Lieke van Lexmond schiet samen met opruimcoach Zamarra Kok gezinnen te hulp met chaotische, overvolle huizen in ‘Ons Huis Vol Spullen’. Zien we dat ook terug in haar eigen huis? “Ik word onrustig van veel spullen in mijn huis, maar het gevaar ligt zeker op de loer. Als ik er niet oplet, sleep ik ook van alles mee naar binnen. Ik ben wat dat betreft een verzamelaar van mooie, leuke dingen.”

“Niet dat het bij ons zo vol staat hoor. Ik hou van een schoon huis en vind het belangrijk dat alles aan kant is. Dat is ook nodig voor mijn gezondheid; ik heb een stofallergie. Tijdens de opnames had ik daar echt last van; kwam ik zo’n huis uit met verstopte luchtwegen. Dat is confronterend: want de deelnemende gezinnen leven daar dus dag en nacht in.”

Opruimen
Maar ook in huize Van Lexmond heeft er door het programma een omslag plaatsgevonden. “Na een opnamedag zei ik vaak tegen Bas ‘daar moeten wij ook wat aan doen’. Ik had bijvoorbeeld heel veel kleding. Daar heb ik heel radicaal door heen gegaan. Ik heb veel weg gedaan en gegeven. Met kinderkleding deed ik dat al. Ik koop graag mooie dingen, maar ze groeien er zo snel uit. Dan geef ik het met veel plezier door aan gezinnen die er verder van kunnen genieten. Mijn toiletspullen heb ik ook gesorteerd. Dat was echt zo’n uitstelklusje. Maar als ik nu naar mijn mandjes kijk, waarin ik make-up en crèmes allemaal heb gesorteerd, word ik daar echt gelukkig van.” In één van de afleveringen draait het allemaal om speelgoed. “Toen voelde ik zeker herkenning. Ik betrapte mezelf er op dat ik mijn kinderen ook verwen met cadeautjes. En dan is één autootje niet voldoende, maar koop je meteen een volledige speelgoedstad. Na die opnamedag ben ik al het speelgoed langsgelopen. Alles waar ze niet naar omkijken, heb ik in bakken gedaan en weggegeven aan een goed doel. Dat voelde zo goed. En de kinderen? Die hebben hun brandweerwagen weer ontdekt en die puzzel die onderop lag. Je ziet dat ze nu veel rustiger en creatiever spelen.”

Tips
Ze lacht: “Toen we aan het draaien waren, is er echt veel uit ons huis gegaan. De tips van Zamarra gebruik ik zeker. Stapeltjes maken is zo’n valkuil; dan ziet het er opgeruimd uit, maar je bent natuurlijk alleen maar aan het verplaatsen. Dan moet je juist aanpakken. Hou spullen daarnaast in de ruimte waar ze voor bedoeld zijn. Zo zie je in slaapkamers vaak spullen die er niet horen. Dan begin je ’s ochtends al meteen met een achterstand en denk je ‘ik moet nog zoveel doen’. Bij spullen is het ook belangrijk om je af te vragen wat je er het afgelopen jaar mee hebt gedaan én waar je het gaat neerzetten. Een kastje kan nog zo leuk zijn, maar als je er geen plek voor hebt, staat het alleen maar in de weg. Zo wordt iets moois rommel.” “Gezelligheid zit ‘m ook niet in veel spullen. Zo is de keuken echt het hart van ons huis. Daar leven we en bruist het. Dat is een vertrouwde plek voor de kinderen. Ik zorg altijd dat er een bos bloemen staat en een schaal met fruit. Het is een heerlijke veilige plek waar veel beleefd wordt”, besluit de presentatrice. Ons Huis Vol Spullen, iedere maandag om 20.30 uur bij RTL 4 en te zien op Videoland.