Stapelt de was zich langzaam op? Poets je alleen als het moet? En zie je gigantisch op tegen de grote schoonmaak? Laat je dan inspireren door deze drie dames. Oma Mary, moeder Karin en dochter Lynn delen hun tips.

Mary van Rixel (70):

“Als ik m’n ramen lap dan wil ik echt geen strepen meer zien. Ze zeggen dan dat je een uit moet pellen en ‘m in vieren in het water moet doen. Dat heb ik geprobeerd, maar dat hielp niet goed. Wat wel werkt is na het wassen de strepen wegvegen met krantenpapier. Dat doe ik altijd. Vroeger lapte ik de ramen nog wekelijks; nu vind ik om de drie weken genoeg.

Sowieso ben ik makkelijker geworden wat poetsen betreft. Vroeger zette ik van alles in de boenwas en ging ik iedere vrijdag met de kleden naar buiten om ze met de mattenklopper uit te slaan. Nu heb ik gewoon zo min mogelijk spulletjes in huis die ik moet poetsen en haal ik drie keer per week de stofzuiger door het huis.

Toch heb ik nog wel van die ouderwetse gewoontes hoor. Zo laat ik m’n kleren ieder jaar even luchten. En m’n matras zet ik vaak ook even voor het raam, zodat er een fris windje langs kan waaien. Vroeger ging ik er echt mee naar buiten; op mijn balkon is dat lastiger. Als ik m’n bed weer opmaak, draai ik het matras ook iedere keer een slag.”

Karin Kouwenoord (47):

“Een huishoudster zou soms wel eens makkelijk zijn; zeker als ik druk met werk ben en er zelf bijna niet aan toe kom. Toch doe ik het niet. Ik denk namelijk dat ik vooraf dan toch m’n huis ga schoonmaken, omdat je niet wil dat de schoonmaakster in een rommelig huis komt.

Een echt schoonmaakritueel heb ik niet, maar iedere vrijdag neem ik wel het toilet, de badkamer en de keuken onder handen. Daarnaast ga ik met de stofzuiger en dweil van boven naar beneden. Voor de badkamer gebruik ik zo’n schoonmaakspray. Tegels inspuiten, afspoelen en dan snel de trekker erover. De douche goed drooghouden, scheelt sowieso ook.

De keuken neem ik één keer per jaar onder handen. Dan haal ik alles uit de kastjes en sop ze uit. Dat is het moment dat je van alles uit kerstpakketten kan weggooien, omdat je bent vergeten het op te eten. Ik neem me dan altijd weer voor het netjes te houden, maar dat lukt me echt niet.

Mijn moeder mag dan graag afwassen; doe mij maar de vaatwasser. Die gebruik ik echt iedere dag: ’s avonds laat ik ‘m draaien. ’s Ochtends voordat ik naar m’n werk ga, ruim ik ‘m uit. Nee, ik wil echt niet meer zonder.”

Lynn Kouwenoord (23):

“Gelukkig vindt mijn vriend het helemaal niet erg om iets in het huishouden te doen. Schoonmaken doen we dan ook vaak samen; dan is het zo klaar en het is nog gezellig ook. We nemen alles eens per week goed onder handen; alle spullen gaan dan ook aan de kant.

Een klus als stofzuigen kunnen we echt niet overslaan. Dat komt omdat we twee honden hebben. We willen niet dat de haren overal liggen, daarom doen we dat iedere dag. De vaatwasser draait ook vaak. Al moet ik zeggen dat Tim die inlaadt, ik laat de vaat meestal op het aanrecht staan. Stiekem ben ik wel een beetje een sloddervos.

Wassen vind ik helemaal niet erg. Het opruimen daarentegen… Vaak wordt de berg met schone was zo hoog dat ik echt niets meer in mijn kast heb liggen. Zonder m’n droger zou ik absoluut niet kunnen. Ik ben er wel voorzichtig mee, gooi er niet alles in. Ik moet er niet aan denken dat er opeens kleine shirtjes uitkomen. Nee, die hang ik gewoon op m’n droogrek. Strijken? Dat doen we eigenlijk nooit. We hebben weinig kleding die gestreken dient te worden. Bij het shoppen let ik daar trouwens niet op; het is meer een fijne toevalligheid.


Snoerloos stofzuigen?

Dat kan nu met Henry Cordless, de nieuwe stofzuiger van Numatic. Henry staat bekend om zijn vrolijke gezicht, lange levensduur, zuigkracht en groot werkbereik. Dit werkbereik wordt nu nog groter want je hoeft geen rekening meer te houden met snoer of stopcontact. En daarom is Henry Cordless perfect voor een ruim huis of appartement, trappenhuis, winkel, auto of boot. Bij aanschaf van de Cordless krijg je 2 rechargeable Lithium Polymer batterijen en een oplader geleverd. Extra accessoires die je nu op de achterkant van de machine kunt bevestigen, maken de stofzuiger compleet! Deze stofzuiger is ook verkrijgbaar in het roze (Hetty).

Nieuwsgierig hoe Henry Cordless werkt?
Bekijk het filmpje: https://youtu.be/gv3-VOTR5sw.
Voor meer informatie en verkoopadressen: www.numatic.nl/homecare

 

Tekst: Patricia de Ryck