De keuken. Sommige maken er dagelijks hun maaltje klaar, anderen gebruiken hem vooral vanwege de magnetron of om het telefoonnummer van de plaatselijke pizzeria op te zoeken. Toch is de keuken voor veel mensen de centrale plek van het huis. Eten, borrelen, koken, werken, lezen of tot jezelf komen; de keuken is multifunctioneel.

De starterskeuken


“Het is een 200,- euro oplossing”

Wie: Wessel Nelis en vriendin
Waar: Kortenhoef

“Mijn vriendin en ik wonen hier sinds half november. We kochten dit huis en er moest veel gebeuren. Overal zat behang, door het hele huis lag vloerbedekking en alle elektra moest vervangen worden. Het geld dat we gespaard hadden, vloog er in rap tempo doorheen. Maar die keuken was écht geen gezicht. Er zaten oude, lelijke, grijze tegeltjes met zo’n werkje in, er lagen een soort van houten tegels op de grond en de kraan boven de wasbak stamde echt uit het jaar kruik. Mijn schoonvader heeft toen over de oude tegeltjes heen met zwarte metro tegels geplaatst, m’n vriendin en ik zochten een nieuw zeiltje uit voor de vloer, we kochten nieuwe handgreepjes voor de kastjes en we bestelden een nieuwe kraan. Ik denk dat de kraan nog het duurste was. In totaal kostte onze keuken ons 200,- euro. En hier kunnen we echt wel even mee vooruit.”

De Moderne Keuken

“Mijn enige vereiste was een ingebouwd koffiezetapparaat”

Wie: Ashley en Pim Casteelen
Waar: Eemnes

“Wij wonen hier nu acht jaar, maar de keuken zit er nu vijf jaar in. Hiervoor zat er zo’n hoogglans witte keuken in, vreselijk lelijk. Een vereiste voor mij in de keuken was een ingebouwd koffiezetapparaat. Ik vond dat zó mooi. Pim wilde veel ruimte en veel gaspitten, hij houdt heel erg van koken. We hebben vaak veel vrienden en familie te eten, het is dan wel fijn als er genoeg ruimte is. Die elektrische kookplaat is echt ideaal, want – als hij uitstaat natuurlijk – kunnen we deze ook gebruiken als extra werkruimte. Bovenop de wijnklimaatkast hebben we nog wat extra ruimte gecreëerd. Dan kan ik Pim helpen met het snijden en dingen voorbereiden, terwijl onze gasten aan tafel zitten te borrelen. Omdat de keuken open is, houden we toch contact. We hebben voor strakke kleuren bij een modern design gekozen. Het fijne van deze keuken is dat de kastjes van hout zijn. Als we dat zwart straks zat zijn; dan kunnen we het gewoon overspuiten. En natuurlijk die quooker hè, dat is echt wel de uitvinding van de eeuw!”

De woonKeuken

“Ik wilde geen greepjes, bovenkastjes en wandtegeltjes”

Wie: Gerda van Cuijk
Waar: Almere

“Deze keuken zit er nu ongeveer vijf jaar in, maar ik woon hier al 14 jaar. Vooral qua indeling heb ik veel veranderd aan de keuken. Wat ik voor de verbouwing heel erg miste, was dat ik niet naar buiten kon kijken. De kraan met wasbak zat in een hoekje. Ook stond de eettafel midden in de keuken, deze hebben we nu verplaatst waardoor het veel ruimtelijker oogt. In mijn vorige huis in Eindhoven hadden we ook een hele grote keuken, hoogglans licht blauw. Prachtig. Ik wilde weer hoogglans en ook weer van hetzelfde merk. Mensen zeggen vaak dat je er alle viezigheid op ziet, maar dat is helemaal niet zo. Als het licht erop schijnt zie je wel een vingerveeg, maar het maakt ook veel makkelijker schoon. In deze keuken wilde ik geen greepjes en geen bovenkastjes want dat vind ik minder mooi. Als je wat minder ruimte heb, kan je natuurlijk niet anders. Ik wilde ook geen wandtegeltjes. Eerst dacht ik aan een gebroken witte keuken, maar ik koos uiteindelijk toch voor zandkleurig. Niet te opvallend.”