Gaby Fecken van Gestel is interieurontwerpster en trendwatcher. Op basis van wat zij ontdekt tijdens beurzen, reizen en lezingen, maakt ze jaarlijks een trendprognose. Daarom wilden wij van haar weten: what to expect op het gebied van interieur in 2018?

Beschrijf de woontrends voor 2018 in één woord.

“Het is lastig om al die trends in één woord te vatten, maar ik ga voor ‘kleurrijk. Je ziet dat er steeds meer met kleuren, dessins en nieuwe materialen gewerkt wordt. Denk aan kleurrijk behang in een grafische print, of gekleurd natuursteen. Die mix van materialen is helemaal van nu. Hetzelfde geldt voor de mix met zogenaamde ‘warme metalen’, zoals koper, messing en brons.”

Welke kleuren voeren de boventoon in 2018?

“Warme kleuren, vooral in de rood-oranjehoek. Denk ook aan aardse tinten, zoals terracotta, en zelfs paars en lila horen erbij. We begonnen een tijd geleden met de cactus als het ging om een botanische woonstijl, nu wordt het eerder bloemrijk. Vandaar dat er veel meer kleuren bij komen, die vooral warm zijn.”

“Mijn kleurprognoses baseer ik op intuïtie, een gevoel dat ik opdoe tijdens alle reizen, beurzen en lezingen die ik zelf bijwoon. De Salone del Mobile, de jaarlijkse beurs voor interieurdesign in Milaan, is voor mij een belangrijke pijler. Daar schiet ik al gauw 2000 foto’s. Hier zie je verhalen ontstaan, mede omdat daar veel studenten zitten die veelal vanuit een uniek concept denken.”

Ik las dat zwart vermeden wordt in 2018 vanwege de associatie met IS. Hoe zit dat?

“Zeggen dat zwart ‘uit’ is vanwege de associatie met IS, vind ik wel heel erg oorzaak-gevolg. Maar in grote lijnen is dat wel hoe het werkt, want de actualiteit staat aan de wieg van alles wat we in het interieur en op de catwalk zien. Er zijn inderdaad weinig tot geen kleurkaarten die zwart vertonen. We zien wel donkere tinten zoals donkerblauw, donkergroen en donkerrood, maar geen zwart.”

 “De actualiteit staat aan de wieg van iedere trend”

“Hoewel steeds op een andere manier, zie je ook duurzaamheid terug in het interieur. Die aardse tinten, bijvoorbeeld, laten zien dat we ons veel bewuster zijn van de natuur en er respectvoller mee omgaan. Hergebruik is hot, de wegwerpindustrie not. Er is bijvoorbeeld een Chinese techniek, Kintsugi, waarbij gebroken stukken aardewerk met goud worden gerepareerd. Het ‘litteken’ dat je blijft zien na het samenvoegen, wordt juist als iets moois beschouwd. De perfectie van imperfectie, zeg maar.”

De Scandinavische woonstijl is al lange tijd favoriet. Blijft dat ook in 2018 zo?

“Scandinavisch design is bijna altijd ontworpen naar de Ten Principles of Good Design van industrieel ontwerper Dieter Rams. Producten moeten bijvoorbeeld functioneel, aantrekkelijk, begrijpelijk en duurzaam zijn. Juist vanwege die functionaliteit past Scandinavisch design binnen het huidige tijdsbeeld, en dat zal voorlopig ook zo blijven. Maar binnen de Scandinavische woonstijl zie je wel veranderingen, zoals de komst van rijke kleuren als nachtblauw en diepgroen. Voorheen was het allemaal zwart-wit en blank hout.”

Zien we de woon- en kleurtrends van 2018 ook terug in andere branches?

“Vorig jaar gaf ik een trendprognose, House of Cards, waarin de spelfactor en het clowneske centraal stonden. Interieurs met een knipoog, zeg maar. Je ziet dat nu bijvoorbeeld terug in het Circus-serviesgoed van Marcel Wanders voor Alessi. Maar ook in de fashion, want Vivienne Westwood koos voor haar men’s wear een clownesk thema op de catwalk. En die aardse tinten en natuurbeleving, die zie je ook in de foodbranche. Denk maar aan outdoor cooking en de Green Egg. De trends in verschillende branches hebben allemaal invloed op elkaar.”

What’s hot?
Gaby: “Matzwart in het sanitair. Denk aan matzwarte kranen en douchegarnituren, in plaats van het standaard chroom of rvs.”

What’s not?
Gaby: “Koper is vervangen door messing en brons, en in plaats van wit marmer zie je nu veel meer zwart marmer en gekleurd natuursteen.”

Beeld: Hans-Peter van Velthoven