Dat je voor een duurzaam leven helemaal geen geitenwollensokkentype hoeft te zijn, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Toch blijkt het voor veel mensen nog niet zo eenvoudig om hun leven wat duurzamer in te richten. Met deze tips kom je een heel eind.

Duurzaamheid blijft voor veel mensen nog een vaag begrip. We weten allemaal wel dat het belangrijk is, maar wat het precies inhoudt en hoe we er zelf mee aan de slag kunnen blijft voor velen onduidelijk. Uit een groot onderzoek van brancheorganisatie Bouwend Nederland blijkt dat het grootste deel van Nederland nog altijd verzaakt om de eigen woning duurzamer te maken. Van de 4,5 miljoen koopwoningen in Nederland – zo meldt het rapport – is slechts 1 miljoen goed geïsoleerd. Van de ondervraagden gaf 38 procent aan weliswaar een energiezuiniger huis te willen, maar daar simpelweg het geld niet voor te hebben.

Van de 4,5 miljoen koopwoningen in Nederland is slechts 1 miljoen goed geïsoleerd

Om duurzamer te wonen hoef je echt niet meteen je huis opnieuw te laten isoleren of zonnepanelen op het dak te laten monteren – het kan een stuk eenvoudiger. En het mooie is: in veel gevallen bespaar je er uiteindelijk juist geld mee.

+ Zet de verwarming eens wat lager

Het klinkt zo logisch: de verwarming alleen aan laten staan als dat ook echt nodig is. Toch stoken we er massaal op los: vorig jaar steeg ons aardgasverbruik met 7%, becijferde het CBS. Het is in de winter natuurlijk fijn om er warmpjes bij te zitten, maar door de verwarming een paar graden naar beneden te tikken stoot je aanzienlijk minder uit. Trek een vest aan, sluit ramen en deuren tegen de tocht en leg een fijne plaid op de bank om onder te kruipen als je het koud krijgt. Dat is ook goed voor de portemonnee: volgens de Consumentenbond kun je hier honderden euro’s per jaar mee besparen.

+ Koop tweedehands spullen

Tweedehands meubels zijn niet alleen leuk omdat ze vaak een unieke uitstraling hebben, ze leveren ook een winst voor het milieu op. Er hoeven namelijk minder nieuwe spullen te worden gemaakt en minder oude spullen worden afgedankt. Dit geldt trouwens niet voor alle huisraad. Een nieuwe koelkast zal in veel gevallen energiezuiniger zijn dan een tweedehands exemplaar.

+ Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

Weinig is zo fijn als een schoon en opgeruimd huis. Maar de meeste reguliere schoonmaakproducten zijn juist sterk vervuilend. Voor elke specifieke klus is er wel een apart schoonmaakproduct verkrijgbaar, vol met schadelijke stoffen, die na gebruik het grondwater vervuilen. Vaak kom je met schoonmaakazijn en water al een heel eind. Of koop biologisch afbreekbare schoonmaakproducten.

+ Scheid je afval

Een gemiddelde Nederlander produceert per jaar zo’n 500 kilo afval. Zo’n vijftig procent daarvan scheiden we al, maar het kan nog beter. Maak het jezelf makkelijk door afvalbakken in verschillende kleuren te gebruiken. Voor GFT, plastic, papier en karton, glas en restafval. Grote kapotte elektrische apparaten (wasmachines, fornuizen, ovens) kun je vaak gratis inleveren bij een winkel als je daar een vergelijkbaar nieuw apparaat koopt. En kleine elektrische apparaten zoals tandenborstels en föhns kun je vaak kosteloos inleveren bij elektronicawinkels zonder dat je daar een nieuw apparaat voor hoeft aan te schaffen.