De herfst staat in het teken van het winterklaar maken van jouw tuin. Hovenier Roy Bindels (Bindels Tuinen) deelt zijn tips, zodat jij in het voorjaar weer van je tuin kunt genieten.

GAZON:
Mossen en onkruid krijgen minder kans om zich te wortelen als je je gazon iets langer laat. Stel je maaier af op een maaihoogte van 4-5 centimeter en je zit altijd goed. Toe aan een nieuwe grasmat? Dan kun je zolang het niet vriest of sneeuwt graszoden leggen. Gras zaaien kan zolang het minimaal 10 graden warm is.

HORTENSIA’S:
Snoeien maar! Gebruik daarbij een snoeischaar met een glad oppervlakte, zodat de snoeiwonden glad zijn en je plant sneller en beter aangroeit. Het is voldoende om de uitgebloeide bol eruit te knippen. De rest van de plant gaat zo de winter in.

UITGEBLOEIDE BLOEMEN:
Die kun je gewoon laten staan, zodat het een mooi beeld oplevert als er rijp of sneeuw op ligt tijdens de winter. Wil je wel iets doen, verwijder dan alleen de uitgebloeide bloeiknoppen. De bladeren bieden juist bescherming tegen de vorst.

ROZEN:
Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en scheuten van klim- en stamrozen zo dicht mogelijk bij de grond. Haal ieder jaar ongeveer een derde van de oudste bloeiende takken weg, zodat je ruimte maakt voor nieuwe scheuten.

VASTE PLANTEN:
Planten die te groot zijn geworden, zoals lavendel, kun je deze maand ‘scheuren’ en weer op een andere plaats uitzetten. Steek door de wortels heen om meerdere planten te krijgen. Snoei ze absoluut niet terug. Daar kunnen ze niet tegen.

BORDERS:
Dit is het moment om onkruid te wieden; als de groei in het voorjaar weer op gang komt, heb je daar echt profijt van. Vergeet daarnaast de bloembollen niet te planten, zodat je in de lente meteen van alle pracht en praal kunt genieten.

BLAD:
Verwijder bladeren die op het gazon zijn gevallen. In de borders kun je het gewoon laten liggen als extra bescherming tegen strenge vorst.

MAAK JE TUIN WINTERKLAAR ALS EEN PRO BOMEN SNOEIEN:
Voor januari moeten berken, noten, druiven en acers worden gesnoeid. De sapstroom komt bij deze bomen al vanaf januari weer op gang.

MOESTUIN:
De laatste oogst kan in oktober naar binnen toe, daarna is de gehele moestuin leeg. Spit de grond om en composteer ‘m. Je kunt ‘m vervolgens gewoon laten liggen. Natuurlijk kun je in de winter – lekker warm binnen – wel alvast een plan maken voor wat je in het voorjaar wil gaan planten.

KUIPPLANTEN:
Haal kuipplanten naar binnen voor het gaat vriezen; controleer wel of er geen slakken tussen blad of aarde zitten. Houdt de aarde vochtig en zet ze niet te donker en te warm.

WINTERBLOEIERS:
Plantenbakken en potten kun je vullen met bloeiers die tegen lichte vorst kunnen, zoals winterviolen. Wist je dat je een bloempot in lagen kunt vullen? Doe in de onderste laag bijvoorbeeld krokussen of tulpen, en in de bovenste de winterviolen. Dan geniet je langer.