Drie handige vloggers delen hun kennis

Linkerhanden

Nederlanders van hun linkerhanden afhelpen, dat is de missie van Carina Ligthart van YDEAS. “Als we iets nodig hebben, zijn we snel geneigd het gewoon te kopen. Maar je kunt ontzettend veel zelf maken. Dat zorgt voor zoveel voldoening. Keer op keer ben ik weer trots als ik iets heb gemaakt.

Handig hoef je daar echt niet voor te zijn; dat komt vanzelf als je het meer doet. Aan ideeën heb ik nooit gebrek. Een oud schoenenkastje dat grofvuilwaardig was, heb ik een nieuwe look gegeven door er een ombouw van steigerhout omheen te bouwen. Een koffertje heb ik omgetoverd tot sleutelkastje; twee balkjes monteren, spijkertje erin en klaar. Als extra heb ik er ook nog een spiegeltje in gelijmd.

Ik hou wel van stoere klussen; voor zagen en boren hoef je echt geen kerel met een bouwvakkersspleet te zijn. Zo heb ik zelf een poppenhuis gemaakt, maar ook mijn eigen – verrijdbare – gereedschapsrek en een balkontafel.

Zelf een tafel maken, is trouwens helemaal niet moeilijk. Je gaat naar de kringloopwinkel, zoekt een leuk tafeltje uit en haalt de poten eraf. Dan bestel je trendy hairpin legs, spuit ze in de kleur die je wenst en monteert ze aan het tafelblad. Let op dat de schroeflengte niet langer is dan de dikte van het tafelblad. Verder kan er weinig fout gaan.

Online op: y-deas.com
Zie ook het kanaal: Y-deas

Klussen op Hakken

Maike Belderok begon Klussen op Hakken toen er bij haar verhuizing – naar een groter huis mét tuin – veel klusjes kwamen kijken. “Ik dacht toen vooral: hoe kan dit sneller en vooral makkelijker. Die tips ben ik gaan verzamelen, waardoor ik erachter kwam dat klussen ook erg ontspannend en leuk is.

Pinterest dient vaak als inspiratiebron. Zo kwam ik op het idee voor de DIY schoolbordverf-placemats. Die kon ik nergens kopen, dus heb ik ze zelf gemaakt. Het is heel eenvoudig en je hebt meteen een eyecatcher op tafel tijdens een etentje. Kinderen zijn er dol op; ze kunnen voor of na het eten lekker tekenen.

Als ik voor een rotkarweitje sta, zoek ik meteen naar hoe ik het snel zelf kan doen. Denk aan het schoonmaken van bloemenvazen. Die aanslag haal je er eenvoudig uit door de vaas te vullen met warm water en er een blokje Steradent bij te gooien. Hoef je ‘m alleen nog maar uit te spoelen.

Verfkwasten kan ik echt niet missen in huis. Met een likje verf maak je alles in een handomdraai weer mooi. Schoonmaken van die kwasten is een hels karwei, daarom wikkel ik ze in folie en leg ze in de vriezer. Na het ontdooien kun je er meteen weer mee aan de slag.”

Online op: klussenophakken.com
Zie ook het kanaal: Klussen op Hakken

Timmerman

Timmerman Koos Overdevest is zijn YouTube-kanaal gestart om kennis over te brengen op de jongere generatie. Inmiddels heeft hij al vijfhonderd tips gedeeld. “Iedere keer denk ik weer: nu heb ik alles wel in beeld gebracht. Maar toch loop ik in het vak steeds weer tegen nieuwe zaken aan. Wat dat betreft is het ambacht van timmerman heel uitgebreid. Zo heb ik voor een kunstenares van één tafel twee losse tafeltjes gemaakt. Echt zo’n klus voor creatievelingen; je gaat naar de kringloop, koopt leuke tafeltjes en kunt zo de poten van het ene onder het andere zetten of ‘m in tweeën zagen.

Ieder kan een eigen draai geven aan de tips die ik geef. Maak er je eigen leerproces van. Test vooraf je materiaal; maak eens een proef op schaalgrootte. Beginners maken nog wel eens de fout om bijvoorbeeld iets te licht vast te maken; dan stort het inderdaad in elkaar. Maar te veel spijkers of schroeven gebruiken is ook niet nodig. Het maken van stapelconstructies is ook zo’n fout. Als er dan iets vervangen moet worden, moet je alles wegbreken.

Qua woningonderhoud moet je ieder jaar je houten kozijnen langslopen. Gaatjes, scheurtjes en openingen vul je even – daar hoef je echt niet handig voor te zijn – en je gaat zo houtrot tegen. Dan bespaar je echt hoge kosten.”

Online op: timmermankoosoverdevest.nl
Zie ook het kanaal: Timmermankoos