Over de indeling van je keuken – inclusief onmisbare inbouwapparatuur – heb je waarschijnlijk voor aanschaf goed nagedacht. Maar hoe zit met losse keukenapparatuur en andere tools? Fijne pannen – die passen bij je nieuwe fornuis – en een goede messenset zijn een vanzelfsprekendheid. Maar er zijn nog veel meer keuken must haves. We zetten ze voor je op een rijtje. 

Keukentools

Waarschijnlijk komen we in jouw keuken al de nodige keukentools tegen, zoals spatels, pollepels, kaasschaaf en misschien zelfs een dunschiller, appelboor of notenkraker. 

Maar er zijn nog meer handige keukenhulpjes, die koken en bakken een stuk eenvoudiger maken. Denk bijvoorbeeld aan een handpers, waarmee je snel een citroen, limoen of sinaasappel kunt persen. Dien je voor een recept ook de schil van de citrusvrucht te gebruiken, dan is een zesteur onmisbaar. Daarmee trek je fijne sliertjes schil van de schil. Maar je kunt natuurlijk ook werken met een rasp; als je een stevige koopt, dan kun je alles raspen: van sinaasappelschil tot Parmezaanse kaas of nootmuskaat. Maar denk ook aan maatlepels, zodat je nooit meer hoeft te twijfelen over hoeveel ‘1 eetlepel’ precies is. Een thermometer, die gewoon mee in de oven kan, zodat je vlees perfect op temperatuur is. En niet te vergeten: een keukenweegschaal.

Ovenschalen

Goede ovenschalen mogen niet ontbreken in de keuken, denk bijvoorbeeld aan een vierkante of ronde schaal waar je een heerlijke lasagne in kunt bereiden. Of een bakplaat waar je de lekkerste traybake recepten op kunt klaarmaken. Ideaal als je weinig tijd hebt, maar wel een gezonde maaltijd op tafel wilt toveren. Ovengerechten zijn ook ideaal als je bezoek krijgt; terwijl de maaltijd – die je vooraf hebt voorbereid – in de oven staat, geniet jij van de gezelligheid om je heen. Kijk bij de aanschaf kritisch naar de maatvoering van de ovenschaal. Een grote schaal is zeker handig, maar wat dacht je van twee schalen die naast elkaar in de oven passen?

Koffiemachine

Als we het dan over gezelligheid hebben, dan mag een koffiemachine natuurlijk ook niet ontbreken. Natuurlijk kun je een pot koffiezetten met een ouderwetskoffiezetapparaat. Maar wat dacht je van een koffiemachine, waarmee je je bezoek in een handomdraai kunt verwennen met hun favoriete drankje. Of ze nu een espresso, cappuccino, cortado, latte macchiato wensen; met automatische koffiezetapparaten van Melitta zet je het – als een ware barista – zo op tafel. Ook thee en warme melk zijn zo snel te zetten. En als je toch goede ovenschalen – en misschien zelfs bakvormen – hebt aangeschaft, kun je er natuurlijk ook iets lekkers bij serveren, wat je zelf hebt gemaakt met behulp van de diverse keukentools. Zo kun je echt genieten in je (nieuwe) keuken.


Ieder kind verdient gezond en voedzaam ontbijt’

Kristel ter Bruggen zet zich met Stichting Eerlijke Start in voor kinderen die opgroeien in armoede en hierdoor zonder ontbijt naar school gaan. Wist je dat 1 op de 12 kinderen in Nederland in armoede leeft. “Verwacht wordt dat dit aantal aankomend jaar oploopt naar 300.000 kinderen; dat is bijna zes keer een volle Johan Cruijff ArenA. Door samen te werken met het onderwijs, zorgen we dat deze kinderen een gezond en voedzaam ontbijt krijgen.”

Waarom is een voedzaam ontbijt zo belangrijk?

“De kinderen kunnen zo vol energie aan hun schooldag beginnen. Kinderen presteren hierdoor beter en het vermindert kansenongelijkheid tussen kinderen uit dezelfde buurt en klas. Nu blijven kinderen die in armoede opgroeien vaak achter op het gebied van kennis, sociale vaardigheden en gezondheid. Dankzij het ontbijt verbeteren schoolprestaties én het voorkomt later ook chronische ziektes.”

Wat voor hulp hebben jullie nodig?

“Enerzijds kunnen scholen altijd kinderen aanmelden, die in deze situatie zitten, via info@stichtingeerlijkestart.nl. 

Helpen als particulier 

Daarnaast kun je als donateur je bijdrage leveren. Voor zeven euro kan één kind al een hele week ontbijten. Op www.stichtingeerlijkestart.nl lees je alles over de mogelijkheden, die we zowel voor particulieren als bedrijven hebben. 

Helpen als bedrijf

Bedrijven kunnen helpen door een school een (half) jaar bij te staan. Samen met scholen brengen we in kaart welke schoolkinderen het ontbijt nodig hebben. 

Ieder kind verdient een gezond en voedzaam ontbijt!”