De slaapkamer is één van de ruimtes in huis waar we het meeste van onze tijd doorbrengen. Toch is het qua interieur vaak een ondergeschoven kindje. ‘Hier komt toch geen bezoek’ en ‘met je ogen dicht zie je er niets van’ – zijn uitspraken die je vaak hoort. Tijd voor wat meer spanning in de slaapkamer, want mét de juiste sfeer kom je écht beter tot rust.

Sfeer

Is jullie woonkamer volledig gestyled? Heb je hier een prettig sfeertje weten te creëren met bepaalde kleuren en accessoires? Waarom trek je die stijl niet door naar je slaapkamer? Van bank naar bed blijf je vervolgens in die relaxte sfeer, waarbij je er nog even een boek bij kunt pakken, tv kijkt of meteen tussen de lakens duikt.

Beddengoed

Een eenvoudige manier waarmee je wat meer sfeer in je slaapkamer brengt, is de keuze voor beddengoed. Natuurlijk is het praktisch om een dekbedovertrek en kussensloop te hebben dat je zonder nadenken in de wasmachine kunt gooien. Maar dat hoeft niet saai te zijn; er zijn zoveel mooie prints te vinden. Of wat denk je van een mooie sprei?

Nachtkastjes

Als je op zoek gaat naar nachtkastjes wees dan kritisch. Wil je tal van zaken naast je bed bewaren? Kies dan voor kastjes met voldoende opbergruimte, die je ook echt kan afsluiten. Anders kan zich een hoop stof verzamelen tussen je boeken en de andere zaken die een plekje naast je bed gevonden hebben.

Vloerkleed

Een andere eenvoudige mogelijkheid is een vloerkleed. Als je bed op een kleed staat, ziet dat er meteen heel anders uit. En zeg nou zelf: het voelt zoveel lekkerder om met blote voeten op een mooi tapijt te stappen dan op het frisse laminaat.

Verlichting

Als je op zoek gaat naar verlichting voor de slaapkamer, kies dan voor dimbare lampen. En het is natuurlijk wel zo praktisch als je de basisverlichting vanuit bed of bij de deur kunt bedienen. Lees je graag, dan mogen functionele nachtlampjes niet ontbreken. Wil je juist sfeer? Kijk dan eens naar een vloerlamp in de hoek van de kamer. En wist je dat licht achter een spiegel – bijvoorbeeld middels een LED-strip – ook voor een aangename sfeer zorgt?

Kleur

Qua kleur kun je in je slaapkamer verschillende kanten op. Wil je echt een rustgevende sfeer kies dan voor zachte blauw tinten. Iedere ochtend met energie wakker worden, dan zijn rood, oranje, geel – en alle kleuren die hier tussenin liggen – een aanrader voor jou. In combinatie met het zonlicht wat ’s ochtends binnenvalt, ben jij klaar voor de dag. Natuurlijke kleuren doen het ook altijd goed in een slaapkamer. En wat dacht je van een aantal planten, zoals Slaapkamergeluk?

Meubels

In een slaapkamer die in balans is, staat het bed centraal. Dat hoeft niet letterlijk het geval te zijn, maar het is het leidende object bij de keuze van nachtkasjes, lampen en andere meubelstukken zoals een kledingkast. Te grote – maar ook te veel spullen – verstoren de ruimte. Wees dus ook kritisch op wat je in je slaapkamer zet: moet die hometrainer echt daar staan?

Kleding

Gooi je als je gaat slapen je kleding van die dag naast je bed? Slingert er een hele stapel op een stoel in de kamer? Een kledingrek kan dan de oplossing zijn; althans als je je kleding daar ’s avonds netjes overheen hangt. Doe je dat niet, voorkom dan een rommetlje door je in de badkamer uit te kleden. Je kunt je kleding dan ook meteen in de wasmand gooien. Dat zorgt niet alleen voor een rustige sfeer in de slaapkamer; het maakt de was verzamelen ook een stuk makkelijker.