Hoe organiseer je een huishouden als je onregelmatig werkt en veel van huis bent? Actrice Marjolein Keuning doet een boekje open over haar drukke bestaan samen met man Henk Poort en tienerdochters Lana (13) en Suze (11).

Hoe creëren jullie thuis quality time?

“Quality time met pubers is andere koek tegenwoordig. Voor hun betekent dat namelijk een beetje hangen op de bank en dan berichtjes sturen naar vriendinnen via social media. De meiden gaan er nog niet echt alleen op uit met vrienden. Daar zijn ze nog net even te jong voor. Maar je hoeft ze ook niet meer te vermaken. Het belangrijkste is dat we gewoon aanwezig zijn zodat zij op hun beurt kunnen laten zien wat hun zoal bezighoudt. Dat mijn dochters hun belevingen en activiteiten met me delen, koester ik heel erg. Nu zijn het nog echt mijn meisjes, maar straks zal hun focus meer verleggen naar de buitenwereld. Mijn weekenden hou ik dan ook zo veel mogelijk vrij. Dan doe ik de openhaard aan en iedereen doet lekker zijn ding.”

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?

“Ik kan niet goed stilzitten. Ik wil altijd graag naar buiten, de natuur in en dan het liefst een berg op. Henk daarentegen houdt wel weer erg van stilzitten; beetje de krant lezen en zo. Uiteindelijk pas ik me dus aan en terwijl de rest lekker zit te keuvelen, ga ik er een beetje omheen zitten rommelen. Lekker koken bijvoorbeeld. Mijn ultieme gerecht is trouwens pasta ‘aglio olio peperoncino’ met parmezaanse kaas. Heel simpel eigenlijk, maar oh wat is dat lekker zeg. Ik ben sowieso gek op Italiaans eten. We maken thuis ook wel muziek. Henk speelt gitaar maar drumt ook graag op een cajon. Dat is, even heel oneerbiedig gezegd, een soort vierkante doos waar je op gaat zitten. We zingen graag meerstemmig met elkaar en de meiden haken dan nog wel eens in.”

Doe je zelf iets aan het huishouden?

“Schoonmaken? Nee! Dat heb ik eerlijk gezegd nooit veel gedaan. Toen ik in Amsterdam kwam wonen heb ik direct iemand gevraagd om te komen poetsen. Dat was ergens begin jaren negentig. Die vrouw is nog steeds bij me. Inmiddels is ze op leeftijd en strijkt ze alleen maar, want ik kan geen afscheid van haar nemen. Ze hoort er gewoon een beetje bij. Voor de overige schoonmaakwerkzaamheden heb ik nu iemand anders. Het is gewoon een kwestie van tijd. Ik ben altijd wel bezig met projecten naast mijn vaste aanstelling bij GTST. Dan weer zing ik bij ‘Tijd voor Max’, doe ik een filmrol zoals in de “Heineken ontvoering’ en binnenkort ga ik ook weer toeren met mijn eigen solovoorstelling ‘Turf’. Ik kan eerlijk gezegd best genieten van strijken. Maar zodra het een standaard verplichte klus wordt, gaat de lol er al gauw af.”

Schermafbeelding 2016-01-29 om 14.29.58 kopiëren

Heb je nog een organisatie-tip?

“Nou, ik ben eigenlijk helemaal niet zo goed in het plannen van mijn huishouden. Henk en ik hebben natuurlijk allebei onregelmatig werk, zijn vaak van huis en werken ook veel ’s avonds en in het weekend. Dan moet je quality time met het gezin echt opzoeken. In eerste instantie is het misschien moeilijk om geld uit te geven aan schoonmaken en oppassen, maar waar dat kan doe ik het wel. Ook laat ik mijn boodschappen altijd bezorgen. Ik vind het namelijk ontzettend vermoeiend om in een supermarkt rond te moeten lopen. Waarom zou ik ook als ik net zo goed vanachter mijn laptopje op mijn gemakje alles kan bestellen.”

Wat mis je het meest als je lange tijd van huis bent?

“Nu ben ik vaker voor werk in het buitenland geweest, maar de opnames van ‘Wie is de Mol’ duurde toch wel lang. We hebben gelukkig veel kunnen bellen en facetimen. Zo kon Lana een net ingestudeerd gitaar-zangstukje voor me zingen en Suze demonstreerde via het internet een nieuw turnstukje. Grappig, maar ik moest nog het meest afkicken van het feit dat ik voor één keer niet voor iedereen hoefde te denken. Normaal gesproken ben je constant voor het hele gezin aan het plannen en doen. Dat begint al bij het inpakken van de koffers. Nu hoefde ik alleen maar na te denken over wat ikzelf allemaal mee zou nemen aan kleding. Overigens heb ik de voorbereiding van een vakantie in het verleden een keer aan Henk overgelaten omdat ik echt te druk was met werk. Nou, die heeft toen gewoon alle kleren van onze dochters achterin de auto gelegd zodat hij zeker wist dat hij niks vergeten was. Ik moest daar wel om lachen want ja, zo kan het ook natuurlijk.”