De open keuken opgeruimd

Foodies willen niet langer weggestopt worden in een pijpenla. Voor wie culinair genieten een favoriet tijdverdrijf is geworden geldt de open keuken als een must.

De keuken is tegenwoordig meer en meer het hart van de woning. Het is een leefruimte waar we gasten ontvangen, samenzitten met het gezin of gewoon ontspannen na een lange werkdag; de grens met de woonkamer vervaagt. Reden te meer om de kookhoek efficiënt in te richten en op te ruimen. Op deze pagina praktische tips en opruimtrucs.

Lades op stahoogte

Volledig uittrekbare lades zorgen voor overzicht; zo loop je ook niet als een gek door de keuken als er bezoek is. Lades zijn sowieso ergonomisch interessanter dan klapdeuren. Door veelgebruikte spullen op stahoogte op te bergen, zorg je er namelijk voor dat je je niet onnodig hoeft te bukken voor veelgebruikte spullen.

Keukengerei

Je keuken werkt het fijnst wanneer alles op de goede plek staat. Organiseer daarom de essentiële dingen op basis van functie, zodat dezelfde productgroepen bij elkaar staan. Denk hierbij aan het bij elkaar zetten van je kruiden, oliën en specerijen naast of bij het fornuis, en de snijplanken en messen in een lade bij het werkblad. Het klinkt wellicht overbodig, maar het zijn de kleine details die het verschil maken en veelal het meeste plezier opbrengen.

Voorraad

Gooi al je plastic bakjes weg en bewaar zakken pasta, meel, rijst en dergelijke in glazen potten. Er is geen mooier aangezicht dan een voorraadkast vol glazen potten, bovendien is het een stuk handiger omdat je in één oogopslag ziet wat je nog hebt. Er zijn veel mooie opbergmiddelen die gelijk een designlook creëren, in tegenstelling tot stapels verschillende plastic bakjes.

Deksels

Als er iets is wat bij zo goed als iedereen altijd in de weg ligt, zijn het wel de pannendeksels. Je kunt ze niet stapelen en los nemen ze veel ruimte in beslag. Hang daarom een tijdschriftenrek aan de binnenkant van een kastdeur of aan de deur van je voorraadkast. Ideaal voor het opbergen van deksels.

Op voormijnhuis.nl/indelingen kun je alles lezen over keukenopstellingen. Van l-vorm tot parallelle keukeninrichting; ontdek de verschillende mogelijkheden.