Jonnie en Thérèse Boer van restaurant De Librije in Zwolle weten als geen ander hoe ze hun gasten in de watten moeten leggen. Zelfs nu de restaurants weer weken dicht moesten, bieden ze een unieke beleving voor thuis. Zij zorgen dat je kunt genieten, maar hoe komen ze zelf tot rust in deze roerige tijd? Tijd voor een interview met het ondernemende stel. 

Ultieme thuis gevoel

Je kent Jonnie en Thérèse Boer waarschijnlijk van restaurant De Librije in Zwolle, maar wist je dat ze nog meer horecazaken hebben? In Zwolle kun je – als het weer mag – ook genieten bij Brass Boer Thuis, het nieuwe Bar Senang en Brasserie Jansen. En op de Antillen hebben ze een Brass Boer op Bonaire én binnenkort eveneens op Curaçao. Waar je ook binnenstapt; als gast voel je je er direct thuis. Dat doet het Zwolse horecastel allemaal zelf. “Voor al onze bedrijven vinden wij het belangrijk dat de inrichting en afstemming van de look & feel passen bij het gevoel dat we onze gasten willen geven. Daarom houden we het in eigen hand”, aldus Thérèse.

Ontspannen

Thérèse vertelt verder: “De Librije voelt voor ons ook echt als een thuis. Maar omdat het er altijd druk is, vormt ons eigen huis wel echt ons rustpunt. We zijn in de coronatijd ook zeker meer van ons huis gaan genieten. Voorheen waren we er toch veel minder. Samen eten of een goed glas wijn drinken met onze kinderen of vrienden – dat geeft ons het ultieme thuisgevoel. Lekker even bijkomen in de jacuzzi of gewoon met een filmpje op de bank; op die manier kunnen wij ook heerlijk ontspannen. Daarnaast houden wij van sporten. In de vorige lockdown hebben we twee mountainbikes gekocht, dus we trekken er ook regelmatig op uit.” 

Lockdown

Ontspanning is ook zeker nodig, zo vertelt het horecastel. Jonnie legt uit: “Omdat alles helaas helemaal anders is, vraagt zo’n lockdown om meer creativiteit en inspanning. Je zou denken dat je meer tijd moet hebben, maar zo voelt het helemaal niet. Deze situatie brengt – mentaal gezien – ook een enorm gevoel van leegte met zich mee.”

Librije’s Atelier

Daarnaast zitten Jonnie en Thérèse ook in deze tijd niet stil. Stonden ze eerst met gasten te koken in de ruimte waar eerst de keuken van de Zwolse gevangenis was; nu vindt Librije’s Atelier volledig op afstand plaats. Bij deze digitale kookschool maken de gasten kennis met de werkwijze van de Librije en haar filosofie. Onder begeleiding van Jonnie en zijn chefs kan ieder zo vanuit zijn of haar eigen keuken een heerlijk driegangen diner bereiden. 

Koken met Jonnie Boer

Thérèse vertelt hoe dat in zijn werk gaat. “Alle ingrediënten en benodigdheden worden vooraf bezorgd in een box. Samen met mijn sommeliers heb ik deze aangevuld met twee mooie wijnen, die passen bij de gerechten. Maar voor je daarvan kunt genieten, is het tijd om aan de slag te gaan. Het team van Librije’s Atelier kijkt – onder leiding van Jonnie – live mee vanuit de studio. Zij geven instructies aan alle deelnemers om elk gerecht optimaal te bereiden.”

Kookboek THUIS

Jonnie en Thérèse hebben daarnaast het kookboek THUIS uitgebracht met nog meer recepten waarmee je in je eigen keuken aan de slag kunt. “Denk bijvoorbeeld aan ‘Hazenpeper met Hollandse atjar’, ‘Quiche met vijgen en geitenkaas’ en ‘Zwolsche stoof met piccalilly’. Het uitgangspunt is dat iedereen het thuis moet kunnen bereiden en daarbij gaat het gepaard met adviezen over wijnen, cocktails en bieren”, aldus Thérèse.

Benodigdheden

Wat mag er niet in de keuken ontbreken als je met de recepten aan de slag wil? “Dat kan gewoon met standaard keukengerei. Zorg wel voor voldoende snijplanken, pannen, een oven en scherp geslepen messen. Wij gebruiken zelf altijd een pincet bij het opmaken van de borden, maar dit is natuurlijk geen must”, besluit Jonnie.