“Ik ben dol op oude meuk van de kringloop”, begint presentatrice Lauren Verster. “Mijn vriend zegt altijd: ‘zodra er vintage boven staat, weet je dat je er niet moet zijn’. De ‘vintage spullen’ gaan altijd 10 keer over de kop, terwijl je bij de kringloopwinkel hetzelfde scoort voor een tientje”, lacht ze. Verster woont samen met haar vriend Jasper en dochter Leentje op en woonark in Amsterdam-Noord.

“Hotelkamers vind ik saai ingericht, met zo’n nondescript schilderij aan de muur, vreselijk!”

Vertel eens, je woont op een woonboot, hoe is dat zo gekomen?

“Eigenlijk heb ik er jaren van gedroomd. Ik heb het gewoon altijd een grappige manier van wonen gevonden. Lekker rommelig, gezellig en een gevoel van vrijheid. We wonen op een woonark: dus geen houten boot, maar een soort van woonwagen op het water. We wonen in Amsterdam-Noord. Dat vind ik een te gekke plek. Het is een beetje zoals Berlijn vroeger: industrieel, leuke initiatieven, kleine tijdelijke restaurantjes en cafeetjes. Het is nog wat minder druk dan de stad en dat is wel prettig.”

Is het inrichten van je woning iets wat jij doet, of doen jullie dat samen?

“Dat hoor je vaak hè? Dat een vrouw de inrichting doet. Bij ons is het eerder andersom. Ik ben helemaal geen controlfreak wat dat betreft. Bovendien hebben we heel erg dezelfde smaak. Gewoon fijn en gezellig, niet te strak en te opgeruimd; een beetje losjes. De kringloopwinkel vinden we om meerdere redenen te gek: je vindt er echt hele grappige pareltjes en de kringloop is een wereldje op zich. De mensen die daar werken hebben allemaal een bijzonder verhaal; je werkt daar niet zomaar. Dat geeft een grappige sfeer aan de winkel. Je leert de mensen die er werken ook een beetje kennen. Daarnaast houd ik heel erg van die vintage look, dat kun je daar ook makkelijk vinden.”

Is vintage dan ook jouw interieurstijl?

“Een beetje wel ja. Eigenlijk is het van alles door elkaar. We hebben heel veel tweedehands spullen, ook dingen die we gekregen hebben van opa’s en oma’s. Heel strak ingerichte huizen vind ik prachtig om te zien, maar dat is niets voor mij. Ik voel me er gewoon niet comfortabel in. Ik vind het fijn als het gezellig is en een beetje rommelig.”

Waar haal je interieurinspiratie vandaan?

“Eigenlijk kijk ik nooit op blogs of in interieurboeken. Uiteindelijk koop je dingen die je mooi vindt. Je kijkt een beetje of dat bij elkaar staat en of je je fijn bij voelt. Ik heb nog nooit een blog of woonmagazine bekeken. Natuurlijk ziet het er mooi uit, maar je kan zelf ook wel bedenken wat mooi is, toch? Net als met kleding: je kan wel kijken naar influencers die van alles en nog wat aan hebben, maar uiteindelijk kies je toch iets wat bij je hoort en waar je zelf leuk in uitkomt.”

Wat is je favoriete plekje in huis?

“Dat is buiten. Je hebt de woonark en daaromheen een houten richel. Er is een plekje, uit het zicht van het huis, waar ik lekker rustig kan zitten. Het liefst mijn voetjes in het water en een kopje thee of een lekker glaasje wijn naast me. Als ik alleen thuis ben, lig ik het liefst languit op de bank met een goed boek en een goed glas witte wijn.”

Is het thuisgevoel veranderd door de komst van jullie dochter?

“Dat denk ik wel. Ik vind het gezelliger om thuis te zijn. Eigenlijk ben ik het liefste op pad. Ik sta graag in de levendigheid van het leven, maar met een kindje ga je niet de hele nacht in een pub zitten. Dat is een beetje zielig. Dus de baby bindt me om thuis te zijn en dat vind ik wel heel lekker. Omdat zij er is, is het gewoon heel gezellig. Ik zit in een andere modus: zorgen voor de baby.”

“HEEL STRAK INGERICHTE HUIZEN VIND IK PRACHTIG OM TE ZIEN, MAAR DAT IS NIETS VOOR MIJ. IK VOEL ME ER GEWOON NIET COMFORTABEL IN”

Hoe zijn bij jullie de taken in het huishouden verdeeld?

“Wat het huishouden betreft, is het heel traditioneel verdeeld: ik doe altijd de boodschappen en zorg ’s avonds voor het eten, Jasper doet alles wat met klussen in het huis te maken heeft. Ik kan nog geen schroef in de muur boren. Toen we dit huis net kochten kwam een roddelmagazine foto’s maken en kopte: ‘In deze bouwval gaat Lauren Verster wonen’, dat was toen ook echt zo! Maar dankzij Jasper en zijn vrienden en familie, is dit in twee maanden tijd een heel fijn plekje geworden. Mij komt geen eer toe: ik heb welgeteld een hekje geschilderd en de lunch klaargemaakt.”

Wat is je lievelingsherinnering aan vroeger thuis bij je ouders?

“Vroeger vond ik het heerlijk om samen met mijn moeder op de bank met het bord op schoot te eten. Lekker televisie kijken en daarna koffie of thee met koekjes. Mijn moeder deed daar helemaal niet moeilijk over. Een andere fijne herinnering: het ommetje dat ik met mijn vader maakte voor het slapen. Ging we even een stukje wandelen of skeeleren. ‘Kun je lekker slapen’, zei hij dan. Wat betreft het bord op schoot: dat vind ik nog steeds heerlijk. Ik kijk echt uit naar de momenten dat ik niet officieel aan tafel hoef te zitten en sushi kan bestellen op de bank. Ik weet dat mijn vriend het liefst traditioneel aan tafel zit, maar op de bank met een bord op schoot vind ik heerlijk.”

Wat is een typisch ritueel in huize Verster?

“De ochtenden zijn mijn favoriet: ik ben echt een ochtendmens. Best handig met een baby. Ik haal mijn dochter uit bed en ga dan lekker op de stoel bij het raam zitten, met uitzicht over het water. Rustig wakker worden met een koffietje. Twee uur later komt mijn vriend uit bed, dan zet ik thee voor hem en gaat hij bij ons zitten. Een beetje knuffelen en zo heerlijk de dag beginnen. Natuurlijk gaat het op draaidagen anders, maar knuffelen doen we iedere ochtend even met zijn drieën.”

Je reist veel voor je werk, wat neem jij mee om je thuis te voelen?

“De meeste hotelkamers zijn naar mijn mening behoorlijk troosteloos ingericht. Zeker de hotels die we voor werk hebben. Geen slechte hotels, maar vooral praktisch. Ontbijt vanaf 6 uur en wifi op de kamer. Dat soort hotels zijn precies hoe ik mijn huis niet in wil richten: veel grijs en wit, er staat weinig in en er hangt altijd zo’n nondescript schilderij aan de muur. Maar wat ik meeneem? Mijn dagboek. Daar schrijf ik iedere avond in.”

Foto: © AVROTROS – RUUD BAAN