hier sta je tenslotte het meest om ingrediënten te snijden en gerechten voor te bereiden. De hoekopstelling blijft daarom de meest verkochte opstelling, omdat die een compacte werkdriehoek heeft.”