Presentatrice Leonie ter Braak over Kinderen kopen een huis

Iedere woensdagavond om 20.30 uur kun je op SBS6 zien hoe kinderen samen met Leonie ter Braak en makelaar Geert Klaver op huizenjacht gaan. Zij bepalen welk huis hun ouders kopen. Klinkt als gekkenwerk, maar voor deze gezinnen blijkt het juist dé oplossing. Tijd om Leonie ter Braak aan de tand te voelen. Zou zij als moeder het aandurven om haar kinderen te laten kiezen?

“In Kinderen kopen een huis maak je kennis met een gezin, waarvan de ouders dolgraag willen verhuizen maar de kinderen niet. Ze hebben de kinderen al betrokken in het keuzeproces, maar die zetten vooral hun hakken in het zand en zitten met een chagrijnig gezicht in de auto na een bezichtiging. Door de rollen om te draaien hopen de ouders dat hun kroost wel wil meewerken”, vertelt Ter Braak. Daarnaast ontdek je meer over de woningmarkt. “In deze markt wat vinden is echt een crime. De concurrentie is moordend. Het levert meer stress op als plezier. En als je kinderen dan ook nog eens tegenwerken…”

Huizenjacht

Vanaf het moment dat het team aan de slag gaat, staan de ouders buitenspel. “Ze tekenen een volmacht, waardoor we gemachtigd zijn om het huis dat de kinderen kiezen ook daadwerkelijk te kopen. De kinderen zijn meteen enthousiast nu zij het voor het zeggen hebben. En juist door het feit dat ze zo verguld zijn dat ze zeggenschap krijgen, zijn ze ook bereid om water bij de wijn te doen. De ouders hebben daarentegen geen enkel idee van waar het huis uiteindelijk staat. Ze hebben wel een afstand aangegeven qua woon-werkverkeer. Maar als je binnen een straal van vijftien kilometer op Funda zoekt, dan zie je hoe groot zo’n reikwijdte eigenlijk is.”

Toch hoeven de ouders niet bang te zijn voor een onverkoopbaar huis. Enthousiast gaat Ter Braak verder: “Makelaar Geert Klaver is onze rots in de branding. Hij weet natuurlijk precies waar we op moeten letten. En onderschat ook de kinderen niet. Ja, ze zijn sneller enthousiast over een woning dan volwassenen, maar ze zijn ook erg kritisch.

Ze hebben meteen een gevoel bij een huis en spreken dat ook uit. Dat varieert van ‘hier voel ik me erg thuis’ tot aan ‘dit wordt een project’. Onderling beginnen ze de kamers ook al te verdelen, waarbij ze wel realistisch zijn: de grootste slaapkamer is voor de ouders.”

Klussen

Kinderen kunnen volgens Ter Braak ook afknappen op een woning. “Zeker als er nog veel aan gedaan moet worden. Al heb je ook kinderen – van handige ouders – die dan meteen de mogelijkheden zien. Die tikken bijvoorbeeld op een muurtje en geven aan dat-ie er wel uit kan. Ik zou er ook niet raar van opkijken als mijn kinderen dat later ook hebben. Mijn man is namelijk binnenhuisarchitect. En we zijn écht liefhebbers van klushuizen.”

“Wij vinden het geweldig om een huis helemaal naar onze hand te kunnen zetten. Als we op Funda naar oude huizen kijken, dan vinden we het vaak jammer dat ze al volledig gemoderniseerd zijn. Het is echt een kwestie van smaak, maar ik kan geen zwarte metalen deuren meer zien. Nee, doe mij maar een huis met authentieke elementen of een oude vloer. Huizen zijn dus echt een passie van ons. Daarom zou ik mijn kinderen ook niet de keuze laten maken; dat vinden we zelf veel te leuk.”