Kleuren zijn echte sfeermakers in huis. Maar de juiste kleur bepalen voor een bepaalde ruimte in huis is nog niet zo makkelijk. Laat je inspireren, neem de kwast of verfroller dit najaar zelf in de hand en creëer een sfeervol thuis.

Kleur kiezen

Het begint allemaal bij de basis; als je dit terug laat komen in je hele huis, zorg je voor eenheid. Heb je een kleine ruimte tot je beschikking, dan oogt de ruimte groter als je werkt met lichte en koele kleuren. Heb je te maken met een kleine, smalle kamer dan werkt dit nog beter als je voor zowel de muur als het plafond dezelfde tint kiest. Warme en donkere kleuren laten een ruimte juist kleiner lijken. Daarmee zijn ze bijvoorbeeld heel geschikt voor een slaapkamer; waar je een knusse sfeer wilt creëren. Let daarnaast op de lichtinval; die heeft namelijk absoluut effect op hoe de geschilderde ruimte uiteindelijk oogt.

Gevoel

Kleuren brengen een bepaald gevoel met zich mee. Witte muren zorgen bijvoorbeeld voor een heel toegankelijke, vertrouwde uitstraling waar je eindeloos kleur aan toe kunt voegen met accessoires. Felle kleuren – zoals rood, blauw, groen en geel – zorgen daarnaast juist voor een energieke, vrolijke sfeer. Wees er wel selectief mee, want een ruimte oogt snel onrustig als je kiest voor dominante kleuren. Als je dat combineert met witte tinten, maak je de ruimte lichter en helderder – het heeft echt een verrassend, kalmerend effect op het totaalbeeld. 

Combineren

Vind je het nog steeds lastig, dan kun je een moodboard maken, waarbij je kleuren samenbrengt die jou een goed gevoel geven. Wist je dat dit heel goed werkt? Contrast kleuren zorgen juist voor dynamiek in een grote ruimte. Mag het wat subtieler; kies dan voor ton-sur-ton tinten. In kleine kamers werkt het daarnaast goed om te werken met kleuren die in harmonie met elkaar zijn. Ze zijn net iets anders dan elkaar en variëren perfect, zonder dat het heftig wordt.

Staaltjes meenemen

Twijfel je aan een kleur? Neem staaltjes mee naar de verfspecialist van bijvoorbeeld je bankstel of gordijnen. Zo kun je kijken of de tinten bij elkaar passen. Mimi Hus van CéPé Producten legt uit dat klanten naar haar vaak een stukje hout meenemen. “Dat is alleen maar fijn; dan kun je namelijk zien hoe de kleur reageert en een nog beter beeld vormen.” Bij CéPé producten ben je aan het juiste adres als het houtwerk in huis toe is aan een opfrisbeurt of nieuw kleurtje. Ze hebben een ruime keuze aan interieurbeitsen, waarmee jij al het houtwerk – van meubels tot vloer – in een handomdraai voorziet van een mooie, nieuwe laag. Eén laag is voldoende; het belangrijkste is dat het project goed schoon en kaal is, zodat de beits in het hout kan dringen. En dat je ‘m afwerkt met olie of lak. Eigenaresse Mimi Hus vertelt: “Het product is zo makkelijk verwerkbaar dat je echt het eindresultaat van een professional behaald.”

Hout

De interieurbeits van CéPé wordt volgens Hus onder andere gebruikt ‘bij het renoveren van boerderijen en oude woningen’. “Je kunt er oude balken en gebinten hun karakter mee terug geven. Maar ook als je je houten vloer een nieuwe teint wil geven of wil bijwerken, dan zit je met dit product goed. Je hebt de keuze uit meer dan twintig tinten; van klassiek tot geloogd. Wij zien op dit moment dat met name de donkere tinten, zoals eiken en wengé, populair zijn, net als de grijssoorten en onze unieke Poldertinten.”

App

Je hoeft ook niet meteen die hele wand te verven om te ontdekken hoe het eigenlijk in jouw huis oogt. Wist je dat er diverse apps zijn, waarin je een verfkleur kunt aanvinken en vervolgens ‘real-time’ kunt uitproberen op je muur? Er zijn zelfs apps beschikbaar, die op zoek gaan naar een kleurmatch voor jou. De app geeft dan zelf aan wat er past bij de kleur van je bankstel of je favoriete schilderij. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.