Hiske Ligtenberg, eigenaresse van Woontrendz, over huishouden en het opruimen van je huis.

Een huis dat is opgeruimd geeft je rust. Het lijkt allemaal erg logisch, maar in de praktijk valt het niet altijd mee om je huis netjes te houden. Een volle agenda, rondslingerend speelgoed van de kinderen, een uitpuilende kledingkast en post dat zich al weken opstapelt. Het klinkt vast wel herkenbaar. Hoe zorg je er voor dat je huis opgeruimd is en vooral opgeruimd blijft? Met een aantal simpele tips hoop ik je op weg te helpen om jouw huis netjes te houden.

Van uitstel komt afstel

Hoe langer je wacht met het opruimen van de vaat, het opvouwen van de schone was en het archiveren van belangrijke post, hoe groter de stapel wordt. Ruim daarom direct na het eten je vaatwasser in en maak de keuken schoon. Je hebt er misschien niet meteen zin in, maar het kost je op een later moment meer energie. Goede nachtrust Een goede nachtrust is belangrijk, dat weten we allemaal. Wist je dat je lekkerder slaapt in een opgeruimde slaapkamer? Ik word zelf blij van een opgemaakt bed. Dit doe ik braaf iedere ochtend, om zo ’s avonds vrolijk in bed te stappen. Zorg voor dagelijkse routine in het opruimen. Uiteindelijk wordt het een gewoonte en kost het je minder moeite.

 

Kastinrichting

Een open kast is handig voor de opbergruimte, maar kan snel een rommeltje worden. Door de kast in te richten met zoveel mogelijk dezelfde kleuren, houd je het beeld rustig. Gebruik voorraadpotten, bijvoorbeeld voor je pasta, rijst en bloem, en vul hem met glaswerk en servies in dezelfde kleurtinten.

Wees kritisch bij je aankopen

Dit is voor mij een vuistregel. Doe geen impulsaankopen die je niet nodig hebt of (zoals mijn moeder altijd zegt) minder dan een 8 waard zijn. Een niet altijd even makkelijke regel. Accessoires in huis zijn voor mij onmisbaar. Te veel zorgt echter voor een rommeltje. Probeer daarom kritisch te zijn bij de aankoop van accessoires. Spaar liever voor dat ene item dat je al maanden op je verlanglijstje hebt staan. Daar ben je uiteindelijk minder snel op uitgekeken.

Kortom, een opgeruimd huis brengt rust en zorgt voor positieve energie. Genoeg redenen om alvast met de grote schoonmaak te beginnen!

www.woontrendz.nl