Last van slappe takken en sneue bladeren? Schrijver en plantenfanaat Jelmer de Boer (33) biedt hulp aan plantendoders met zijn ‘Handboek voor mensen die hun kamerplanten altijd dood laten gaan’.

Zorgde een persoonlijk plantendrama ervoor dat je dit boek ging maken?
‘Nee, ik vind het zonder goede reden tof om kamerplanten te hebben. Toen ik klein was, was er net zo’n kamerplantenhype als nu. Ons huis stond vol planten. Mijn moeder had een kamerlinde die ze stekte. Zelf had ik een bananenboom in mijn kamer, waar kleine bananenboompjes naast groeiden. Ik vond stekken tof: je knipt een stukje af en dan groeit er een hele nieuwe plant uit. Een paar jaar geleden begon ik veel over het houden van planten te posten op Instagram. Daar kreeg ik veel reacties op, vooral van mensen die vroegen hoe ze hun planten in leven konden houden. Toen ging er een lampje branden om hier een boek over te maken.”

Hoe ben jij plantenexpert geworden?
“In eerste instantie uit enthousiasme; ik heb een huis vol planten en googlede alles wat ik over kamerplanten kon vinden. Maar daarmee kun je nog geen boek schrijven. Ik deed vrijwilligerswerk in een botanische tuin in Amsterdam Zuid en ging op bezoek bij kwekers. Zo ontdekte ik tot mijn grote verrassing dat Nederland erg goed is in het kweken van kamerplanten. Als ik van en naar Schiphol vloog en onder me de kassen zag, dacht ik aan tomaten en paprika’s. Er blijken dus duizenden rijen aan kamerplanten in te staan.”

Waarom gaan veel kamerplanten dood?
“Ten eerste omdat veel huiskamers te donker zijn. Vooral oude huizen hebben kleine ramen. Met weinig licht moet je flink je best doen om het planten naar de zin te maken. Ten tweede zie ik dat veel mensen hun planten in een dichte pot hebben zitten. Hier blijft het water in staan, dat zakt naar de bodem en zo kunnen de wortels hun werk niet doen. Het effect van teveel water op planten is hetzelfde als van te weinig water: bladeren worden bruin en gaan hangen. Mijn advies is om de plastic pot met gaten onderin, waarin je de plant koopt, in die mooie dichte pot te plaatsen in plaats van de plant te verpotten.”

Kan iedereen volgens jou planten houden?
“Iedereen die het leuk vindt en er tijd in steekt. Dat is wel een vereiste. Maar is dat niet met bijna alles in het leven, dat wat je aandacht geeft, dat dat meestal wel goedkomt? Sommige mensen kopen een plant voor de sier en denken: ik geef ‘m iedere woensdag water, that’s it. Dan moet je niet raar opkijken als ‘ie het loodje legt.”

Hoeveel planten staan er in jouw huis?
“Ik gok zestig. Daar tel ik ook stekjes bij op. Ik vind die kleine gekke plantjes het leukst; als ik op reis ga, neem ik stiekem zaadjes mee die ik van bomen pluk. Vervolgens kweek ik ze thuis op. Mijn liefde voor planten is een beetje uit de hand gelopen; ik woon inmiddels in een soort kas.”