De Nederlandse huisvrouw besteedt 25 uur per week aan het huishouden

De invloed van technologie op het huishouden heeft de leefsituatie aanzienlijk veraangenaamd. Toch zijn we verhoudingsgewijs niet heel veel minder tijd kwijt aan het doen van de was, stofzuigen en bedden opmaken. Hoe dat kan? Technologie maakte het huishouden wel makkelijker, maar wat we voorheen eens per week deden, doen we nu dagelijks omdat we schoner, hygiënischer en veeleisender zijn geworden.

In de twintigste eeuw heeft zich in het huishouden een ware industriële revolutie voltrokken. Huishoudelijke apparatuur en industrieel voorbewerkte voedingsmiddelen zijn steeds meer huishoudelijke handarbeid gaan vervangen. De komst van de stofzuiger, het strijkijzer, de wasmachine, de koelkast en kant-en-klaar-eten hebben de aard van het huishoudelijke werk ingrijpend veranderd.

Sinds de jaren zeventig is het huishouden behoorlijk gemoderniseerd. De meeste mensen bezitten tegenwoordig wel een droger, vaatwasmachine, magnetron en waterkoker. Toch blijkt uit diverse studies van het Sociaal Planbureau (SCP) dat de Nederlandse huisvrouw nog zeker 25 uur per week kwijt is aan het huishouden. De verklaring is eigenlijk heel simpel: door betere technologie doen we huishoudelijke dingen nu vaker. Stofzuigen gebeurt in veel woningen dagelijks net zoals kleding wassen. Ook de vaatwasmachine staat in een gemiddeld gezin zowat elke dag aan en we staan minstens eens per dag onder de douche. Vroeger was dat absoluut niet het geval. Kleding werd soms wel een week gedragen en de matten werden eens in de zoveel tijd geklopt.

Bron: Stichting Historie der Techniek