Je staat te springen om al je spullen in verhuisdozen te laden, maar de perfecte woning heb je nog niet gevonden. Herkenbaar? Dat is goed mogelijk, want er staan relatief weinig huizen te koop en er zijn veel woningzoekenden zoals jij. Pak het daarom eens anders aan en probeer onderstaande tips!

Briefje door de bus

In de Randstad kijken ze er al niet meer van op: een briefje door de bus met daarop de tekst ‘ik wil uw huis kopen’. Met name in populaire wijken met weinig aanbod wil deze persoonlijke benadering nog wel eens helpen (zie kader!). Dus heb je je droomhuis gezien? Schrijf een leuke introductie over jezelf, doe er een foto bij en posten maar!

Kijk goed om je heen én kijk verder

Misschien heb je al een bepaald type woning of buurt in je hoofd. Het kan dan lastig zijn om daar vanaf te wijken. Probeer toch om eens beter om je heen te kijken, en dan écht. Ga je bij vrienden of familie op bezoek? Loop eens een rondje door de wijk daar. Kom je graag bij een bepaald restaurant, strand of museum? Kijk ook daar eens in de buurt.

Zet je financiën op een rijtje

Het zal je verbazen hoe weinig inzicht de meeste mensen hebben in hun financiën. Zorg daarom dat je precies weet wat je aan maandelijkse hypotheeklasten kunt dragen en welke maximale koopprijs daarbij hoort. Houd ook rekening met eventuele (dure) hobby’s, vakanties en andere uitgaven die je graag wilt blijven doen – ook als je je droomhuis hebt gevonden.

Zoek de grenzen op

Daarmee bedoelen we de grens van de stad of het dorp waar je graag zou willen wonen. Vaak vind je aan de rand van de stad mogelijkheden om een kavel te kopen waarop je vervolgens je eigen droomhuis kunt bouwen. Natuurlijk is het iets langer fietsen naar het centrum, maar dan weet je wel zeker dat je woning helemaal perfect is.

Unieke objecten te koop

Ben je niet vies van een beetje uitdaging? Ga dan eens op zoek naar zogenaamde ‘unieke objecten’ die te koop staan. Dit zijn gebouwen die voorheen geen woonhuis waren maar bijvoorbeeld een kerk, school, postkantoor, of fabrieksloods. Met een flinke dosis creativiteit, de juiste vergunningen en een goede aannemer maak je hier een unieke woning van.

De woningmarkt in cijfers

  • De prijs van de gemiddelde verkochte woning is in het tweede kwartaal 2017 toegenomen tot 258.000 euro. Dat is een stijging van 9% ten opzichte van een jaar eerder.
  • In Amsterdam bestaat de helft van de nieuwbouw uit eenkamerwoningen, de zogenaamde ‘micro apartments’. Niet gek, want in Amsterdam en Utrecht bestaat de woningmarkt voor meer dan 50% uit eenpersoonshuishoudens.
  • Het aantal woningen dat te koop staat in Nederland neemt steeds sneller af. Halverwege het tweede kwartaal 2017 stonden er nog 93.000 woningen te koop. Dat is 35% minder dan een jaar geleden.
  • Gemiddeld staat een woning 256 dagen te koop. Dat is 22% korter dan vorig jaar. 38% van de woningen staat een jaar of langer te koop, 17% zelfs drie jaar of langer.
  • De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe. 65% van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht.

Madeleine en Scott Jr. waren dringend op zoek naar een grotere woning, dus verspreidden zij een briefje door de buurt.

Madeleine: “Ik was in verwachting van onze tweede en we wilden graag een tuin voor de kinderen. Daarom startten Scott Jr. en ik in december 2016 onze huizenjacht. We bekeken eindeloos veel woningen in Amsterdam-Noord en IJburg, en deden zeven keer een bod. Omdat we steeds werden overboden, leek het erop dat we geen schijn van kans meer maakten op de woningmarkt. Mijn moeder kwam met het idee om briefjes door de bus te doen in de wijk waar we zouden willen wonen. Scott vond dat in eerste instantie een stom plan, want wie verkoopt er nu z’n huis zonder het aan te bieden op Funda? Maar we beseften ook: hoe meer kijkers, hoe groter de kans dat de koopprijs werd opgedreven. Tot onze verbazing kregen we een tiental reacties. Via deze weg hebben we drie huizen bekeken en uiteindelijk ons droomhuis gevonden voor een mooie prijs.

Het briefje:

Beste bewoners,

Wat wonen jullie hier in een mooie & groene wijk. Wij zijn sinds kort op zoek naar een eengezinswoning in deze mooie wijk in Amsterdam-Noord. Wij zijn een jong gezin en wonen momenteel nog in het centrum van de stad. Aangezien we 2 jonge kinderen hebben zouden we graag willen verhuizen naar de leuke & kindvriendelijke buurt die we hier hebben gevonden. Mochten jullie je huis willen verkopen (zonder makelaar) of weten jullie buurtbewoners die van plan zijn om hun huis te gaan verkopen, dan horen wij dat graag.

Alvast bedankt en hopelijk tot ziens.
Bron: VBO Makelaar, NVM