Wat zou het handig zijn als je een huis automatisch kon aanpassen aan je levenssituatie. Gewoon méér kamers bij gezinsuitbreiding of minder kamers als de kinderen weer de deur uit zijn. Bij elke levensfase horen immers andere woonwensen.

Een huis is de grootste aankoop die veel mensen in hun leven doen. Het is daarom belangrijk hier goed over na te denken en hierover een weloverwogen beslissing te nemen. We zetten de overwegingen per levensfase voor u op een rijtje.

Starters

Voor het kopen van een huis is enige stabiliteit van belang. Over het algemeen moet je ervan uitgaan dat je minimaal een paar jaar in het huis moet blijven wonen om het geïnvesteerde geld, de overdrachtsbelasting, kosten voor de makelaar en eventuele verbouwingskosten terug te verdienen. De stabiliteit van de huizenprijzen is geen vanzelfsprekendheid meer en het is nooit te garanderen of de prijs van een nieuwe woning zal stijgen. Met andere woorden: zorg dat je de komende jaren wilt blijven wonen in het huis dat je koopt.

Gezin

Een groter huis, liefst met een tuin, is het ideaal van Nederlandse gezinnen. Maar een huis kost meer dan alleen de hypotheek. Grotere woningen brengen ook hogere vaste lasten voor energie en onderhoud met zich mee. Het bedrag waarvoor je een huis kunt kopen is dan ook afhankelijk van meerdere factoren dan alleen je inkomen en eventueel dat van je partner. Bedenk ook dat je maandelijks geld over wilt houden voor toekomstplannen en eventuele financiële verplichtingen. Heb je een dure hobby? Gaan jullie graag een paar keer per jaar op vakantie? Is er een vast contract bij een werkgever of is jouw werk niet baan-zeker? Maak een overzicht van je vaste inkomsten en uitgaven want dit helpt bij het bepalen van je grenzen.

Oude dag

Tegenwoordig staat er een bepaalde periode voor het aflossen van een hypotheek, meestal vijfentwintig tot dertig jaar. In het geval dat de hypotheeknemer overlijdt, loopt de bank het risico het geld niet terug te krijgen. Daarom verlangen veel hypotheekverstrekkers dat oudere mensen een overlijdensverzekering of een overlijdensrisicopolis afsluiten. De hoogte van de maandelijkse premie hangt af van leeftijd. Dat kan dus een dure verzekering zijn die maandelijks extra kosten met zich meebrengt. Als u over eigen vermogen beschikt is het daarom verstandig een deel daarvan in de aankoop van het huis te steken. En al brengt kopen voordelen met zich mee, u bent flexibeler als u op uw ‘oude dag’ gaat huren. U hoeft doorgaans niet zelf op te draaien voor het onderhoud en mocht de levenssituatie veranderen, dan kunt u eenvoudig verhuizen naar een passender woning.