De uitspraak ‘gemak dient de mens’ geldt zeker in de keuken. Wat maken al die innovaties het uitvoeren van keukenklusjes toch leuk. Wij duiken in de trends en mogelijkheden.

Buiten de slaapkamer is de keuken dé plek in huis waar jij en je gezinsleden de meeste tijd doorbrengen. Sfeer is heel belangrijk, maar gemak en comfort mogen we ook niet vergeten.

In je keuken moet je zo plezierig en doelmatig mogelijk kunnen werken, zonder je lichaam onnodig te belasten. Vergeet dus niet op de ergonomie te letten. Of je rechts- of linkshandig bent, kan dan zelfs al verschil maken. Vooral de hoogte van bepaalde zaken moet je in de gaten houden. Zo zijn er vaatwassers die je wat hoger kunt laten monteren, zodat je niet steeds moet bukken als je er iets inzet of uitpakt. Maar vergeet vooral de hoogte van het aanrecht niet. Daaraan breng je immers de meeste tijd door. Laat je informeren over de juiste werkhoogte. De afzuigkap ontsiert vaak de ruimte én je hebt er vast wel al eens je hoofd aan gestoten. Dat kan sfeervoller. Zo kun je kiezen voor een afzuigkap in het plafond of een staand model achter de kookplaat. Wil je echt het nieuwste van het nieuwste dan zijn er twee varianten. De downdraft die in het werkblad achter de kookplaat wordt gemonteerd, en een variant die in de achterwand wordt weggewerkt.

Kranen

Op kranengebied is er ontzettend veel mogelijk. De losse variant waarbij je zo kokend water kunt tappen, kennen we allemaal. Maar je kunt ook kiezen voor een 3-in-1 met koud, warm en kokend water. Niet alleen handig, maar ook nog eens mooi qua design. Voor echte waterdrinkers is een variant met een zuiverend koolstoffilter ideaal; dan smaakt het water precies hetzelfde als uit een fles mineraalwater.
Infraroodkranen ken je waarschijnlijk wel uit restaurants en cafés; ze zijn niet alleen heel hygiënisch, maar ook gemakkelijk. Dat gemak kun je nu ook in de keuken ervaren. Wil je toch wat meer ‘grip’ op de situatie hebben, dan zijn er ook kranen met speciale hendels die makkelijk met de elleboog te bedienen zijn. Er zijn zelfs al kranen die je volledig digitaal kunt bedienen.

Domotica

Hou je van technologische snufjes dan mag domotica in de keuken niet ontbreken. We kennen dit van eenvoudige functies als de automatische bediening van de verwarming, airconditioning en verlichting, maar het kan nog uitgebreider. Wat denk je van het voorprogrammeren van je oven of koffiezetapparaat? De tijd van boodschappenbriefjes is met domotica ook voorbij. Je kunt je keukenvoorraad eenvoudig beheren en deze meteen aanvullen door online een bestelling te plaatsen bij de supermarkt.