Heb je het budget momenteel niet om vakmensen in te schakelen? Of kun je de juiste persoon niet vinden, omdat ieders agenda al voor maanden volgeboekt is? Natuurlijk kun je alvast zelf aan de slag gaan met de verduurzaming van je woning. 

Kleine klusjes

Gelukkig zijn er tal van kleine klusjes, die iedereen kan oppakken om de woning te verduurzamen. Heb je een brievenbus in je voordeur, plaats dan een brievenbusborstel. Deze voorkomt tocht en warmteverlies naar buiten. Andere naden en kieren bij deuren en ramen kun je dichten met tochtstrips of tochtband. Je deuren kun je voorzien van een deurdranger, zodat deze automatisch sluiten. Vervang je thermostaat door een slimme variant, waarmee je verwarming via een app kan bedienen wanneer het nodig is. In de badkamer kun je kiezen voor een waterbesparende doucheknop; het water dat je niet gebruikt, hoef je tenslotte ook niet te verwarmen. Kortom: allemaal kleine klusjes, die ieder zo op kan pakken om het verbruik – en daarmee de energierekening – wat terug te dringen. 

Wat kun je zelf?

Is verduurzamen alleen mogelijk als je grotere aanpassingen in en om de woning doet, wees dan realistisch. Wat kun jezelf? Waar heb je hulp bij nodig? Breng sowieso niet zomaar bouwkundige of constructieve veranderingen aan. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen HR+++ glas. Dat is natuurlijk een mooie ingreep, waarmee je direct energie kunt besparen, maar je hebt er echt vakmensen voor nodig. Twijfel je over een bepaalde klus, benader vakmensen dan niet als je vastloopt, maar neem meteen contact op. Dan kun je bespreken wat jij vooraf kunt doen. Zij kunnen de klus vervolgens afronden. Zo heb je budget én tijd bespaard, maar heb wel een kenner achter de hand voor de juiste afwerking van de klus. 

Planning 

Sowieso mag een goede planning, heldere taakverdeling en een financieel overzicht niet ontbreken voor je aan de slag gaat. Zet allereerst op een rij welke klussen je wil uitvoeren en op welke manier je gaat doen. Maak daarbij een tijdsplanning. Zorg voor een materiaallijst met benodigdheden en te gebruiken apparatuur. En vergeet het financieel overzicht niet. Zorg dat je weet wat je in totaal kunt besteden, maar houdt ook rekening met onvoorziene kosten. Bezuinig hierbij niet op de materialen of apparatuur die je nodig hebt; op lange termijn bespaar je daarmee echt geld en tijd. Bewaak de planning en zorg dat je gefocust blijft op de aanpassingen die je wil doen; zo voorkom je dat je uiteindelijk overal en nergens aan het werk bent.

Hou qua tijd in je planning ook rekening met het feit dat sommige afwerkproducten – zoals hout – enkele dagen dienen te acclimatiseren, voordat je ze kunt gebruiken. Ga je van start, maak dan foto’s van de werkzaamheden. Als het leidingwerk en de installaties straks aan het zicht worden onttrokken, weet jij later nog hoe het precies aangelegd is.

Veiligheid

Heb daarnaast te allen tijde oog voor je veiligheid. Zorg dat je gereedschap aan alle eisen voldoet en neem qua beschermende kleding ook je maatregelen. Ga je klussen met elektra zorg dan dat je weet op welke stop welke zaken zitten. De indeling van stoppen is niet altijd even logisch, dus controleer dit goed. Start je met je klus, zorg dan dat die groep uitstaat. Wanneer je een klus doet aan een waterleiding, kraan of pomp, vergeet dan niet om de hoofdkraan dicht te draaien. Daarmee voorkom je een waterballet. Zorg daarnaast dat je sowieso drink- en spoelwater op voorraad hebt; mocht er per ongeluk dan iets misgaan, heb je al een noodvoorziening. Twijfel je op enig moment? Forceer dan niets – voor je het weet maak je iets kapot – maar schakel direct een expert in.


Vakmensen vind je zo!

Op zoek naar een betrouwbaar, vakkundig klusbedrijf? Dennis Kosten, directeur van de VLOK – waar duizend (klus)bedrijven bij aangesloten zijn – vertelt waar je op moet letten. 

“Klusbedrijven zijn razend druk. Heeft iemand snel tijd, dan kan er een klus zijn uitgevallen, maar de kans is groter dat je een prutser of oplichter binnenhaalt. Daarom adviseren wij om zaken te doen met bedrijven die aangesloten zijn bij een brancheorganisatie. Een VLOK-erkend bedrijf beschikt bijvoorbeeld over Algemene voorwaarden, die we samen met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis hebben opgesteld.”

“Gaat er toch iets mis, dan kun je terugvallen op de brancheorganisatie en onafhankelijke Geschillencommissie. Deze oordeelt niet alleen over lopende zaken, maar ook over afgeronde klussen waar iets mis blijkt te zijn. Is het bedrijf bij ons aangesloten, dan kun je daarnaast terugvallen op de VLOK-nakomingsgarantie. Wij zorgen dan altijd dat het goed komt.”

VLOK-Erkend

Kosten heeft wel een tip vooraf: “Zorg dat je helder hebt wat er dient te gebeuren. Dan kan het klusbedrijf een duidelijke offerte opstellen, waarbij ze onze opdrachtformulieren als basis kunnen gebruiken. Ook een planning is dan makkelijker te maken. Op www.vlok-erkend.nl vind je in ieder geval de vakmensen uit jouw buurt.”