Topkok Ramon Beuk kookt al een poos niet meer op tv. Hij steekt zijn creativiteit nu in ondernemen, schrijven en presenteren. Wij spraken hem onder andere over het geheim van een goede chef, zijn inspiratie voor gerechten en het koken op tv. “Als je het koken echt begrijpt, kunnen alle prikkels om je heen je inspiratie geven.”

Koken is begrijpen

Ramon: “Mijn moeder inspireerde mij om te koken. Ze creëerde op basis van verschillende ingrediënten iets moois waar mensen blij van werden. Het fascineerde mij.” De liefde voor koken ontstond dus in moeders keuken, maar op school legde Ramon de basis voor het vak. “Je kunt iedereen gerechten leren maken. Maar wil je chef zijn, dan zal je koken moeten begrijpen. Vergelijk het maar met autorijden. We weten een auto van A naar B te sturen, maar dat betekent niet dat we er verstand van hebben. Alleen de mensen die auto’s echt begrijpen, kunnen ze beter, sneller, mooier, spannender en verrassender maken. Hetzelfde geldt voor koken. Veel mensen ‘weten’ hoe ze gerechten moeten maken, maar je kunt gerechten pas naar een hoger niveau tillen wanneer je koken echt begrijpt.”

De pro en de nono

Ramon presenteerde verschillende kookprogramma’s. Koken op tv opende deuren voor hem, maar hij was er op een gegeven moment echt klaar mee. Ramon: “Bij tv-koken ligt de focus op mensen iets bijbrengen wat ze zelf na kunnen doen. Daarvoor moet je als professional je niveau verlagen. Stel dat een profvoetballer trucjes wil leren aan nono’s die ze zelf na kunnen doen. Dan zal hij zijn niveau flink omlaag moeten halen. Dat kan een periode leuk zijn. Maar het liefst wil je zonder opgelegde beperkingen doen waar je gelukkig van wordt.”

Teamspirit

Ook als we Ramon vragen waar een goede chef-kok aan moet voldoen, ziet hij overeenkomsten met het voetbal. “Een chef op topniveau bedenkt hoe hij met zijn team resultaat kan behalen. Vergelijk het met een voetbaltrainer: Hij bedenkt, overtuigt, communiceert, corrigeert, enthousiasmeert en motiveert. Hij zorgt ervoor dat zijn team doet waar hij in gelooft, want alleen dan kunnen ze kampioen worden. Voor een chef-kok geldt exact hetzelfde.”

Gerechten met karakter

Ramon schreef receptencolumns en tien kookboeken. Hoe bedenkt hij steeds weer nieuwe recepten? “Het begint bij de basis; het begrijpen van eten koken. Als die goed zit, kunnen alle prikkels om je heen je inspiratie geven. Natuurlijk zijn dat het zien, ruiken, voelen en proeven van bepaalde ingrediënten. Maar ook herinneringen, verhalen of het spelen met woorden.

“Als de basis goed zit, kunnen alle prikkels om je heen je inspiratie geven”

Je kunt iets nieuws bedenken, of iets bestaands in een andere vorm gieten. Als je bijvoorbeeld uitgaat van de ingrediënten van een bestaand gerecht, en daar een andere bereidingswijze op loslaat, krijg je een ander gerecht. Het gerecht is echter wel geïnspireerd op het origineel. Zo kunnen kenmerken van een persoon ook de basis vormen voor een gerecht. Lief, fris, zacht, down to earth, stoer, krachtig… Het zijn allemaal eigenschappen die we in gerechten kunnen verwerken.”

Lekker beter

Voor zijn nieuwste kookboek liet Ramon zich inspireren door huisarts Rutger Verhoeff. “We ging terug naar onze kern. De simpele conclusie was dat Rutger mensen ‘beter’ wil maken. En ik mensen ‘lekker’ wil laten genieten. Zo kwamen we op de titel Lekker beter. We dachten na over wat je in welke situatie het beste kunt eten. Bijvoorbeeld voor een goede nachtrust, concentratie, sporten of gewoon de dag doorkomen. Rutger kwam met de betere ingrediënten, ik bedacht daar iets lekkers mee. Ons doel was duidelijk: geen dieetboek, maar een boek dat mensen verder helpt.”

Voldoen aan de verwachting

Een onmisbaar ingrediënt voor een gelukkig leven? “Vertrouwen. Voldoen aan de verwachting maakt mensen gelukkig. Als je naar je favoriete restaurant gaat, wil je erop vertrouwen dat je opnieuw positief verrast wordt. En als je een afspraak maakt, wil je erop vertrouwen dat die nagekomen wordt. In elke denkbare relatie werkt het zo: vriendschap, werk, en liefde. Vertrouwen geven en dat terugkrijgen, dat is het mooiste wat er is.”

Over Ramon

Ramon is kok, presentator, programmamaker, ondernemer en schrijver. Hij werd in 1971 geboren in Paramaribo, waar zijn liefde voor de Surinaamse keuken ontstond. In 2000 startte Ramon zijn eigen onderneming, CuliPro. Hieruit kwamen onder andere een kookschool en evenementenlocatie De Glazen Ruimte voort. Ramon werd bij het grote publiek bekend vanwege zijn kookprogramma’s op tv, kookboeken en columns in diverse bladen.