De winter is voor veel mensen de meest vervelende tijd van het jaar. Koud, grijze dagen, veel regen en die romantische witte winters met een warm zonnetje uit de films; die missen we in dit kikkerlandje meestal ook. Dus wat doe je dan ‘s avonds in de winter? Uit je werk komen, snel wat eten en dan sporten of op de bank gaan liggen en zo snel mogelijk naar bed? Het kan ook anders. Wat als je het thuis nou eens extra gezellig maakt? Ja, ook op doordeweekse dagen. Dat is lekker thuiskomen!

TIP 1: Niet met je bord op schoot, hup! Aan tafel.

Eet je gedachteloos voor de tv? Samen met je partner of alleen achter de laptop terwijl je nog wat werk afrondt? Doe dit niet. Ga aan tafel. Zorg voor een mooi tafelkleed, schenk een lekker glas wijn in en steek de kaarsjes aan. En dan niet hup de pannen op tafel en opscheppen maar. Maak er meer van! Maak je een salade? Zorg dat de salade er uit ziet alsof je hem in een sterrentent geserveerd krijgt. Maak je bord zó mooi op, dat het bijna zonde is om het op te eten. Het maken en daarna ervan genieten; dat geeft een goed gevoel.

TIP 2: Nodig je vrienden uit voor een hapje en drankje

Waar we in de zomer geregeld barbecues hebben bij vrienden of familie, lekker het terras op gaan of op een mooie zomerdag bij het strandje een pizza bestellen met een groep, doen we dit in de winter eigenlijk niet. Natuurlijk komt er wel eens iemand eten, maar dan vaak in het weekend. Nodig je vrienden op een doordeweekse avond uit! Zorg voor lekkere hapjes en heerlijke drankjes. En genoeg water natuurlijk, want de volgende dag moet er wel weer gewerkt worden.

TIP 3: Daag jezelf uit in de keuken

Een keer pasta, een keer rijst en de dag erop een Hollandse pot? Is dat je standaard weekmenu? Probeer eens wat anders. Kies een kookboek en maak een recept wat je echt super lekker lijkt. Nog vlees over? Zoek op internet naar een recept waarin je dit kan verwerken. Beter voor het milieu, je portemonnee en dus je humeur. Want hoe leuk is het als je iets heerlijks voor jezelf (en misschien wel je partner of gezin) op tafel zet?

TIP 4: Met elkaar in gesprek

Zit je dan toch aan tafel, zorg er dan voor dat je echt met elkaar in gesprek bent. Dus niet allebei op je telefoon Facebook checken of nog even snel een Whatsappje versturen; maar ga gezellig samen in gesprek over de leuke en minder leuke momenten van de dag. Hoe was het vandaag op school, studie of werk? Misschien kreeg je wel een mooi compliment of gebeurde er iets waar je advies over wil? Het eten van een maaltijd kost vaak maar 10 minuten, maar zorg ervoor dat je er zo’n 30 aan tafel zit, dan heb je meteen wat Quality time voor elkaar.

TIP 5: Ruim op

Dit is misschien niet de meest leuke tip in het lijstje, maar wel een belangrijke. Wil je lekker thuiskomen uit je werk? Lekker eten aan tafel met de kaarsjes aan? Zorg er dan voor dat de rest van het huis – in ieder geval het gedeelte wat je ziet – ook netjes is. Leg losse spullen in kastjes, zorg ervoor dat er gestofzuigd is en dat het fris ruikt. Want je kunt de tafel nog zo gezellig hebben, maar als je je zit te ergeren aan het rondslingerende speelgoed van je kinderen of de folders van vorige maand die in de hoek liggen, dan kun je niet echt genieten.