Kun jij ook zo genieten als het in huis helemaal spik-en-span is? Heb je er eigenlijk te weinig tijd voor voor je gevoel? Of heb je de hoop al opgegeven, omdat de (klein)kinderen er achter je rug weer een zooitje van maken? Lezers delen hun tips, waarmee die huishoudelijke taken niet alleen leuker worden, maar soms ook veel eenvoudiger zijn én sneller gaan.

Rondslingerend speelgoed

Djenna heeft de oplossing gevonden voor al het rondslingerende speelgoed. “Wij hebben bewust zelf maar enkele grote stukken speelgoed gekocht. Verder hebben we een speelgoedabonnement. Dat zorgt voor afwisseling, maar ook voor minder rommel in huis. Daarnaast leen ik het ook uit met vrienden voor een maand. Kinderen hebben – als het speelgoed terugkomt – veel meer interesse. En het is ideaal om miskopen te vermijden. Daarnaast verkopen we het snel weer door. Nee, hier geen zolder vol verouderd speelgoed.”

Wc schoonmaken

Kim heeft een snelle manier gevonden om de wc schoon te maken. Haar geheim? “Dat is Steradent gebitsrei­niger. In de avond doe ik twee tabletten in het water en ’s ochtends haal ik even de wc-borstel er doorheen. De wc is zo vliegenslvug kalkvrij en schoon. Hetzelfde geldt voor de gele aanslag in de pot. Ooit heb ik flink zitten schuren met schoonmaakazijn en een sponsje; dat hielp niks. Tot ik er Steradent op had verkruimeld en na een paar uur was het weg.” 

Stoomreiniger

Robert zweert bij zijn stoomreiniger van Kärcher. Hij noemt het zelfs zijn ‘beste investering’ in huis. “Je hebt geen idee hoe smerig tegels, voegen en kranen worden. Met stoom kun je dat tegengaan. Als extraatje de trekker erbij gekocht, waarmee ik in één streek zo het raam streeploos schoon maak.” 

Baking soda

Baking soda wordt wel een natuurlijk ‘wondermiddel’ genoemd. Dat werkt goed tegen vet. Mathilde vertelt: “Vetspetters op de bakplaat gaan er zo vanaf. Ook een aangebrande pan kun je redden door ‘m even op te zetten met wat soda erin. Thee-aanslag krijg ik zo ook weg.”

Geurtjes

Hoe zorg je ervoor dat je huis niet alleen schoon is, maar ook fris ruikt? Anja gebruikt hiervoor al tijden Toco Tholin olie. “Dat doe je in je stofzuigerzak of op het filter. Hierdoor ruikt je huis lekker fris na het stofzuigen. Daarnaast heeft mijt ook een hekel aan de pepermuntolie die daar in zit. Heb je huisdieren in huis, dan is dit ook een ideale truc. Vlooien haten namelijk Toco Tholin olie.” Wil je geurtjes van fondue en gourmet uit je huis verjagen, zet dan een pannetje water op het vuur met heerlijk geurende specerijen, zoals kruidnagels, steranijs of citrusvruchten.

Natuurazijn

Veel lezers tippen natuurazijn als vervanger voor schoonmaak­azijn. Marcella: “Alles kun je hiermee schoonmaken. Het is goedkoop, milieuvriendelijk en het neemt ook nog eens alle nare geurtjes mee. Wat wil je nog meer?” Nathalie voegt daaraan toe, dat je het zelfs bij de was kunt doen. “Kleuren vervagen niet en als je allergieën hebt, kun je het als vervanger van wasmiddel en wasverzachter gebruiken.”

Tijd besparen

Jozien houdt van tijdbesparende zaken. “Ik wikkel een doek gedrenkt in azijn om de kraan en laat ‘m een nachtje zitten. De volgende dag kan ik de kalkaanslag zo wegvegen. Wat het beddengoed betreft, zorg ik voor een schoon onderlaken en kussensloop. Het dekbed draai ik een keer om; dat scheelt toch weer een keertje worstelen. En verder is mijn robotstofzuiger mijn grote vriend.” En niet alleen bij haar; zo blijkt uit de lezersreacties, waarbij deze robot – eventueel inclusief dweilfunctie – vaak wordt genoemd.

Routine

Het geheim van een succesvol huishouden is volgens Conchita haar schoonmaak to-do list. “Hierop staan alle dagelijkse klusjes, maar ook de wekelijkse of tweewekelijkse. Mijn man en ik verdelen de taken, zodat we elke week iets doen en het bijgehouden wordt.” Routine werkt voor meer lezers goed en is volgens Zakia ook tijdbesparend. 

Ik hoef niet te schrobben; door het dagelijks bij te houden, krijgt kalkaanslag geen kans. 

Inrichting

Een schoon en opgeruimd huis begint volgens Gertie al bij het ontwerp of de verbouwing van je nieuwe huis. “Denk na over opslag en afvalstromen. Hoe gaat dat lopen? Alles heeft tenslotte een plekje nodig. Dat betekent dat je gewoon rekening houdt met één of meerdere lades met bakjes voor rommeltjes.”