We zijn niet allemaal gezegend met twee rechterhanden. Voor sommige mensen is klussen in huis een gruwel. Maar dat hoéft het niet te zijn. In gesprek met Thomas Verhoef, al dertien jaar televisieklusser voor RTL’s Eigen Huis & Tuin, en dus dé klusexpert van Nederland.

Allereerst: gaat al dat klussen na dertien jaar Eigen Huis & Tuin nooit vervelen?

“Totaal niet. Naast mijn werk voor RTL heb ik een eigen bedrijf. Die afwisseling vind ik prettig. Na een paar draaidagen vind ik het fijn om weer voor mezelf bezig te zijn, maar als ik te lang alleen in de weer ben mis ik de reuring van de televisieopnames. Een perfecte combinatie dus.”

Wat vind je zo leuk aan klussen?

“Dat je iets aan het maken bent. Iets aan het scheppen. Eerst is er niks, of het is een ouwe bende, en daar kan jij met je werk iets moois uit laten ontstaan. Dat geeft enorm veel voldoening. Ik wilde al mijn hele leven timmerman worden. Als kind was ik altijd al met gereedschap in de weer. Toen vond ik het geweldig om een paar gaatjes in een plank te boren. Ik heb na de LTS mijn timmermansdiploma gehaald en heb nooit iets anders gedaan.”

Van welke klus geniet je het meest?

“Lastig te zeggen, ik hou namelijk van afwisseling. Ik vind meubels timmeren bijvoorbeeld heel leuk, maar als ik dat dag in dag uit zou moeten doen, zou ik het na verloop van tijd spuugzat worden. Om die reden vind ik badkamers verbouwen altijd erg leuk: daar komen veel disciplines samen. Slopen, waterleidingen leggen, elektra, stuken, schilderen, betegelen – badkamers zijn altijd leuk.”

Zijn er ook klussen waar je een hekel aan hebt?

“Eerlijk antwoord? Van een laminaatvloertje leggen word ik niet warm of koud meer. Dat heb ik nu al zo vaak gedaan, daar haal ik echt geen voldoening meer uit.”

Voor veel mensen is klussen best lastig. Heb je beginnerstips?

“Wat voor klus je ook gaat doen, maak altijd eerst een tekeningetje. Een simpele schets is prima. Zet er wat maten en verhoudingen bij, dan krijg je een veel beter beeld bij wat je precies aan het doen bent. Dat werkt beter dan klakkeloos beginnen. Verder is goed gereedschap erg belangrijk. Zonder dat wordt het niks. Leen het van de buurman, huur het bij een verhuurbedrijf of investeer erin als je weet dat je er veel gebruik van zult maken. En neem er de tijd voor. Het hoeft niet in een dag af. Pottenkijkers werken vaak op de zenuwen, ook bij mij. Laatst was ik de kamer van mijn zoon aan het schilderen. Ik had de muren een beetje met de Franse slag afgeplakt. Zegt mijn vrouw: ‘Doe je dat bij je klanten ook altijd?’ Kijk, dat werkt dus niet.” Lacht.

Wanneer kun je volgens jou beter een expert inschakelen?

“Ik zeg altijd: probeer het zelf, maar schakel bij écht moeilijke klussen gewoon een vakman in. Dat is beter dan wanneer je er zelf een puinhoop van maakt. En een stuk veiliger, zeker als je met gas- en waterleidingen in de weer gaat. Bij simpeler werk is klussen vaak een kwestie van ‘gewoon beginnen’. Al doende leert men. Dat zie ik ook bij Eigen Huis & Tuin, waar ik geregeld met een Bekende Nederlander ga klussen. Met Patty Brard heb ik een bed gemaakt van meerpalen. Dat was heel leuk om te doen. Ze had nooit gedacht dat ze dat kon.”

Beeld: Talpa